Home Vijesti Nova sistematizacija Gradske uprave podigla strasti na sjednici Gradskog vijeća

Nova sistematizacija Gradske uprave podigla strasti na sjednici Gradskog vijeća

0
Nova sistematizacija Gradske uprave podigla strasti na sjednici Gradskog vijeća

Foto: RabDanas

Poteškoće s Lučkom upravom

Prva pitanja vijećnika vladajuće koalicije i prvog potpredsjednika Gradskog vijeća Raba Slobodana Frankića (HDZ) i, potom odgovori gradonačelnika Nikole Grgurića, potvrdili su sve napetije odnose lokalne uprave s jedne i Lučke uprave s druge strane. Grgurić je potvrdio opravdanost Frankićevih pitanja koji su se odnosili na činjenicu da je Lučka uprava na šetnici uz rivu dozvolila postavljanje određenih pokretnih ugostiteljskih objekata, da i nadalje svojata i hoće od komunalne tvrtke „Dundovo“ preuzeti u svoju nadležnost parkirališne prostore ispred stare školske sportske dvorane i kod Osnovne škole. Uz to niti vijećnik Frankić, a niti gradonačelnik Grgurić ne slažu se s tekstovima Ugovora po kojima Lučka uprava naplaćuje vezove u Palitu (na „Škveru“) koji su sumnjive sigurnosne kvalitete. Tim ugovorima, naglasili su obojica, osim naknade korisnicima vezova „prijeti se“ nadoknadom šteta ako do njih dođe uslijed, primjerice, nevremena dok se istovremenom niti jednim člankom tih ugovora ne predviđaju i određene obveze Lučke uprave.

Fjera bez sudionika iz prijateljskih gradova

Tijekom aktualnog sata bilo je dosta riječi o prije nekoliko dana završenoj 14. po redu Rabskoj fjeri. Oporbenog vijećnika Berislava Dumića (HNS), koji je, bez obzira na neke propuste, ovogodišnju Fjeru ocijenio uspješnom, zanimalo je da li su organizatori na vrijeme poslali pozive prijateljima, primjerice iz Koenigsbrunna, San Marina i još nekih prijateljskih gradova iz Njemačke i Slovenije koji se na ovogodišnjoj Fjeri nisu pojavili.
Iz odgovora gradonačelnika proizašlo je da su svi pozivi uredno odaslani. Od onih koji se nisu pojavili na ovogodišnjoj Fjeri stigli uredne zahvale na pozivima i obrazloženja iz kojih se razloga neće pojaviti na ovogodišnjoj Fjeri.
Od strane vijećnika Borisa Bačića tijekom aktualnog sata uslijedio je i jedno zanimljivo pitanje, ujedno i prijedlog. Naime, obzirom da će se za tri godine obilježiti 50. obljetnica od svečanosti potpisivanja Povelje o bratimljenu sa San Marinom, napomenuo je da bi valjalo već sada razmišljati o davanju nekom trgu ili ulici u gradu Rabu ime „San Marino“.

250 tisuća razloga za smjenu

Rab danas oglas

Vijećnik oporbenog SDP-a i drugi potpredsjednik Gradskog vijeća Ivica Lupić u vrlo je oštrom tonu ponovo pokrenuo pitanje obavljenih smjena direktora dvije komunalne tvrtke „Vrela“ i „Dundova“. Spomenuo je činjenicu da smo u gradu Rabu deficitarni stručnim kadrom kojeg se vladajući lako odriču, spomenuvši pri tom i obavljene smijene pročelnika i najavljenih 8 otkaza zaposlenicima Gradske uprave.
Gradonačelnik je naglasio da je, obzirom da se u oba slučaja radi o tvrtkama koje je osnovao i vlasnik im je Grad Raba, postupio u skladu sa zakonskim propisima, uz napomenu da je kod jedne od tih tvrtki, aludirajući na učinjenu materijalnu štetu, imao 250 tisuća razloga za to učiniti.

Morao je doći kraj zapošljavanjima bez kriterija

Bivša gradonačelnica, a sada vijećnica oporbenog SDP-a Rosanda Krstinić Gušćić, je aktualnog gradonačelnika nazvala vještim manipulatorom. Ona je, polazeći od najavljene nove sistematizacije radnih mjesta u Gradskoj upravi, rekla kako Grgurić zaboravlja da bi trebao biti gradonačelnik svih građana, a ne po potrebi spominjati socijalnu osjetljivost i nova radna mjesta na otoku. Prema njoj u slučaju najavljenih smjena zaposlenika u Gradskoj upravi nema ni traga takvoj osjetljivosti, a riječ je, kazala je Krstinić-Gušćić, o kvalitetnim visokoobrazovanim zaposlenicima Gradske uprave prema kojima se postupa kao da su građani drugog reda.

I u ovom slučaju gradonačelnik je naglasio da postupa u skladu s najavama u predizbornoj kampanji u kojoj je bilo riječi o nužnoj racionalizaciji, odnosno o smanjenju broja zaposlenih u Gradskoj upravi u kojoj je bivša vlast, rekao je Grgurić, zapošljavala bez kriterija.

– O kvaliteti Uprave jasno govore rezultati njezinog rada, odgovorio je Grgurić, a ti se rezultati nalaze u brojkama i projektima koje ste uspješno priveli kraju. Ova nova sistematizacija bi svoje učinke trebala pokazati upravo rezultatima, a oni će biti vidljivi na kraju mandata. Javnost je jasno rekla da dosadašnji način rada nije bio dobar i da su promijene u pravcu racionalizacije rada Gradske uprave osnovni preduvjet našeg oporavka. Upravo ste vi svojim načinom rada preopteretili gradski proračun, onemogućili stvaranje uvjeta za nova radna mjesta u privatnom sektoru, a svoju ste socijalnu osjetljivost iskazivali samo prema „jednima“, zanemarujući brojne građane na birou. Odluka o smanjenju broja ljudi i troškova nije bila laka, ali je bila nužna i netko je to morao učiniti kako bi smanjio preveliko opterećenje za gradski proračun, ja sam se odlučio djelatni, a ne demagoški mandat. Za ilustraciju plaća srednjeg ranga zaposlenika u Gradskoj upravi bila je za tisuću do tisuću i pol kuna veća od plaće direktora u privatnom sektoru. Šteta je, naglasio je Grgurić, odgovarajući bivšoj gradonačelnici, što i ranije za neke stvari niste iskazivali ovakav gnjevi i energiju.

U aktualnom satu koji je i ovaj puta potrajao puno dulje od jednog sata, bilo je još zanimljivih pitanja. Jedno od njih bilo je kakva je u ovom trenutku financijska krvna slika Grada (I. Lupić).
Nezavisni vijećnik Zdenko Matijević poručio je da su obje vladajuće opcije zapravo iste, jer podobne zamjenjuju podobnima, što se jasno vidi po imenovanju direktora i pročelnika, pa sumnja da je na taj način moguće postići višu razinu kvalitete rada. Matijević je zatražio i da se do slijedeće sjednice Gradskog vijeća vijećnike informira o učinjenoj reviziji jedne privatne tvrtke koju je naručio sam Grad Rab.

Dom za starije i nemoćne – još jedna rapska kapitalna investicija pred kolapsom?

Iz jednog se pitanja koje je postavio vijećnik Atne Ljoljo doznalo da su radovi na izgradnji Doma za starije i nemoćne stali, da je zgrada u katastrofalnom stanju, da je izvođač radova u stečaju pa je gradonačelnik zatražio od vijećnika bar mjesec dana vremena, kako bi istražio pravo stanje stvari s gradnjom ove zgrade.

U nastavku sjednice izglasana je Odluka kojom je nova sistematizacija potvrđena, a uskoro će biti poznata imena onih koji više neće biti zaposlenici unutar Gradske uprave.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime