Home Vijesti Rapske vatrogasce na Skupštini DVD-a Rab posebno dirnuo govor gospođe Vlaste Vidas

Rapske vatrogasce na Skupštini DVD-a Rab posebno dirnuo govor gospođe Vlaste Vidas

0
Rapske vatrogasce na Skupštini DVD-a Rab posebno dirnuo govor gospođe Vlaste Vidas

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Neprocijenjiva je vrijednost koju otok Rab ima u svojim izvrsno obučenim čuvarima plemenite tradicije dobrovoljnog vatrogastva, bilo da je riječ o vatrogascima DVD-a Rab ili DVD-a Lopar. Na njihovu taktičku uvježbanost, brzi odaziv u svakom trenutku kada situacija na terenu to nalaže, i toliko puta dokazanu odvažnost i hrabrost, svi moramo biti ponosni. (Nikola Grgurić)

674 intervencije DVD-a Rab u 2017.

Rab danas oglas

Skupštinom je, skupa s radnim predsjedništvom, moderirao predsjednik DVD-a Rab Tomislav Presečki, a u separativnom Izvješću zapovjedništva o radu, koje je podnio zapovjednik PVZO Rab Milivoj Ličina, značajno je napomenuto kako su rapski vatrogasci u 2017. imali 672 vatrogasnih intervencija na području Grada Raba, te tri izvan područja (jedna na području Općine Lopar i dvije na Velebitu) što sveukupno čini 674 intervencije DVD-a Rab u 2017. od čega su istaknute: 64 požarne intervencije (17 požara na objektima, 3 požara na prometnim sredstvima, 44 požara otvorenog prostora), 228 tehničkih intervencija (4 otvaranja stana, 16 spašavanja ljudi i životinja, 16 urušavanja, 55 ispumpavanja, 69 intervencija ispiranja posolice sa postrojenja HEP-a, 38 piljenja stabala i uklanjanja prepreka, 21 tehnička intervencija u cestovnom prometu, 6 tehničkih intervencija u pomorskom prometu, 1 propuštanje plina u stambenoj zgradi, 2 zatvaranja vode), 382 ostale intervencije (218 prijevoza vode, 158 izlaska na helidrom Kampor, 4 osiguranja, 2 intervencije bez učešća)

 

Na području Grada Raba u 2017. godini opožareno “samo” 23.280 m2 

Opožarena površina sveukupno na području Grada Raba iznosi 23.280 m2 ili u prosjeku 529 kvadrata po požaru što je izvrstan rezultat. Na požaru otvorenog prostora na području Općine Lopar, a na kojoj je sudjelovala postrojba DVD-a Rab opožerana površina iznosila 15.000 m2.

Prema riječima zapovjednika OVC-a Milivoja Ličine, potrebno je provesti novo ulaganje u nabavku autocisterne jer je postojeća dotrajala te je potrebno uložiti u nabavku vozila za gašenje šumskih požara koji dominiraju svake godine. “Postojeće vatrogasno vozilo garažnog broja Rab 3 već smo isplanirali opremiti odgovarajućom nedostajućom opremom za što je nužno iznaći oko 150.000,00 kuna . Isto je nužno s obzirom da se radi o manjem navalnom vozilu kojim se na nekim prometnicama jedino može pristupiti mjestu događaja zbog suženih gabarita istih. Bolja varijanta je nabavka novog malog navalnog vozila. Također, iskustveno se pokazala potreba za autokošarom te je nužno planirati nabavku iste.”

Na gašenju četiri požara otvorenog prostora učestvovalo je plovilo EKO Rab, dok je na jednom Lučka kapetanija Rijeka – ispostava Rab na zahtijev vatrogasnog zapovjednika osigurala privatnu brodicu za prijevoz vatrogasaca zbog nedostupnosti plovila EKO Rab, a na jednoj tehničkoj intervenciji je bilo angažirano plovilo KPA Amfora Rab. Na intervencijama tijekom poplava, rapskim vatrogascima u pomoć su došli loparski vatrogasci.

U 2017. godini provedena su osposobvljavanja rapskih vatrogasaca za zvanja vatrogasac, vatrogasac 1. klase, vatrogasni dočasnik, vatrogasni dočasnik 1. klase, vatrogasni časnik i vatrogasni časnik 1. klase, školovali su trojicu novih spašavatelja iz dubina i visina kao i instruktora za gašenje požara zatvorenog prostora.

 

Oproštaj od dragih prijatelja, članova DVD-a Rab, i zahvalnost gospodinu Kordiću na donaciji

Tajnik DVD-a Rab Dorijan Kurelić kazao je u svojem Izvješću kako su članovi DVD-a Rab kao i prethodnih godina bili gosti na svečanim Skupštinama prijateljskih i pobratimljenih društava. Već tradicionalno rapski su vatrogasci sudjelovali i na hodočašću za Križima kao pomoć kako bi protokol tekao neometano.

U kolovozu prošle godine, kazao je Kurelić, nakon dugogodišnjeg rada kao djelatnik DVD-a Rab u mirovinu je otišao gospodin Tomislav Miličević, no nažalost već u ožujku ove godine zauvijek nas je napustio – i ovom su mu se prilikom rapski vatrogasci zahvalili na minulom radu u Društvu.

U listopadu ove godine organizirano je tradicionalno Ribarenje s motornim brodom “Kažimir”, na kojem su članovi DVD-a Rab i gosti, nakon dugo vremena, imali prekrasno vrijeme, ribarili svaki dan i na kraju se lijepo zabavili. Nažalost tijekom 2017. godine preminula su nas dva člana rapskog vatrogasnog društva, gospodin Nedeljko Mijolović, te gospodin Ugo Belamarić.

No rad Društva nastavlja se dalje, a s posebnom radošću i zahvalnošću u 2017. godini DVD Rab je primio hvalevrijednu donaciju od riječkog Rabljanina gospodina Dragomira Kordića u iznosu od 100 000,00 kuna. Privatne donacije s takvim iznosom u današnje vrijeme izrazito su rijetke, pa je samim time i zahvalnost spram gospodina Kordića i njegove geste veća. Gospodin Kordić je naime, ponukan katastrofalnim požarima u Dalmaciji, te vidjevši s kakvom opremom raspolažu hrvatski vatrogasci osjetio potrebu pomoći svome otoku. Njegovom donacijom u DVD-u Rab modernizirali su dio svoje opreme, i na taj način dobili digitalnu Radio vezu puno prije nego što su očekivali. Još jednom svi su iskazali veliku zahvalnost barba Dragu.

 

Dodijeljene nagrade i priznanja

DVD Rab je na sjednici gosp. Antu Brajkoviću, zamjeniku zapovjednika vatrogasnih postrojbi Hrvatskih autocesta dodijelo titulu PODUPIRAJUĆEG (pomažućeg) ČLANA radi instruktaža kod sad već kontinuiranog obrazovanja rapskih vatrogasaca, a titule POČASNOG ČLANA dodijeljene su gosp. Draganu Andriću zbog podupiranja DVD-a Rab već dugi niz godina kao i gosp. Dragomiru Kordiću kao zahvalu za izdašnu, već ranije spomenutu, donaciju.

 

Josipu Jošku Vidasu POVELJA POČASNOG DOŽIVOTNOG PREDSJEDNIKA DVD-a Rab

Lipi moji, hvala Vam svima, vi rapski entuzijasti, hvala vam ča čuvate ovaj naš lipi otok. Moj otac vam se od srca zahvaljuje na sve ove godine ča ste bili uz njega i u dobru i u zlu, i tako njega činili ponosnim kad je primao sve te plakete, nagrade, priznanja, od domaćih pa do onih međunarodnih CTIF-a itd. Jer da ni bilo vas, nebi bilo ni toga. Ta priznanja su vaš rad. Svih ovih 70-ak i više godina njegov život je uz vas bogatiji i zaista ispunjen, zajedno ste napravili puno, najviše ča ste mogli u uvjetima kakve ste imali i imate. Moj otac je sritan čovik i izuzetno ponosan na vas, dragi naši rapski vatrogasci, jer vi ste presedan vatrogastva u ovoj državi i šire. Hvala vam još jednom! (Vlasta Vidas)

Na skupštini je posebno svečano bilo uručenje Povelje doživotnog počasnog predsjednika gospodinu Josipu Jošku Vidasu koji je u članstvo Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rab pristupio pri njegovom osnivanju, davne 1946. godine, i danas je jedini živući član s članstvom od osnivanja Društva, dakle pune 72 godine. Zanimljivo je napomenuti i kako je gospodin Josip Vidas obnašao dužnost predsjednika DVD-a Rab od 1959. do 2017. u kontinuitetu, kada ga je Skupština DVD-a Rab proglasila doživotnim počasnim predsjednikom DVD-a Rab. Vatrogasni put Josipa Vidasa u operativnoj postrojbi započeo je 1946., kada postaje zapovjednik odjeljenja, zatim zapovjednik voda, te ađutant zapovjednika čete (tadašnja operativna funkcija u postrojbi).

U vatrogastvu Republike Hrvatske nema mnogo vatrogasaca sa stažom od 72 godina u kontinuitetu, ali sasvim je sigurno da ćemo teško naći predsjednika jednog DVD-a koji je tu dužnost obnašao 58 godina neprekidno.

Priznanje je, umjesto gospodina Josipa Joška Vidasa, koji je bio spriječen nazočiti skupštini zbog zdravstvenih razloga, primila njegova kći gđa. Vlasta Vidas, koja se Skupštini obratila vrlo emotivnim govorom.

– “Dragi moji vatrogasci, gasilci, vigili del fuoco, bomberosi kako hoćete – dragi prijetelji! 

Ča bi rekal moj rođak Miljenko Domjan, sad bi ja tribala reć nešto pametno, par prigodnih riči u ime mog oca Joška, a da budem iskrena i u svoje ime, jer vatrogastvo je zaista obilježilo život moje – naše obitelji: obitelji Vidas i Domijan.

Mamina braća, moji barbe Mićelin i Slavko Domijan bili su u osnivačkom odboru DVD-a Rab, a i treći najmlađi mamin brat Anđelko bio je vatrogasac sve do svoje smrti. I moji stričevi po očevoj strani, Frane i Sveto Vezilić bili su aktivni vatrogasci. Ja svog oca oduvik pamtim kao vatrogasca i svih ovih 60-ak godina ne samo kao vatrogasca, nego kao i predsjednika DVD-a, jer kad je on 1959. godine postao predsjednik DVD-a Rab, ja sam imala nepunih 5 godina i jako dobro pamtim onu sirenu ča je stala u crvenom kašunu u Srednjoj ulici ispod volta pa kad bi bil požar barba Sandro Sušić bi ručno navijal sirenu, a onda bi se za 2-3 minute na Srednju ulicu, trčeći iz svih poprečnih gradskih ulica okomitih na Srednju, slili naši vatrogasci, nekad bosi u kanotjerama, a postole i košulje u rukama! Ko sad da ih vidim: Bepo Kaldana, Ivica Dumičić, Zdenko i Marijan Grubišić, Mićelin Domijan, Fric Stojnšek, Berto Antonello, Bepo Šćerbe, Bepo Fafanđel, Frano Bastiančić, Erkol Zudenigo, Tonči Bakota, Vlado Debelić i tako redom od Varoša prema Loži i u stari vatrogasni dom u Dorki, a onda nakon 1963. godine isto tako žvelte noge vatrogasaca – mojih školskih drugova, suseda, prijatelja, trčale u vatrogasni dom u Palitu: Boris i Neno Stojnšek, Ive i Pere Kac, Vinko i Božo Španjol, Perica Pereza, Bibi Kaloćira, Darko Kurelić, Čedo Keko, Stipe Čule, Hoba Ivić, Ivica i Jadran Tarpp, Damir Moras i puno njih, a sad teču njihovi sinovi, unuci

Lipi moji, hvala Vam svima, vi rapski entuzijasti, hvala vam ča čuvate ovaj naš lipi otok. Moj otac vam se od srca zahvaljuje na sve ove godine ča ste bili uz njega i u dobru i u zlu, i tako njega činili ponosnim kad je primao sve te plakete, nagrade, priznanja, od domaćih pa do onih međunarodnih CTIF-a itd. Jer da ni bilo vas, nebi bilo ni toga. Ta priznanja su vaš rad. Svih ovih 70-ak i više godina njegov život je uz vas bogatiji i zaista ispunjen, zajedno ste napravili puno, najviše ča ste mogli u uvjetima kakve ste imali i imate. Moj otac je sritan čovik i izuzetno ponosan na vas, dragi naši rapski vatrogasci, jer vi ste presedan vatrogastva u ovoj državi i šire. Hvala vam još jednom!”, zaključila je gospođa Vlasta Vidas svoje emotivno ovraćanje.

Na kraju sjednice, dodijeljene su zahvalnice tvrtki E.D.K. te Šumarskom fakultetu Zagreb za osobit doprinos razvoju protupožarne zaštite. Naime uz pomoć Šumarskog fakulteta izvršilo se obnavaljanje protupožarnog videonadzora na čemu se vatrogasaci još jednom zahvaljuju.

 

Spomenice za 50 godina rada i djelovanja u vatrogastvu primili su: Ivan Godinić, Franjo Marelić i Zlatko Tonsa.

Područna vatrogasna zajednica otoka Raba, odnosno predsjednik Mirko Škarić, uručio je posebna priznanja za desetoricu rapskih vatrogasaca koji su iskazali neizmjernu požrtvovnost gaseći požar na Velebitu prošle godine. Tako su priznanje primili: Tino Čapo, Dino Dumičić, Sanjin Fafanđel, Dorijan Kurelić, Milivoj Ličina, Ivan Matahlija, Marko Matić, Renato Montan, Robert Ribarić, Miljenko Vidas

 

I kada pomoć ne može doći s kopna, Rab ima svoje čuvare!

Skupštinarima DVD-a Rab i uvaženim gostima, obratio se i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić istaknuvši neprocijenjivu vrijednost koju otok Rab ima u svojim izvrsno obučenim čuvarima plemenite tradicije dobrovoljnog vatrogastva, bilo da je riječ o vatrogascima DVD-a Rab ili DVD-a Lopar. Na njihovu taktičku uvježbanost, brzi odaziv u svakom trenutku kada situacija na terenu to nalaže, i toliko puta dokazanu odvažnost i hrabrost, svi moramo biti ponosni. Još jednom je potvrdio čvrstu podupiruću poziciju koju Grad Rab mora držati kada je u pitanju financijsko praćenje rada DVD-a Rab i promišljanja njegove budućnosti.

 

Županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac, u svojem se obraćanju prisjetio srpnja 2012. godine kada je izbio veliki požar na području Supetarske Drage i kad su rapski vatrogasci zatražili pomoć s kopna, a koja unatoč potpunoj spremnosti i brzoj reakciji kolega s kopna, na Rab jednostavno nije mogla stići zbog orkanske bure koja je izolirala otok. Upravo u takvim situacijama svima postaje jasno koliko je važno imati na otoku vatrogasce poput ovih koje Rab ima, i koliko je nužna potpora zajednice u njihovom permanentnom opremanju, modernizaciji i daljnjem osposobljavanju.

 

Prof. dr. sc. Željko Španjol sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, inače počasni član DVD-a Rab, pozdravio je sve prisutne; rapske vatrogasce i njihove goste, naglasivši da mu je posebno drago da su na Skupštinu došli i svi čelni ljudi lokalne vlasti iz čega je vidljivo s kojom ozbiljnošću oni doživljavaju DVD Rab. Naime, s problematikom šumskih požara studenti Šumarskog fakulteta susreću se teorijski kroz izvođenje predavanja i vježbi prema nastavnom programu, ali najviše u razumijevanju ove problematike pridonosi praktično-teorijska terenska nastava s pokaznim vježbama vatrogasaca koja se godinama održava na otoku Rabu kroz suradnju s DVD-om Rab. Posebno je prof. Španjol istaknuo stručno-teorijska predavanja koja je za generacije studenata držao bivši glavni zapovjednik DVD-a Rab, nažalost pok. gospodin Josip Jaška.

Prof. Španjol je na kraju naglasio da je rapski DVD, sasvim opravdano, postao jedan od brendova otoka Raba, dodavši da se slaže s onim što je prije njega za govornicom spomenuo gradonačelnik Raba Nikola Grgurić kazavši da su dobrovoljni vatrogasci Raba i Lopara istinski ponos našega otoka.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime