logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 01 Lipanj 2018 15:59

Sozalke su se punih srdaca i ruku vratile iz Slavonije - Slavonska ravnica u dodiru s morem

Napisao/la Izvor: Klapa Sozal
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Sozalke su se punih srdaca i ruku vratile iz Slavonije -  Slavonska ravnica u dodiru s morem Foto/Izvor: Klapa Sozal

Proteklog vikenda su članice Klape "Sozal" zajedno sa svojim stalnima voditeljem Miljenkom Vidasom Kerijem posjetile Vinkovce, Vukovar i Osijek. Na poziv FA Lisinski iz Vinkovaca odazvale su se na 18. Festival folklora Robert Bajtal. Festival se održavao u petak navečer u dvorani gradskog kazališta "Joza Ivakić" u Vinkovcima gdje su uz klapu Sozal nastupili i drugi izvođači: KUD Šumari iz Vinkovaca, ŽPS Lira, TS Slavonski suton te domaćini: FA Lisinski s ukupno 3 postave.

 

Jasni Dumičić FA Lisinski dodijelio uvjerenje "Prvakinja ansambla"

Već tijekom samog nastupa osjetio se pozitivan odgovor publike, koja ih je na poseban način pozdravila te nagradila aplauzima za vrijeme i nakon pjevanja. Osim svog klapskog repertoara Sozalke su zapjevale i pjesmu „Podvikuje Bunjevačka vila“ kao uvod u koreografiju FA Lisinski: Bunjevci, koju je s njima zaplesala i njihova dugogodišnja članica – danas članica Klape Sozal Jasna Dumičić, a kojoj je na kraju uz nekoliko aktivnih članova te još dvije bivše članice dodijeljeno i uvjerenje „Prvakinja ansambla“.

 

Članice klape Sozal nisu došle praznih ruku pa je tako voditelju FA Lisinski Danijelu Šoti, predsjedniku FA Lisinski Saši Deviću i ostalim članovima uručeno nekoliko poklona s mnoštvom domaćih rapskih proizvoda. Brojne su komplimente članice dobile nakon nastupa. No, večer tu nije završila jer su domaćini pripremili i bogati stol za sve uzvanike pa je tako uz tamburaški sastav zabava potrajala do dugo u noć. Sozalke ni u tom dijelu nisu „ostale dužne“ nego su na poziv brojnih uzvanika zapjevale još nekoliko pjesama te pobrale još pohvala, koje su se kasnije nastavile i na njihovoj facebook stranici.

 

Emocije koje garantiraju nove susrete... na moru i na ravnici

Drugi dan su članice u prijepodnevnim satima posjetile obitelj i djevojačku kuću svoje članice gdje su također zapjevale i izmamile i svoje i suze obitelji i susjedstva, nakon čega se emotivan dan nastavio posjetom Vukovaru – gradu heroju. Najprije je bio dogovoren posjet Muzeju Vučedolske kulture gdje su također zapjevale pa je tako nastala i snimka kao uspomena na posjet koju su objavili na stranici muzeja. Potom su se poklonile žrtvama Domovinskog rata na Ovčari, posjetile Spomen dom „Ovčara“, vukovarsko groblje i na kraju sam centar Vukovara. Treba spomenuti da su uz ispunjena srca naše Sozalke iz Vinkovaca i Vukovara otišle i punih ruku pa se tu našlo trešanja, vina, rakije, kulena...

 

Krajem tog dana uputile su se prema Osijeku u Župu Svete Obitelji u franjevački samostan (osječki Jug 2) na poziv njihovog župnika fra Dragutina Bedeničića, brata jedne od članica klape Katarine Banović. Srdačan doček fra Dragutina i Josipa, časnih sestara i pomoćnog osoblja započeo je bogatom večerom i druženjem, a završio naravno pjesmom. U nedjelju su članice Klape Sozal na velikoj svetoj misi svojom pjesmom obradovale sve župljane kao i obitelji dvoje krštene djece toga dana. Na kraju mise, zamoljene da još malo približe more njihovoj ravnici, otpjevale su još nekoliko klapskih pjesama i ponovno oduševile prisutne. Bio je to poklon Sozalki povodom 50. obljetnice postojanja te Župe koju župljani slave ovih dana.

 

I članice i njihov voditelj dugo će pamtiti ovo dirljivo putovanje jer je teško riječima opisati koliko je pozitivnog duha, topline, vedrine i ispunjenosti bilo tih dana u zraku pa ne čudi da je i rastanak bio jako emotivan – popraćen suzama, novim bocama vina i poklonima za sve članice, obećanjima za nove susrete... na moru – na Rabu, ali i željom da ponovno dođu u njihovu ravnicu.

Pročitano 1178 puta

seakayakcroatia