Home Vijesti Održana deveta sjednica Općinskog vijeća Lopara

Održana deveta sjednica Općinskog vijeća Lopara

0
Održana deveta sjednica Općinskog vijeća Lopara

Foto: RabDanas

{gallery}OV Lopar 9{/gallery}

 

Rab danas oglas

Sjednice je započela Aktualnim satom na kojem je vijećnika Rajka Ivanića zanimalo kakvo je stanje vezano uz prispjele a nepodmirene obvezama prema Općini Lopar. Uz napomenu da će o tome biti riječi po prvoj točki dnevnog reda, načelnik Josip Borić potvrdio je da po osnovi neplaćene komunalne naknade i doprinosa, pa i po sklopljenim kupoprodajnim ugovorima, ima određenih dugovanja prema Proračunu Općine Lopar, od kojih su neka u međuvremenu naplaćena, ali postoji mogućnost, naglasio je Borić, da će se dio dugova morati i otpisati.

 

U Vrutku d.o.o. nešto teže do potrebnog broja radnika u odnosu na prošlu godinu

Vijećnika Slađana Čolića zanimalo je stanje u komunalnim tvrtkama „Vrutku“ i „Loparku“, posebno vezano uz problem nedostatka radne snage. Osim toga, upitao je direktora „Vrutka“ Zdenka Jakuca što je s projektom „Loparski pumidor“. Jakuc je naveo da ovogodišnje zapošljavanje, vezano uz povećane potrebe u turističkoj sezoni, ide nešto teže u odnosu na prethodne godine. „U odnosu na raspisani natječaj za potrebnih 15, do sada nam se javilo 10 radnika, pa je natječaj i nadalje otvoren“ dodao je. Inače, dvije loparske komunalne tvrtke zapošljavaju 19 stalnih, dok su tri radnika „na ugovoru“, no u turističkoj sezoni broj zaposlenih dosiže brojku od gotovo 50 radnika.

„S projektom „Loparski pumidor“ ove godine nismo mogli nastaviti. Ekipa koju su činili voditelj projekta i dvije zaposlenice, više ne postoji. Voditelj je otišao, a to isto je učinila i jedna od spomenute dvije zaposlenice.“ obrazložio je Jakuc.

 

Lopar s 38.000 turističkih noćenja u svibnju za 100% nadmašio 2017.

Na upit vijećnika Čolića je li zadovoljan pripremom za ovogodišnju turističku sezonu u Loparu i njezinim početkom, načelnik Općine Josip Borić izrazio je svoje zadovoljstvo pripremom i uređenjem mjesta. „Činjenica da je u Loparu u svibnju s 6 i pol tisuće dolazaka ostvareno 38.000 turističkih noćenja, što je gotovo 100% više nego u istom mjesecu prošle godine, je nešto što nas sve zajedno treba činiti zadovoljnima.“ rekao je Borić.

 

Gradnja Dječjeg vrtića i topli obroci

Odgovarajući na pitanje vijećnika Marina Lazarića, a ono se odnosilo na probleme vezane uz Dječji vrtić u Loparu, načelnik Općine je naglasio kako je gotovo sigurno da će se s gradnjom Dječjeg vrtića krenuti 2019. godine, što je povezao s informacijom da će tada biti završena gradnja Sportske dvorane. Istovremeno, Borić je obećao da će već sljedeće školske godine i djeca područnog odjeljenja Dječjeg vrtića „Pahuljica“ u Loparu početi dobivati tople obroke.

 

Većina prihoda u Proračunu Općine Lopar (95,73%) ostvarena u skladu s planiranim

U daljnjem tijeku sjednice „Godišnje izvršenje Proračuna Općine Lopar za 2017.“ Podnio je i obrazložio načelnik Općine Josip Borić. U 2017. godini Općina Lopar ostvarila je prihode i primitke u iznosu od 16.229.730,57 kn, od čega su prihodi od poslovanja ostvareni s iznosom od 11.555.254,98 kn, a prihodi od prodaje nefinancijske imovine iznosili su 4.674.475,59 kuna. Većina prihoda, naglasio je Borić, ostvarena je u skladu s planiranim sredstvima, te je Proračun u odnosu na plan, vezano uz prve izmjene i dopune, ostvaren sa zadovoljavajućih 95,73%.

Istovremeno, rashodi su ostvareni u iznosu od 14.948.795,49 kuna ili u odnosu na plan s 91,96%. Stanje nenaplaćenih potraživanja, iako je manje u odnosu na prijašnje godine, na dan 31. 12. 2017. iznosilo je 8.819.036 kuna, što je, pokazala je rasprava o Izvješću, zasmetalo vijećnika Marina Lazarića. Načelnik Općine je, odgovarajući vijećniku Lazariću, najavio pismeni odgovor vezano uz njegovo pitanje. Izvješće je na kraju jednoglasno prihvaćeno.

 

Drugom točkom dnevnog reda, glasovanjem u kojem je devet vijećnika bilo „za“ a jedan „suzdržan“, prihvaćen je prijedlog načelnika općine Josipa Borića te je van snage stavljena postojeća, a usvojena nova Strategija raspolaganja i upravljanja imovinom u vlasništvu Općine Lopar za razdoblje od 2018. do 2022. godine

 

Trećom točkom dnevnog reda s devet glasova „za“ i jednim „protiv“ , usvojen i Plan upravljanja imovinom Općine Lopar za 2018. godinu.

 

Koncesija i prilazni put do AQUAGANA u uvali Crnika

Pokretanje postupka davanja koncesije za gospodarsko korištenje i sanaciju AQUAGANA u uvali Crnika , što je bila četvrta točka dnevnog reda, izazvalo je, međutim, nešto više rasprave. Postupak davanja ove koncesije pokrenula je Primorsko-goranska županija, koja ju inače i odobrava. Međutim, Županija mora u takvim prilikama zatražiti mišljenje lokalne samouprave, koje ju u donošenju odluke ne obvezuje. Vijećnici Alen Andreškić i Slađan Čolić obvezali su načelnika Općine Josipa Borića da uz pozitivno mišljenje u tekstu navede i primjedbe spomenutih vijećnika koji od Županije traže da uz davanje koncesije pokrenu i pitanje prilaznog puta do AQUAGANA.

 

Po petoj točki dnevnog reda, a radi se o Prijedlogu sklapanja dodatka 1. Ugovoru o izradi prvih izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Općine Lopar, nakon kraće rasprave, glasovanjem sa sedam glasova „za“ i tri „protiv“, dano je ovlaštenje načelniku Općine da pokrene sve što je potrebno za izradu novog prijedloga uz javnu raspravu o njemu. Na prijedlog načelnika, javna je rasprava prolongirana za rujan ove godine.

 

Vezano za tri točke dopune dnevnog reda koje je predložio načelnik Općine Josip Borić, vijećnici su se po prvoj, odnosno šestoj točki dnevnog reda, suglasili o odobravanju dviju novih lokacija na javnoj površini, što je neophodno članovima Odbora za javne površine kada budu odlučivali o dodjeli tih dviju lokacija.

 

Sedmom i osmom točkom dnevnog reda izvršena je određena preraspodjela iznosa u Proračunu i to u visini iznosa o kojem može sam načelnik odlučiti, bez izjašnjavanja Općinskog vijeća, pa bez obzira što su obje točke izglasane, one se mogu smatrati određenom informacijom načelnika vijećnicima. Njegova je, međutim dužnost, kod prvog rebalansa Proračuna izmjene donijete na ovoj sjednici (po točkama 7 i 8) unijeti u izmijenjeni Proračun.

 

Točno nakon dva sata njezinog trajanja predsjednik Općinskog vijeća Dino Ivanić zaključio je rad devete i zajedno s načelnikom najavio vrlo skoro sazivanje desete sjednice Općinskog vijeća Lopara.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime