logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Nedjelja, 10 Lipanj 2018 20:06

Nastava za studente zagrebačkog Šumarskog fakulteta u režiji rapskih vatrogasaca

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Nastava za studente zagrebačkog Šumarskog fakulteta u režiji rapskih vatrogasaca Foto/Izvor: Vatrogasci RAB

U petak, 8. lipnja 2018. na području Nastavno-pokusnog šumskog objekta u Uvali Sv. Mare na Rabu, održana je nastava za 21 studenta 4. godine Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Nastava je započela u popodnevnim satima predavanjem zapovjednika Područne vatrogasne zajednice otoka Raba Milivoja Ličine na kojem su se studenti upoznali s rapskim modelom protupožarne preventive, šumskim požarima, čimbenicima koji utječu na ponašanje požara na otvorenom prostoru te osnovnim taktikama gašenja otvorenog prostora i organizacijom gašenja požara upotrebom kopnenih, pomorskih i zračnih snaga.

 

Nakon predavanja - vježba

Po završenom predavanju, za studente je već tradicionalno bila održana pokazna taktička vježba gašenja požara otvorenog prostora postrojbi Područne vatrogasne zajednice otoka Raba (DVD-a Rab i DVD-a Lopar) kojom je rukovodio zamjenik zapovjednika Područne vatrogasne zajednice otoka Raba Željko Puljar Matić.

 

Prema zamišljenom scenariju požar je nastao nad Uvalom Sv. Mara i pod utjecajem vjetra brzo se širi na okolni šumski kompleks. Pristigle kopnene snage DVD-a Rab traže pomoć u ljudstvu i tehnici te se u gašenje požara uključuje i postrojba DVD-a Lopar pod zapovjedništvom zapovjednika DVD-a Lopar Predraga Andreškića. Za kraj, u Uvalu Sv. Mara, upotrebom plovila EKO Rab desantira se vatrogasno odjeljenje pod zapovjedništvom Vjekoslava Bravarića Ćila čime se zamišljeni požar okružuje sa svih strana. 

 

Duga povijest suradnje sa Šumarskim fakultetom

Vježbu je pored studenata i profesora Šumarskog fakulteta popratio i zamjenik gradonačelnika Grada Raba Denis Deželjin koji je ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite grada Raba. Zanimljivo je za napomenuti, kako je ovo 24. generacija studenata Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za koju rapski vatrogasci organiziraju nastavu.

Pročitano 1432 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

seakayakcroatia