logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Utorak, 26 Lipanj 2018 07:07

Pobjednička strelica samostreličara Igora Markovinovića Rabljanima vratila prijelazni trofej

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Pobjednička strelica samostreličara Igora Markovinovića Rabljanima vratila prijelazni trofej Foto: Hrvoje Hodak

Sinoć se uz zvuke fanfara i moćne ritmove bubnjeva, na prepun Trg sv. Kristofora u Rabu, u ozračju proslave velike obljetnice 50 godina od potpisivanja Povelje o bratimljenju između Raba i San Marina, slila živopisna povorka kostimiranih sudionika tradicionalnog viteškog turnira samostreličarskih udruga ovih dvaju prijateljskih gradova povodom Dana državnosti - Udruge rapskih samostreličara i Federazione Balestrieri Sammarinesi.

 

Samom turniru prethodio je koreografski bogat nastup mlađe i starije sekcije Folklornog društva Rapski tanac, a po dopuštenju rapskoga kneza, gromoglasni pucanj topa, ispaljen s kule Smjelih, označio je početak atraktivnog viteškog nadmetanja.

 

 

Časni sud je, po završetku strijeljanja, odmjerio da strelica zabijena najbliže središtu pripada rapskom samostreličaru Igoru Markovinoviću, a odmah do njegove bile su strelice drugoplasiranog sanmarinskog balestriera Paola Rossinija i trećeplasiranog Rabljanina Nikole Perkića. Uzdasi i aplauzi pratili su hitac svakog samostreličara, a slavodobitnik je svojim pobjedničkim hicem u ruke Rabljana na neko vrijeme vratio i srebrni prijelazni trofej.

 

U pauzi dok je Časni sud još pregledavao strelice, brojnu publiku svojim su nastupom oduševili članovi bubnjarske i plesne sekcije Udruge rapskih samostreličara, te na kraju zastavničari sanmarinskih balestrirera, vrhunski majstori u vještini rukovanja zastavama.     

 

 

Bila je to i lijepa prigoda za razmjenu poklona, a domaćine je posebno oduševio dar kojeg je vlastitim rukama 8 mjeseci izrađivao sanmarinski samostreličar Fernando Ceccoli. Riječ je drvenim maketama simbola Raba i San Marina - rapskog romaničkog Velog zvonika crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije i neogotičke Gradske vijećnice San Marina (Palazzo Pubblico) koja je danas i zgrada vlade, predsjednika i kongresa Republike San Marino.

 

Dar gospodina Fernanda Ceccolija Gradu Rabu 

 

Uz glazbene tonove Jose Butorca i klape Vinčace, i bogatu gastro ponudu rapskog Imperiala, fešta je nastavljena do kasno u noć.

Pročitano 2143 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

seakayakcroatia