logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Srijeda, 04 Srpanj 2018 09:53

Divokoza snimljena u moru ispred trajektne luke Stinica

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Divokoza snimljena u moru ispred trajektne luke Stinica Snimio: Marijan Perčinić

Nesvakidašnji prizor zabilježio je kamerom svojeg mobilnog telefona djelatnik Rapske plovidbe d.d. Marijan Perčinić, u utorak 3. srpnja, u 6:20 ujutro, u moru ispred Stinice.

Video sadržaj

Snimio: Marijan Perčinić

 

Kako smo doznali od Patrika Krstinića, prof. biol., stručnog suradnika za zaštitu mora u međunarodnoj organizaciji za zaštitu prirode i očuvanje bioraznolikosti - WWF Adria, na snimci se vidi divokoza (Rupicapra rupicapra) kako prilično brzo pliva prema obali iz smjera Raba.

 

Pogledajte video

 

"Iz snimke bi se dalo zaključiti da je životinja doplivala s Raba ili Paga, međutim, divokoze u Hrvatskoj nisu zabilježene na otocima, a najbliže područje gdje žive je Velebit. Zato je ova jedinka najvjerojatnije u more ušla/pala negdje na kopnenom dijelu podvelebitskog kanala te igrom slučaja doplivala u Stinicu. Ovo je zaista rijedak slučaj obzirom da se divokoze zadržavaju na teško pristupačnim planinskim kamenjarima i uglavnom se zimi spuštaju u pretplaninsko područje, pa i do razine mora. Teško je reći što je natjeralo ovu jedinku u more. Divokoze su plahe životinje pa ih prisutnost čovjeka ili nekog velikog grabežljivca (vuka, risa ili medvjeda) može u određenim situacijama natjerati da potraže spas u moru. Iz načina plivanja divokoze koja je snimljena u moru ispred Stinice može se zaključiti da se radi o zdravoj jedinki pa se nadamo da je sretno doplivala do kopna te u konačnici pronašla svoje matično krdo", kazao nam je Krstinić.

 

Pročitano 6021 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia