Home Vijesti Iako s lipanjskim minusom, Grad Rab bilježi kumulativni plus od 6% na turističkom polugodištu

Iako s lipanjskim minusom, Grad Rab bilježi kumulativni plus od 6% na turističkom polugodištu

0
Iako s lipanjskim minusom, Grad Rab bilježi kumulativni plus od 6% na turističkom polugodištu

Foto: Foto: Petar Lupić

 

Lipanj u minusu od 4,5%

I premda je lipanj zabilježio pad u broju noćenja od 4,5%, pa tako grad Rab broji 182.932 noćenja, za razliku od lanjskih 191.805 noćenja, direktorica Ureda TZG Raba Ivana Matušan uvjerava nas da razloga za zabrinutost nema.

Rab danas oglas

Činjenicu da su Rab tijekom lipnja u nešto manjem broju posjećivali Nijemci, točnije za 17%, te Austrijanci za 3%, dok su Hrvati povećali broj svojih noćenja za 16%, Česi za 10%, Slovenci za 4%, a Talijani za čak 11%, Matušan objašnjava prerasporedom u noćenjima koji se dogodio ponajviše iz razloga što su blagdani Duhovi i Tijelovo ove godine ostali u svibnju.

– Riječ je naime, kazala nam je Matušan, o blagdanima koji su vezani za krajeve njemačkog govornog područja. S druge strane, Hrvati i Talijani bili su česti gosti Raba u drugoj polovici lipnja, mjeseca kojeg su obilježila brojna događanja; od manifestacije Kantuni, koji su trajali od 21. – 24. lipnja, otvorenja Rapskih glazbenih večeri 21. lipnja izvedbom ansambla za ranu glazbu Canso, pa sve do bogatog programa obilježavanja 50. obljetnice od potpisivanja Povelje o bratimljenju gradova Raba i San Marina.

 

Gledajući vrstu korištenog turističkog smještaja u lipnju, najtraženiju su i nadalje objekti u domaćinstvu, tj. privatni smještaj, sa 94.376 noćenja, slijedi hotelski smještaj sa 40.297 noćenja, te kampovi sa 24.032 noćenja.

 

Kumulativni šestomjesečni plus od 6% u odnosu na broj noćenja lani

Bez obzira na nešto lošiji lipanjski rezultat, Rab i dalje drži odličan kumulativni rezultat od početka godine. Naime, s 261.030 noćenja bilježi se 6%-tni porast broja noćenja s obzirom na lanjsku kumulativu, a interesantno je za reći kako su domaći turisti sa 29.307 noćenja ostvarili porast od čak 24%, dok su strani turisti sa 231.723 noćenja ostvarili 4%-tni porast.

Većinu noćenja ostvaruju Nijemci, Austrijanci, Hrvati, Slovenci, Česi i Talijani, svi sa bar minimalnim rastom od makar 0,5% te suvereno drže svoje pozicije na ljestvici najčešćih rapskih turista. Što se tiče najčešćih vrsta smještaja u prvih 6 mjeseci 2018., rapski turisti opet najčešće biraju privatni smještaj s ostvarenih 118.355 noćenja i s porastom od 3%, hoteli su zabilježili 69.788 noćenja i porast od 6%, dok je u kampovima bilo 36.515 noćenja, odnosno 9% više u odnosu na lanjskih 6 mjeseci.

 

 

Srpanj u znaku „Rabske fjere“

Srpanj je za Rabljane poseban mjesec u kojem se održava i „Rabska fjera“, trodnevni srednjovjekovni festival, internacionalnog karaktera, na kojem osim Rabljana sudjeluju i kostimirane grupe iz San Marina, točnije kastela Monte Giardina, slovenske Sežane i Kočevja, njemačkog Koenigsbrunna, sve redom Rabu prijateljskih gradova.

 

„Jardin fest“ u parku Dorka

U trodnevlju od 25. do 27. srpnja ove godine očekuje nas njezino 17. izdanje, a prije same Fjere, u gradu Rabu, u prekrasnom parku Dorka, od 13. – 14. srpnja održat će se još jedan festival, nešto urbanijeg štiha, pod nazivom „Jardin fest“ . Srpanj donosi i čitav niz ribarskih fešti po mjestima, glazbene večeri s probranim umjetnicima, uz bogatu ugostiteljsku ponuda i širok spektar mogućnosti zabave i opuštanja za brojne turiste. 

 

 

Vezano uz ostvarene polugodišnje turističke rezultate, direktorica Ureda TZG Rab Ivana Matušan je istaknula: „S obzirom da u jeku sezone sve destinacije rade izuzetno mnogo na samopromociji, doista je u medijima prisutno šarenilo brojnih događanja i manifestacija koje je gotovo nemoguće sve popratiti, međutim Grad Rab to s punim intenzitetom radi još od Uskrsa, te kroz manifestacije i projekte nudi svojim turistima sadržajan, zanimljiv i ugodan boravak na otoku. Ušli smo u mjesec srpanj na Rabu, medijima možda najinteresantniji zbog Fjere, no u sjeni Fjere održavat će se još čitav niz događanja, kojima ćemo, uvjerena sam, naše goste učiniti zadovoljnima.“

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime