Home Vijesti Direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić posjetio Lopar

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić posjetio Lopar

0
Direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić posjetio Lopar

Foto: Foto: Ivica Hodak

 {gallery}Stanicic u Loparu{/gallery}

 

Rab danas oglas

Pored Josipa Borića načelnika Općine Lopar, Staničića i voditeljicu Ureda HTZ-a Dajanu Slobodu u općinskoj vijećnici dočekali su i zamjenik načelnika Dominik Paparić, direktor Ureda TZO Marin Mušćo, voditeljica Centra za kulturu Lopar Tonka Kavran, Zdenko Jakuc, direktor komunalnih tvrtki „Vrutak“ i „Loparko“, Katarina Paparić, direktorica Hotelskog naselja „San Marino“, Ivan Holjar, direktor Autokampa i Ivan Pičuljan, potpredsjednik Općinskog vijeća Lopara.

 

Pozdravljajući goste načelnik Borić naglasio kako Lopar, premda najmlađa i sa svojih oko 1.200 stanovnika jedna od najmanjih općina u Hrvatskoj, ipak značajno doprinosi ukupnim turističkim rezultatima otoka Raba pa i Hrvatske u cjelini, a podatak koji kazuje da je ovogodišnji proračun Lopara planiran s rekordnim iznosom od 25 milijuna kuna također ukazuje na razvojni potencijal Općine. “U Loparu smo”, kazao je Borić, “zadovoljni dosadašnjim učinkom turističke sezone u kojoj se očekuju i nešto bolji rezultati u odnosu na lanjsku rekordnu turističku godinu.”

 

Zahvalivši se svojem domaćinu, direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić je između ostalog rekao da mu je uvijek zadovoljstvo doći na njegov otok Rab, pa tako i u Lopar. Naime Staničić je porijeklom iz mjesta Kampor, no, kako je i sam kazao, i s Loparom je rodbinski povezan. “Vesele me uspjesi Lopara koji zasigurno imaju udjela u recentnim turističkim rezultatima na području Kvarnera, koji su ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine bolji za 3%. Jednako tako veseli me što će mladi Lopara uskoro imati i svoju sportsku dvoranu, kao i to da tijekom turističke sezone ovdje imate mnoštvo vrijednih kulturno-zabavnih događanja, koja obogaćuju sadržaj boravka gosta u vašem mjestu. Nastojat ćemo neke od njih potpomagati i od strane Hrvatske turističke zajednice. Trajektna linija Lopar – Valbiska uredno se održava, no moram vam reći da sam se u „Jadroliniji“ zanimao za eventualnu mogućnost uvođenja brze katamaranske veze na toj liniji.”

 

U ovom trenutku na području Lopara odmara 9.400 gostiju

Za Marina Mušća, direktora Ureda TZO Lopar, bila je ovo prilika da se zahvali HTZ-u na pomoći u praćenju pojedinih loparskih manifestacija kao i na sufinanciranju turističkih prezentacija destinacije na turističkim sajmovima diljem Europe. Direktor je TZO Lopar izvijestio je Staničića da je do sada na području TZO Lopar ostvareno 300.000 ili 3% više turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje 2017.. Osim toga zabilježeno je i za 2% više dolazaka, a u ovom trenutku na području Lopara odmara 9.400 gostiju.

Govoreći o smještajnim kapacitetima Lopara, Mušćo je kazao da se čak 5.000 kreveta nalazi u privatnom smještaju, i da su upravo privatni iznajmljivači uspjeli u dobroj mjeri iskoristiti postojeće subvencije zahvaljujući kojima su do sada uz svoje objekte sagradili 20-ak bazena i tako dodatno uljepšali boravak gostiju u svojim objektima.

Nadovezavši se na načelnikove riječi, Mušćo je podatkom koji kazuje da Općina Lopar u ukupnim turističkim ostvarenjima Hrvatske sudjeluje sa značajnih 1%, još jednom potvrdio da veličina Općine nije nužno proporcionalna njezinoj snazi i uspješnosti.

 

Lopar se tako može pohvaliti i podatkom da je jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj koja ima svoj Centar za kulturu, kojeg uspješno u ulozi ravnateljice vodi Tonka Kavran, a o tome kako radi CZK Lopar direktora Glavnog ureda HTZ ukratko je upoznala upravo voditeljica Centra.

 

O specifičnostima posla dviju komunalnih tvrtki „Vrutka“ i „Loparka“ govorio je njihov direktor Zdenko Jakuc. Posebno zanimljivo bilo je njegovo objašnjenje zadataka koje tvrtke moraju obavljati tijekom zime, a vezano je uz očuvanje nadaleko poznatih loparskih pješćanih plaža.

 

Nekoliko informacija o radu Hotelsko turističkog naselja „San Marino“, koje ove godine obilježava 50 godina svojeg postojanja, dala je direktorica Katarina Paparić, dok je direktor Autokampa Ivan Holjar upoznao direktora Glavnog ureda HTZ-a s uspješnim radom najvećeg autokampa na otoku.

 

 Direktor GU HTZ-a Kristijan Staničić na otvaranju 7. Paradise Samba Festivala na Rajskoj plaži u Loparu

 

Staničić je ovaj susret u vijećnici zaključio obećanjem još bolje suradnje s Turističkom zajednicom Općine Lopar, uz daljnju pomoć u financiranju manifestacija, posebno onih kojima se stimulira pred i posezona. Zahvalio se i Udruzi branitelja Domovinskog rata Lopara na njihovom, ne samo ratnom, nego i poratnom doprinosu u razvoju Općine Lopar i otoka Raba u cjelini.

Obećao je također da će se, kada za to dođe vrijeme, založiti da i manja turistička mjesta kao što je Lopar i njihovi žitelji budu prepoznati pri odlučivanju tko je u turizmu i kakvu nagradu zaslužio, te je na kraju čestitao svima na dosadašnjim rezultatima poželjevši im uspjehe u daljnjem razvitku Općine.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime