Home Vijesti Osmoga dana intenzivne potrage na Kamenjaku pronađeno tijelo gospodina Franza Josepha Webera

Osmoga dana intenzivne potrage na Kamenjaku pronađeno tijelo gospodina Franza Josepha Webera

0
Osmoga dana intenzivne potrage na Kamenjaku pronađeno tijelo gospodina Franza Josepha Webera

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Prvi se novinarima, u privremenom stožeru smještenom u učionici Područne škole u Mundanijama, obratio Frane Bebić, pročelnik HGSS-a Split i voditelj pretrage, koji je kazao da je tijelo gospodina Webera pronađeno u zoni potrage, na iznimno teško prohodnom terenu visoravni brda Kamenjak.

Rab danas oglas

“Pretpostavljamo da je razlog zbog kojeg se gospodin Weber nije vratio kući ili došao na dogovoreno mjesto, kombinacija medicinskih problema, odnosno slabosti koju je toga dana kada se upustio u planinarenje iskazivao u razgovoru mobitelom i izrazito visoke temperature i jakog sunca tih dana. Očito je tražio nekakvu zaštitu od sunca jer je pronađen u oskudnim uvijetima okružen grmljem i stablima, pa je to i razlog zbog kojeg niti intenzivna trosatna helikopterska pretraga koju su članovi HGSS-a proveli s posadom HRZ-a već idućeg jutra nakon prijavljenog nestanka, nije dala rezultata.”

“U ovu pretragu”, kazao je Bebić, “bilo je uključeno više od 200 ljudi, primjerice samo jučer tijekom dana imali smo oko 100 ljudi na terenu. Teren je doista iznimno težak i gospodina Webera smo pronašli tek nakon jako detaljne pretrage područja kojim je već ranije bila prošla brža pretraga. Naime ako u prvoj fazi brže pretrage ne nađemo živu osobu, onda se oslonimo na detaljnu pretragu koja je daleko sporija i koju smo primijenili jučer i danas.”

 

 

Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, iskazao je veliko poštovanje i zahvalnost prvenstveno spram angažmana neumornih vatrogasaca DVD-a Rab i DVD-a Lopar, a potom je zhavalio i čitavoj lokalnoj zajednici, svim službama i žiteljima otoka Raba. “Unatoč lošem ishodu kojeg nažalost nije bilo moguće promijeniti, iskazana je maksimalna briga za sigurnost naših gostiju i mi kao operativne snage u koordinaciji s lokalnim službama i građanstvom, djelovali smo kao jedna obitelj i učinili doista sve što je bilo moguće u datim okolnostima”, kazao je Prizmić.

 

 

Zapovjednik Područne vatrogasne zajednice otoka Raba Milivoj Ličina se također u ime svih rapskih vatrogasaca zahvalio na suradnji HGSS-u, ali i svakom pojedinom sudioniku ove intenzivne osmodnevne pretrage po iznimno zahtjevnom području, spomenuvši kako je jučer prosjek propješačenog terena dosegao brojku od čak 17 kilometara dnevno, te je kao još jedan lijep primjer ljudskosti posebno istaknuo dobrovoljni angažman jednog slovenskog turista, gospodina Boštjana Pavčiča.

U trenutku davanja izjava, trajala je također zahtjevna akcija izvlačenja tijela gospodina Webera s pozicije na kojoj je pronađen, koja je ubrzo uspješno privedena kraju.

 

Akcija izvlačenja tijela gospodina Webera s nepristupačnog terena na Kamenjaku

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime