Home Vijesti Počela 17. Rabska fjera – Rabljani kao najvažniji sastojak čarobne fjerske formule

Počela 17. Rabska fjera – Rabljani kao najvažniji sastojak čarobne fjerske formule

0
Počela 17. Rabska fjera – Rabljani kao najvažniji sastojak čarobne fjerske formule

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Žitelji Raba najvažniji su sastojak čarobne fjerske formule, i doista, krenete li ovih dana Gornjom ulicom prema Pjaceti, katedrali ili se pak spustite na šetnicu podno rapskih zidina, osjetit ćete koliko je snažno zajedništvo Rabljana i kolika je njihova ljubav spram vlastitog grada i spram svih putnika namjernika koji ga pohode.

Rab danas oglas

Tamo je naime, uz sudjelovanje sekcija Udruge rapskih samostreličara, skupine Fanfarenzug iz njemačkog Ravensburga i ženske klape Anima Arbae, u 20 sati održana mala pozdravna svečanost na kojoj se brojnim uzvanicima, dragim gostima i predstavnicima medija, govoreći o Fjeri u kulturno-povijesnom kontekstu kao i o njezinoj novovremenoj turističkoj valorizaciji prvi obratio domaćin i predsjednik Rabske Fjere, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

U ime Hrvatske turističke zajednice, generalnog pokrovitelja Fjere, govorio je direktor glavnog ureda HTZ-a, porijeklom iz mjesta Kampor na Rabu, Kristjan Staničić. Saborski zastupnik i načelnik Općine Lopar Josip Borić pozdravio je fjeriste u svoje i u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a na kraju se skupu obratio i ministar turizma Gari Capelli kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom i održava 17. Rabska fjera, najavila je svoj dolazak 27. srpnja na završni dan manifestacije kada će prisustvovati i odvijanju viteškog nadmetanja u gađanju moćnim samostrelima.

 

 

Silazeći niz Bobotine, svima koji su ikada bili dijelom Fjere, nedostajao je čvrsti korak i snažan glas organizacijskog meštra, začetnika Rabske fjere i počasnog doživotnog predsjednika Udruge rapskih samostreličara, pokojnog Uga Belamarića.

Uz pozdrave svim prisutnim gradonačelnicima i načelnicima Rabu prijateljskih i susjednih gradova i općina, suorganizatorima, sponzorima, donatorima i predstavnicima hrvatskih i stranih medijskih kuća, među uzvanicima posebno su još pozdravljeni Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, zatim prof. Miljenko Domijan savjetnik i izaslanik ministrice kulture, Vedran Neferović, zamjenik Požeško-slavonskog župana te Edita Stilin, pročelnica UO za odgoj i obrazovanje u PGŽ.

Svi govornici dotaknuli su se žive privlačnosti Rabske fjere, koju svojim vedrim domaćinskim duhom i bezrezervnim stavljanjem u službu svojega grada, kreiraju sami Rabljani, puk rapski okupljen unutar lokalnih udruga.

Žitelji Raba najvažniji su sastojak čarobne fjerske formule, i doista, krenete li ovih dana Gornjom ulicom prema Pjaceti, katedrali ili se pak spustite na šetnicu podno rapskih zidina, osjetit ćete koliko je snažno zajedništvo Rabljana i kolika je njihova ljubav spram vlastitog grada i spram svih putnika namjernika koji ga pohode.

 

 

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom i održava 17. Rabska fjera, najavila je svoj dolazak 27. srpnja na završni dan manifestacije kada će prisustvovati i odvijanju viteškog nadmetanja u gađanju moćnim samostrelima.

Kostimirana fjerska povorka predvođena heraldom Željkom Peranom i zastavničarima Udruge rapskih samostreličara počela se nešto prije 21.30 spuštati prema Trgu sv. Kristofora, gdje se do tada odvijao zanimljiv program u kojem su mnogobrojne goste animirali izvrsni plesači Folklornog društva „Rapski tanac“, zatim glazbenici Anđelko Brna na mihu i Boris Kazija na gitari, te Josip Fafanđel u ulozi zadarskog pjesnika Jurja Barakovića, autora spjeva „Draga, rapska pastirica“. Kao posljednja točka ovog pretprograma svečanom otvaranju Fjere nastupio je Studio povijesnog plesa „Divertimento“ pod vodstvom gospođe Vlaste Rittig, a onda su se momci s moćnim samostrelima prateći zadani ritam dobošara postrojili na platou iza pozornice. Slijedio je dolazak plemstva predvođenog knezom rapskim, a pratili su ih predstavnici brojnih grupa i radionica ovogodišnje Rabske fjere. 

 

 

Silazeći niz Bobotine, svima koji su ikada bili dijelom Fjere, nedostajao je čvrsti korak i snažan glas organizacijskog meštra, začetnika Rabske fjere i počasnog doživotnog predsjednika Udruge rapskih samostreličara, pokojnog Uga Belamarića.

 

Za vođenje programa otvaranja 17. Rabske fjere, kojeg je scenaristički priredio Josip Fafanđel, bili su zaduženi Irena Ivić i Miljenko Tariba, a posjetitelji su uz ritamsku koreografiju mogli vidjeti nekoliko zapaljivih žonglerskih akrobacija, a onda i nastup plesne sekcije URS-a te nekoliko glazbenih točaka na arhaičnim instrumentima u izvedbi gostujućih glazbenika.

 

 

Uslijedilo je podizanje zastave Fjere na stijeg uz zvuke Stipišićeve “Ode Rabu” u izvedbi Mješovitog zbora “Refuli” pod vodstvom prof. Tatjane Zorić, nakon čega je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić na kraju svojeg obraćanja svečano proglasio 17. Rabsku fjeru otvorenom, a zatim je knez rapski izdao zapovjed topnicima da zapale fitilj, pa je gromoglasni udar topa i simbolično označio početak još jednog lijepog fjerskog trodnevlja na Rabu.

 

 

Vedro prožimanje radoznalih turista i više od 700 kostimiranih sudionika razmještenih u 110 radionica po povijesnoj jezgri grada bit će kroz naredna tri dana neprocjenjiva svjetska promocija Raba kao top turističke destinacije.

 

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime