logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Četvrtak, 26 Srpanj 2018 13:02

Rabska fjera u ozračju međunarodnog prijateljstva - Susret s predstavnicima radionica Rabu prijateljskih gradova

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Rabska fjera u ozračju međunarodnog prijateljstva - Susret s predstavnicima radionica Rabu prijateljskih gradova Foto: Hrvoje Hodak

Drugoga dana 17. Rabske fjere, u neformalnom i prijateljskom ozračju, još uvijek pod dojmovima prethodne otvarajuće večeri, u Maloj vijećnici Grada Raba gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, u društvu svojeg zamjenika Denisa Deželjina, i djelatnika TZG Raba Luke Perčinića i Nedjeljka Mikelića, primio je predstavnike Rabu prijateljskih gradova koji sa svojim živopisnim srednjovjekovnim radionicama, iz godine u godinu, daju posebnu notu najvećoj manifestaciji srednjovjekovlja u nas.

 

Bili su tu predstavnici njemačkog grada Königsbrunna, Castela Montegiardino iz Republike San Marino, članovi venecijanskog sastava za staru glazbu Il Convito Musicale, kao i predstavnici slovenskih prijateljskih gradova Sežane i Kočevja.

Izrazivši od srca veliku zahvalnost na svemu što su do sada dali i još uvijek daju Fjeri, oplemenjujući je posebnim duhom međunarodnog prijateljstva, gradonačelnik Grgurić je kazao da Rabska Fjera bez njihovog sudjelovanja ne bi bila ovo što danas jeste, top manifestacija hrvatskog turizma i ultimativni brend otoka Raba.

 

Gospodin Italo Righi, veliki i dokazani prijatelj Raba iz San Marina, još je jednom podsjetio da je za svakog žitelja ove najstarije i najmanje republike u Europi, dolazak na Rabsku fjeru daleko više od sudjelovanja u predivnom srednjovjekovnom spektaklu. Osobito u godini obilježavanja 50. obljetnice od potpisivanja Povelje o bratimljenju između gradova Raba i San Marina. Za njih je gostovanje na Fjeri, kazao je Righi, uvijek i iznova duboko emotivno iskustvo dolaska na prekrasan otok utemeljitelja njihove republike sv. Marina.

Neraskidive su spone između skupine „Gruppo Arte e Mestieri“ iz Castella Montegiardino i obnovljene Rabske fjere, pa je gospodin Righi uz ostale prigodne darove, gradonačelniku Raba darovao i kamenu ploču na koju je poznati sanmarinski klesar Giovanni Grandoni, koji je također prisustvovao primanju u Vijećnici, uklesao riječi trajne uspomene na ovo doista veliko prijateljstvo.

 

Gospodin Giovanni Grandoni isklesao je i spomen ploču koja je 2008., na 40 godišnjicu od potpisivanja Povelje o bratimljenju Raba i San Marina, postavljena u atriju Kneževog dvora, pred samim ulazom i Gradsko poglavarstvo

 

U vedrom tonu i s puno toplih riječi, nastavljena je razmjena prigodnih darova i s predstavnicima ostalih prijateljskih gradova i radionica, a gradonačelnik je obećao da će drugoga dana Fjere, lišen protokolarnih obveza, naći više vremena kako bi posjetio sve punktove na kojima se nalaze radionice dragih prijatelja Raba.

Pročitano 1396 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia