Home Vijesti Primičemo li se sretnijem kraju sage o Domu za starije i nemoćne na Rabu?

Primičemo li se sretnijem kraju sage o Domu za starije i nemoćne na Rabu?

0
Primičemo li se sretnijem kraju sage o Domu za starije i nemoćne na Rabu?

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Kada smo u veljači 2017. godine skupa s gradonačelnikom Raba Nikolom Grgurićem i predstavnicima Udruge umirovljenika otoka Raba, zavirili u interijer spomenutog objekta, svuda oko nas bili su vlažni i pljesnivi zidovi, mokre stropne instalacije, podovi prekriveni dijelovima otpale unutarnje žbuke i ptičjim izmetom, a kao jako loša šala izgledale su svrsi potpuno neprimjerene tuš kade i uske kabine ugrađene u sobama za teško pokretne osobe.

Rab danas oglas

 

Iako nije bilo moguće prići tavanskom prostoru, kroz ventilacijski otvor vidjeli smo tada i nevjerojatan prizor amaterski sklepanog i potpuno vodopropusnog krovišta, s crjepovima naslaganima direktno na letve, bez dasaka i bez ikakve izolacije.

 

 

U objektu društvene infrastrukture smještenom na bogomdanoj poziciji, s pogledom na povijesnu jezgru grada Raba i zvonike, umjesto VIP smještaja za starije i nemoćne osobe, suočili smo se tada s još jednim zornim primjerom neodgovornog gospodarenja proračunskim novcem, a rapski umirovljenici još su jednom na čekanje morali staviti san o organizaciji društvenog života u novoobnovljenom i ugodnom dnevnom boravku Doma za starije i nemoćne.

 

Ukupna predviđena vrijednost projekta Doma za starije i nemoćne iznosila je tada 17 milijuna 361 tisuću 852 kune, a prethodna garnitura gradske izvršne vlati predvođene SDP-om, ostavila je sadašnjoj gradskoj upravi brojne probleme i neodgovorena pitanja nastala u odnosima između tadašnjeg izvođača radova, nadzora i gradske uprave kao investitora.

 

 

Građevinski dio trebao bi biti dovršen u ugovornom roku od 100 kalendarskih dana, a Grad radi i na pripremi dokumentacije za raspisivanje nabave za opremu. Građevinsko-elektrostrojarski dio posla košta 2.360.000,00 kuna bez PDV-a, a još očekujemo trošak nabave opreme u visini od cca 1.500.000,00 kn s PDV-om. Radi se dakle o sveukupnom trošku od cca 3.500,000,00 kn bez PDV-a. (Nikola Grgurić)

U svijetlu svih tih loših momenata koji prate ovu 11 godina dugu sagu, nekako je ispod medijskog radara prošla nešto vedrija informacija da su početkom srpnja ove godine započeli radovi na popravljanju ovog teško razumljivog građevinskog šlamperaja. Stoga smo sa gradonačelnikom Raba Nikolom Grgurićem i pročelnikom Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Zvonkom Puljar-Matićem, svratili do zgrade budućeg Doma za starije i nemoćne, gdje su nas dočekali gospoda Štefko Osvald, nadzorni inžinjer i Alojz Vrbat iz zagrebačke tvrtke Aeroteh, voditelj radova na Domu za starije i nemoćne.

 

Ušavši u zgradu vidjeli smo da su u prizemlju, u zoni uprave, podovi već dovršeni. U uredskim i u društvenim, dnevno-boravišnim prostorijama bit će stavljeni parketi, dok je u bolesničkim sobama na podu linoleum. Stolarija se privodi kraju, uz korigiranje i standardizaciju otvora prema normativima za taj tip objekata, a ispitat će se izolacija kao i stanje instalacija. Na katovima se skidaju sve stropne ploče da bi uopće radnici mogli prionuti popravljanju elektro-strojarskih kvarova nastalih prokišnjavanjem diletantski postavljenog krova. Upravo je to prokišnjavanje, koje je bio uzrokom najvećih nevolja i nastale štete, zaustavljeno dodatnom investicijom nove gradske uprave u iznosu od 150.000,00 kuna, čime je krajem 2017. godine izvršena kompletna sanacija krovišta.

 

O tome što aktualna gradska uprava čini kako bi ova priča o Domu za starije i nemoćne na kraju ipak imala happy end gradonačelnik Grgurić nam je kazao:

“Nakon što smo utvrdili zatečeno stanje u Domu za starije i nemoćne osobe i podvukli crtu, najprije smo sanirali krov i počeli raditi na razlikovnom troškovniku temelju kojeg smo raspisali natječaj. Na natječaju smo izabrali najprihvatljivijeg izvođača, tvrtku Aeroteh iz Zagreba. I sami ste se mogli uvjeriti da su ljudi odmah prionuli poslu i da se doista radi temeljito. Spremni su na suradnju, u smislu prihvaćanja sugestija tijekom izvođenja radova, a iz dana u dan, uz njihovu stručnu pomoć, dolazimo i do nekih jednostavnijih, prihvatljivijih i kvalitetnijih rješenja u odnosu na ona prvotno predviđena troškovnikom, tako da se nadam da ćemo ovaj jako kompliciran i prilično nezgodan posao oko dovršenja Doma, koji se nažalost provlači još od 2007. godine, sada konačno uspješno privesti kraju. Što se tiče izvođača, nadzora, voditelja gradilišta, Grad je zadovoljan i nadam se da će tako ostati do kraja.”

 

  • Koji su rokovi dovršenja i koliko će pored do sada uloženih sredstava, Grad Rab još morati potrošiti ne bi li se ispravile sve građevinske greške, sanirala šteta, otklonili očiti nedostaci i neusklađenosti s novim pravilnikom?

„Građevinski dio trebao bi biti dovršen u ugovornom roku od 100 kalendarskih dana, a Grad radi i na pripremi dokumentacije za raspisivanje nabave za opremu. Građevinsko-elektrostrojarski dio posla košta 2.360.000,00 kuna bez PDV-a, a još očekujemo trošak nabave opreme u visini od cca 1.500.000,00 kn s PDV-om. Radi se dakle o sveukupnom trošku od cca 3.500,000,00 kn bez PDV-a.

Naravno, paralelno s ovim građevinsko-elektrostrojarskim radovima radimo i na privođenju Doma funkciji. U tom smislu već su odrađena dva sastanka u Županiji s našim županom Zlatkom Komadinom. Stekli smo dojam da je Primorsko-goranska županija, kao nositelj županijskih ustanova na otoku, zainteresirana sudjelovati u stavljanju Doma u funkciju. Naime, moguća su dva modela, prvi je da se osnuje nova ustanova, što bi realno pred Grad Rab stavilo poprilično zahtjevan financijski problem, a drugi model pretpostavlja pridruživanje rapskog Doma nekom već postojećem Domu unutar Županije, primjerice Domu na Krku. U tom slučaju Dom za starije i nemoćne na Rabu bio bi područno odjeljenje Doma na Krku, koje bi funkcioniralo na način da bi se središnje funkcije ravnateljstva administracije, računovodstva i sl. vodile na jednom mjestu, dok bi se u zgradi na Rabu odvijao samo ovaj stručni dio pružanja usluga našim sugrađanima treće dobi.

S obzirom na postojanje županijskih ustanova na otoku, u ovom slučaju konkretno Psihijatrijske bolnice Rab, predložio sam i neka druga moguća rješenja. Hrana bi se tako primjerice mogla pripremati u Bolnici, a onda dovoziti i dogotovljavati u također kvalitetno opremljenoj kuhinji Doma za starije i nemoćne. To je po meni, a i župan se s time složio, jedna od najprihvatljivijih opcija.“

 

 

  • S predloženim modelima idete prema Županiji i resornom ministarstvu? Što očekujete?

„Sada kada se, uzimajući u obzir prijedloge suradnje sa županijskim ustanovama, naprave nove konkretne kalkulacije prihoda i rashoda, mi ćemo se s tom projekcijom uputiti u resorno Ministarstvo, gdje ćemo onda zajednički – Grad, Županija i Ministarstvo, pokušati naći konačno rješenje.

Pritom treba imati na umu i to da je Rab jedini otok koji još uvijek nema uslugu ovog tipa i ja sam uvjeren da su svi, bilo na županijskoj, bilo na državnoj razini, a osobito mi ovdje lokalno, svjesni toga da je riječ o ulaganju koje će uvelike podignuti kvalitetu života starije populacije, treće dobi, na području otoka i Grada Raba. Vjerujem u pozitivno rješenje i nadam se da ćemo negdje krajem 2018. godine ili početkom iduće, s novim Proračunom, posložiti sve kockice do kraja i da ćemo biti u prilici, i mi kao Uprava Grada Raba, ali i župan u ime Županije, a po prvi puta otvoriti Dom za starije i nemoćne u Rabu.“

 

  • I Udruga umirovljenika otoka Raba i Gradsko društvo Crvenog križa Grada Raba mogli bi imati svoju bazu u Domu za starije i nemoćne?

„Mi kroz naše programe pokušavamo povećavati ulaganja u kvalitetniji život naših starijih sugrađana, pa tako osim prioritetnog i najzahtjevnijeg dovršenja i stavljanja u funkciju Doma za starije i nemoćne, Grad sufinancira rad naše vrijedne Udruge umirovljenika, dijeli Božićnice, a nastojimo osmisliti i koncept kojim bi budućem Domu približili komplementarne aktivnosti jednog od najuspješnijih društava na otoku – Gradskog društva Crvenog križa Rab. Naime, članovi GDCK-a Rab bi tako kroz daljnji razvoj svojih programa, dakle pored onoga što već izuzetno uspješno rade, bilo da je riječ o vrhunskim edukacijsko-natjecateljskim postignućima u radu s učenicima, ili pak o najboljim darivateljima krvi u državi, osmislili dodatne programe pomoći starijima i nemoćnima, a tu spada osmišljavanje dnevno-boravišnih aktivnosti, pomoć u kući, oko ogrijeva, dostava hrane, posjete liječniku U tom smislu već smo imali načelne dogovore s ravnateljstvom Društva, i ja se nadam da će skupa sa skorim dovršenjem ovog građevinskog dijela projekta, ubrzo zaživjeti i onaj stručni i humani aspekt kvalitetne skrbi o ljudima, a sve s ciljem podizanja kvalitete života osoba treće dobi na otoku“, zaključio je Grgurić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime