Home Vijesti Posjetom grobovima branitelja, Gospiću i Ljubovu, Rabljani obilježili Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan branitelja

Posjetom grobovima branitelja, Gospiću i Ljubovu, Rabljani obilježili Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan branitelja

0
Posjetom grobovima branitelja, Gospiću i Ljubovu, Rabljani obilježili Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan branitelja

Foto: RabDanas

 

Dan kasnije, u petak 3. kolovoza, rapski su branitelji obišli groblja u Rabu, Kamporu, Barbatu i Loparu kako bi položili vijence i zapalili svijeće na grobovima svojih prijatelja i suboraca palih u Domovinskom ratu i umrlih nakon njega.

Rab danas oglas

 

Organiziranim autobusnim prijevozom, ali i brojnim osobnim automobilima, stotinjak Rabljana, ponajviše hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, doputovalo je 4. kolovoza u Liku, točnije u Gospić i na Ljubovo. Delegacija Raba predvođena gradonačelnikom Nikolom Grgurićem najprije je položila vijence i zapalila svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu uz Središnji križ na gospićkom gradskom groblju, a zatim je isto učinio i predsjednik UDVDR – Ogranak Rab Joško Deželjin – Bepo na grobu jednog od junaka „Oluje“, legendarnog zapovjednika 118. domobranske pukovnije Ivana Čanića – Baje.

 

Ime Krešimira Ćatića uklesano u spomenik “Pobjednik” na Ljubovu 

U sklopu obilježavanja 23. godišnjice “Oluje” u ličkom mjestu Ljubovu otkriven je spomenik braniteljima Zbornog područja Gospić koji su poginuli tijekom VRO “Oluja”. U spomenik su uklesana imena 68 poginulih branitelja Zbornog područja Gospić među kojima se nalazi i ime rapskog branitelja Krešimira Ćatića. Otkrivanje ovog tri metra visokog spomenika u Ljubovu nazvanog „Pobjednik“, svojim je prisustvom uveličala i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a među predstavnicima otoka Raba bili su, uz gospođu Rozu Ćatić, majku poginulog Krešimira Ćatića, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik Vijeća Grada Raba i rapske podružnice Hrvatskog časničkog zbora Željko Peran, predsjednik UDVDR – Ogranak Rab Joško Deželjin – Bepo, zamjenik načelnika Općine Lopar Dominik Paparić, direktor ureda TZO Lopar Marin Mušćo, te predsjednik UVDR Općine Lopar Ivan Pičuljan.

„Dragi i poštovani hrvatski branitelji ovu zadaću i sve druge izvršili ste odvažno, vojnički blistavo i besprijekorno. Pokazali ste ne samo sjajne vojničke vještine i hrabrost nego i najvišu moralnu svijest u odnosu prema civilima i zarobljenicima. Vaši poginuli suborci, kojima u čast podižemo spomenik ujedno su naša obveza za budućnost”, kazala je Grabar Kitarović.

 

Vijenci, misa i prisjećanje na slavne dane oslobađanja Hrvatske 

Na sam Dan pobjede, u nedjelju 5. kolovoza, delegacija Grada Raba predvođena gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, njegovima zamjenikom Denisom Deželjinom te predsjednikom Gradskog vijeća Raba Željkom Peranom, položila je vijence i zapalila svijeće u spomen na prvog predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana i na sve Rabljane pale u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske – najprije uz Središnji križ na Gradskom groblju i potom u Spomen-parku „Boškopini“.

 

Nakon mise zadušnice održane u rapskoj katedrali Uznesenja Marijina, održan je uobičajeni prijam u Velikoj vijećnici Grada Raba, na kojoj je, predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran za prigodne riječi zamolio admirala Davora Domazeta Lošu, nakon kojega se prisutnima u Vijećnici kratko obratio i gradonačelnik Nikola Grgurić. Bila je to prigoda da se još jednom u sjećanje prizovu teški trenuci stradavanja prijatelja i suboraca, ali i slavni dani naše nedavne povijesti, kada je Hrvatska vojska oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Zahvalivši na kraju svima koji su se, unatoč vrućem vremenu pa i svojim radnim obvezama, odazvali ovom pozivu, gradonačelnik Grgurić, ipak je zamjerio onima koji su to mogli i trebali učiniti, a nije ih bilo ujutro niti na polaganju vijenaca, ni na misi zadušnici, a nisu došli niti u Vijećnicu.

 

Pučka fešta na Artiću za kraj

Za kraj programa rapskog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te povodom blagdana Gospe Snježne – Šistovice, ostavljena je pučka fešta na Artiću u Banjolu koja starta u nedjelju 5. Kolovoza u 20.30 sati uz nastup klape “Contra” i gastro-ponudu Imperiala d.d.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime