logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Ponedjeljak, 13 Kolovoz 2018 15:17

Prezentacija starih zanata, umijeća i običaja pred tisućama posjetitelja na 12. Loparskoj noći

Autor:
Ocijeni sadržaj
(9 glasa/-ova)
Prezentacija starih zanata, umijeća i običaja pred tisućama posjetitelja na 12. Loparskoj noći Foto: Hrvoje Hodak

Nakon 10 godina održavanja na šetnici iznad Rajske plaže, samorački park Kapić u luci Lopar drugu je godinu zaredom u raskošnom izdanju dočekao tisuće posjetitelja 12. Loparske noći, turističko-baštinske manifestacije koja, kako to kaže direktor Ureda TZO Lopara Marin Mušćo, kroz atraktivno predstavljanje odumirućih zanata, alata, obiteljskih poslova, prehrambenih navika naših starih, ali i kroz nuđenje kvalitetnih autohtonih proizvoda od strane predstavnika udruga i lokalnih OPG-ova, zapravo mlađim generacijama prenosi onaj tradicijski kod duboko ukorijenjen u duh Lopara, pritom bitno obogaćujući i loparsku turističku ponudu.

 

Gordan Jandroković u neslužbenom posjetu Loparskoj noći

Načelniku Općine Lopar i saborskom zastupniku Josipu Boriću, u neformalnom obilasku radionica i štandova 12. Loparske noći, pridružio se i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, koji sa svojom obitelji godišnji odmor provodi u mjestu Kampor na otoku Rabu. Dobro raspoložen, opušten, s novim "otočnim" izgledom, jer rijetko kad smo ga imali prilike vidjeti neobrijanog, Jandroković se na trenutak pridružio i loparskim pučkim pjevačima, ali je posjetio i sv. Marina, sveca koji se prema legendi prije više od 17 stoljeća rodio u Loparu. 

 

 Gordan Jandroković i Josip Borić zapjevali s loparskim pučkim pjevačima

 

Izučivši klesarski zanat, Marin se trbuhom za kruhom otisnuo na drugu obalu Jadranskog mora i na brdu Titan, na kojem je sa svojom vjerskom zajednicom pronašao utočište, osnovao najstariju republiku u Europi – Republiku San Marino. Loparani su vrlo ponosni na podrijetlo sv. Marina te su mu i u sklopu ove Loparske noći priredili simbolični ispraćaj koji je po prvi put bio popraćen atraktivnim vatrometom.

 

 

150 kostimiranih sudionika u više od 30 radionica

Kako nam je rekla Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar, na ovogodišnjoj Loparskoj noći sudjelovalo je 150-ak kostimiranih sudionika, mještana Lopara, koji su u više od 30 radionica brojnim gostima, ali i mlađim naraštajima, prezentirali umijeća, zanate i običaje svojih starih. Tisuće posjetitelja mogli su vidjeti loparsku narodnu nošnju, loparske maske kao svojevrsni specifikum ovog mjesta zbog čega je i pokrenuta procedura njihova upisa na Listu nematerijale kulturne baštine RH, razne uporabne predmete i alate koje su koristili naši preci, a mogli su se uključiti i u pojedine radionice te primjerice okušati se u oplitanju bocuna konopom, izradi glinenog posuđa na tradicionalnom lončarskom kolu, obradi vune, nadivanju suhih smokava, vrcanju meda, mašćenju grojza, boćanju i drugim aktivnostima. Uz to moglo se kušati domaća jela spravljena po tradicionalnim recepturama poput sočiva, crnog rižota, salate od hobotnice, sipe s makarunima, šuljčića, fritula i drugih delicija ili popiti rakiju netom isteklu iz lambika, vino spravljeno po antičkom receptu… U sklopu programa upriličen je tradicionalni ribolov mrežom potegačom, izveden je kratak kulturno-umjetnički program kojim su članovi KUD-a San Marino prezentirali svoje narodne plesove tanac i pojku te umijeće sviranja tradicionalnog puhačkom instrumenta miha. Pučki pjevači izveli su nekoliko tradicionalnih loparskih napjeva, a program je završen klapskim a capella pjevanjem kao novijom, ali vrlo živom tradicijom, tj. nastupom ženske klape Užanca.

 

 Domaće je domaće!

 

Veliki doprinos Imperialovih zaposlenika Loparskoj noći

I ova Loparska noć bez djelatnika Imperiala sigurno ne bi bila ovako uspješna i sadržajna. Spomenimo samo da je u njezinoj pripremi i realizaciji sudjelovalo 40-ak zaposlenika Imperiala, ali i onaj „nevidljivi“ dio tvrtke na pripremi u objektima. Kako doznajemo od gospodina Vlada Miša, predsjednika Uprave rapskog hotelijera, neki su Imperialovci odrađivali i duple smjene samo da bi profesionalno odradili svoju zadaću i dali nesebični doprinos loparskoj manifestaciji. 

 

Imperialovi djelatnici u akciji

 

Loparska noć organizirana je u suradnji Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar s brojnim pojedincima i udrugama na području Lopara te uz potporu Općine Lopar, Imperia RAB managed by Valamar, Valamar Riviere d.d. i Jamnice d.d. i Karlovačkog.

 

 Ispraćaj sv. Marina uz atraktivni vatromet

 

Pročitano 3646 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia