Home Vijesti Na otocima Sveti Grgur i Goli otok jučer je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Na otocima Sveti Grgur i Goli otok jučer je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

0
Na otocima Sveti Grgur i Goli otok jučer je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Naša Udruga zastupa i slijednik je preko 16 tisuća zatočenika koji su ovdje bili mučeni i ponižavani. Oni, nažalost, nisu nikada doživjeli dostojnu rehabilitaciju i ispriku za sve što im se ovdje dogodilo. Danas možemo možda nabrojati na prste obje ruke žive svjedoke neizmjerne patnje iz razdoblja Informbiroa, ali niti oni vjerojatno neće dočekati da se ovo mjesto dostojno obilježi sukladno njihovoj patnji i postane spomen područje i dobije obilježje koje zaslužuje. (Darko Bavoljak)

Rab danas oglas

 

Obilježavanje dana sjećanja na sve žrtve i uznike Grgura i Golog otoka, prvo je održano kod spomen-obilježja u sjeverozapadnoj uvali Sv. Grgur, gdje je izaslanik predsjednika Vlade RH i hrvatskog Sabora Josip Borić položio vijenac i zapalio svijeću. Nakon njega, isto su učinili predstavnici Općine Lopar u sastavu; Dino Ivanić, predsjednik Općinskog vijeća, Dominik Paparić, zamjenik načelnika Općine i potpredsjednik vijeća Lopara Ivan Pičuljan; zatim delegacija Grada Raba u kojoj su uz gradonačelnika Nikolu Grgurića bili njegov zamjenik Denis Deželjin i predsjednik Gradskog vijeća Raba Željko Peran, te delegacija HDZ-a Primorsko-goranske županije u sastavu; Petar Valovičić, Kristijan Fafanđel i Zdenko Jakuc. Svijeću je, vidno narušenog zdravlja, pod spomen-pločom zapalio i gospodin 83-godišnji gospodin Želimir Kužatko, jedan od rijetkih još živućih 102 zatočenika kaznionice na Sv. Grguru kojima je, našalio se Kužatko tijekom plovidbe, njegov „prijatelj“ Aleksandar Ranković osigurao 1959. čak dvije godine nezaboravnog boravka na otoku.

 

Obilježavanje se nastavilo na Golom otoku gdje je u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović vijenac položio njezin izaslanik Vladimir Šeks, a uz ranije spomenute delegacije i gospodina Kužatka, vijenac na spomen obilježje položili su i članovi Udruge Goli otok “Ante Zemljar”, čiji je predsjednik Darko Bavoljak pozvao da se žrtve Grgura i Golog otoka nikada ne zaborave.

“Naša Udruga zastupa i slijednik je preko 16 tisuća zatočenika koji su ovdje bili mučeni i ponižavani (oko šesto ih je umrlo ili ubijeno, i groba im se ne zna). Oni, nažalost, nisu nikada doživjeli dostojnu rehabilitaciju i ispriku za sve što im se ovdje dogodilo. Danas možemo možda nabrojati na prste obje ruke žive svjedoke neizmjerne patnje iz razdoblja Informbiroa, ali niti oni vjerojatno neće dočekati da se ovo mjesto dostojno obilježi sukladno njihovoj patnji i postane spomen područje i dobije obilježje koje zaslužuje”, rekao je između ostalog Darko Bavoljak.

 

I doista, nakon svih ovih godina neovisnosti Republike Hrvatske, ostaje dojam da ni danas „nikome“ nije zanimljivo preispitati mračnu i surovu prošlost Gologa i kao da se događa tihi zaborav stvarnih žrtava komunizma, uz doslovno propadanje svih tragova enormne patnje koju su nekadašnji borci komunističke revolucije, podnijeli kao žrtve sulude torture vlastite partije.

 

Nakon što je zapalio svijeću kod središnjeg križa na Golom otoku, prisutnima se kratko obratio izaslanik predsjednice Vladimir Šeks, koji je – između ostalog naglasio: “Goli otok je hrvatski Gulag, ovdje se čovjek jednostavno uništavao, ubijao O svemu tome moramo promicati istinu, moramo u Hrvatskoj implementirati svjetlo istine, kako se to zlo ne bi nikada više ponovilo.”

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime