Home Vijesti 4. međunarodni Eko-etno fest u Loparu okupio etno glazbenike četiriju zemalja

4. međunarodni Eko-etno fest u Loparu okupio etno glazbenike četiriju zemalja

0
4. međunarodni Eko-etno fest u Loparu okupio etno glazbenike četiriju zemalja

Foto: Foto: Petar Lupić (CZK Lopar)

 

Eko-etno fest već tradicionalno se održava uoči blagdana Male Gospe i Dana Općine Lopar s ciljem predstavljanja bogate folklorno-tradicijske baštine otoka Raba, ali i ostalih krajeva naše i drugih zemalja. Prvenstveno je pokrenut s namjerom prezentacije umijeća sviranja tradicijskog puhačkog instrumenta miha koje polako zamire. Mih se nekada svirao u cijeloj Istri, Lici, Dalmatinskoj zagori, na otocima pa sve do Hercegovine, a na otoku Rabu još je svega nekoliko aktivnih svirača, među kojima samo jedan u Loparu. No osim rapskih svirača miha Anđela Brne, Brune Škarića i Gabriela Gušćića, na Eko-etno festu sudjelovale su i dvije rapske folklorne skupine. Dječja skupina Kulturno-umjetničkog društva „San Marino“ otplesala je tradicionalni loparski tanac, dok je Folklorno društvo „Rapski tanac“ svoj repertoar proširilo plesovima iz drugih krajeva Hrvatske te su Loparanima predstavili stare splitske plesove.

Rab danas oglas

Pučki pjevači također djeluju pri KUD-u „San Marino“ i njeguju tradicionalne pučke napjeve koji se u Loparu pjevaju od pamtivjeka te su svoj specifičan način pjevanja pokazali i u ovoj prilici. Uz poznat zvuk miha, izvedbom nekoliko narodnih pjesama, dašak podravskog kraja dočarao je iskusni cimbalist, višegodišnji voditelj Škole folklora u Crikvenici te iskusni koreograf i voditelj KUD-a Bjelovar, g. Marijan Janči.

Čitavom lepezom tradicijskih glazbala, među kojima su neka upisana i na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine, fantastično putovanje glazbom nekoliko zemalja, prvenstveno Češke, Slovačke i Makedonije, priuštili su nam članovi gajdaškog orkestra Spojené Huky Slovenska. Riječ je o jedinstvenom gajdaškom orkestru sa središtem u Slovačkoj koji broji 28 članova, a četvero od njih – češki glazbenici Ondřej Tryhuk i Lucia Tryhukova te slovački glazbenici Lukáš Lacko and Zuzana Hanusová, nastupili su u Loparu prezentirajući glazbu svojeg ali i drugih krajeva.

Nakon niza tradicijskih glazbala, prisutni su imali priliku čuti i neobične instrumente načinjene od poljoprivrednih alata i uporabnih predmeta koje su svirali gosti iz Slovenije, instrumentalni sastav Bučenski ramplači. Kombinirajući narodne pjesme svojega kraja i one autorske, uz harmoniku kao jedini „klasični“ instrument, Bučenski ramplači, na iznenađenje prisutnih, zasvirali su instrumente napravljene od grablji, kose, lonca, perila za rublje.

 

Uz glazbeni program kao okosnicu festivala, u popodnevnim satima priređen je i sajam autohtonih proizvoda na kojem su se mogli kupiti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, prirodna kozmetika, etno-nakit i drugi suveniri bazirani na tradicijskoj kulturi.

 

Uz potporu Ministarstva kulture RH, Općine Lopar, Turističke zajednice Općine Lopar, program je organizirao Centar za kulturu Lopar, a veliku čast i zadovoljstvo učino nam je posjet istaknutog stručnjaka, voditelja nekoliko hrvatskih festivala folklora, koreografa, predavača i plesnog pedagoga, g. Vida Bagura.

 

Post festum Eko-etno festa

Nakon u subotnjeg Eko-etno festa, u suradnji Centra za kulturu Lopar i Imperiala d.d. (Valmar Riviera), na terasi Turističkog naselja San Marino u ponedjeljak, 3. rujna organiziran je još jedan koncert vrsnih češko-slovačkih instrumentalista Spojené Huky Slovenska te su gosti hotelskog naselja, kao i oni koji su propustili Eko-etno fest, također mogli uživati u njihovim vrhunskim izvedbama.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime