Home Vijesti Kratka ali zanimljiva 10. Sjednica Gradskog vijeća Grada Raba

Kratka ali zanimljiva 10. Sjednica Gradskog vijeća Grada Raba

0
Kratka ali zanimljiva 10. Sjednica Gradskog vijeća Grada Raba

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Poslovna zona “Mišnjak” ipak uskoro kreće u izgradnju

Gradski vijećnik Kruno Matić iz redova oporbe na aktualnom je satu spomenuo u siječnju potpisani Ugovor o izvođenju radova na gradnji infrastrukture unutar poslovne zone Mišnjak između Grada Raba kao naručitelja i tvrtke Ecobeton d.o.o. iz Slovenije kao izvođača radova, a na Mišnjaku je, i nakon protoka vremena od 8 mjeseci sve mirno i nema još naznaka radova, pa se postavlja pitanje kada će „proraditi“ poslovna zona?

Rab danas oglas

Gradonačelnik Nikola Grgurić u odgovoru vijećniku Matiću rekao je da će poslovna zona brzo u izgradnju jer će Grad unutar 10-ak dana obaviti sve preostale potrebne radnje, a koje su, kako je naveo, loše odrađene u vrijeme kada je vijećnik Matić bio odgovorna osoba za projekt. Prigovorio je Matiću da je upravo garnitura ondašnje gradske uprave, u kojoj je on participirao, kriva što se nije krenulo u realizaciju poslova jer su sve „zakočili“ zatraživši bespotrebno izradu Studije utjecaja na okoliš.

 

Dom za starije i nemoćne bit će dovršen do kraja 2018.

Pitanje Željka Perana, predsjednika Gradskog vijeća, izazvalo je kraću raspravu o gradnji Doma za starije i nemoćne, čija gradnja traje već nekih 10-ak godina.

„Uza sve dugogodišnje poteškoće koje prate gradnju ovog objekta, ipak mogu reći da je gotovo 80% građevinskih radova na Domu ostvareno. Ovih dana slijedi posao nabave potrebne opreme i predviđa se da će nam za to, kao i za postavljanje iste trebati još nekih 2 mjeseca, što znači da bi sve trebalo biti dovršeno do kraja 2018. godine. Međutim, ostaje problem što Grad Rab nije u mogućnosti voditi i financijski pratiti rad Doma, a to znači da rapski Dom za starije i nemoćne mora biti umrežen u županijsku mrežu domova jer će jedino tako moći funkcionirati, pa u tom pravcu i vodimo razgovore sa Županijom.“ – rekao je gradonačelnik Grgurić.

 

Može li Grad steći vlasništvo nad nekadašnjom imovinom društva u likvidaciji JEDINSTVO d.o.o.?

Vijećnik Luka Grgurić iz Nezavisne liste postavio je pitanje, odnosno apelirao, da Grad Rab povoljno kupi ili na neki drugi način priskrbi vlasništvo bivše imovine društva u likvidaciji Jedinstvo d.o.o., npr. zapuštenih zgrada pokraj Konzumovog supermarketa zbog njihovog šireprimjenjivog potencijala. U svojoj replici, gradonačelnik je dao informaciju da se o svoj državnoj imovini na području Grada odvijaju razgovori s nadležnim ministarstvom te se složio da je riječ o vrijednom kapitalu i objektima koje bi se trebalo privesti svrsi.

 

Melita Vlahek iz redova Nezavisne liste postavila je pitanje da li Grad Rab raspolaže registrom imovine Grada iz kojega bi bilo razvidno koja su zemljišta i nekretnine u vlasništvu Grada, kakvog su pravnog statusa, sa povijesnim pregledom, lokacijama, podacima, grafikom itd. te da li su javno dostupni podaci. 

Pročelnik za opće poslove i društvene djelatnosti Zvonko Puljar-Matić odgovorio je da Grad u ovome trenutku ne raspolaže takvim registrom, ali na njemu se radi i podaci se ažuriraju. 

 

Kupiti ili platiti naknadu za korištenje i zahvaliti se na suradnji?

Pod točkama dnevnoga reda posebno je zanimljiva bila rasprava između vijećnika Luke Grgurića i gradonačelnika Nikole Grgurića o Odluci o kupnji nekretnine. Naime, zbog neosnovanog korištenja privatnog zemljišta pokraj Suhe Marine u Palitu, Dundovo d.o.o. je u postupku pravnog mirenja pristalo otkupiti zemljište od suvlasnika (369 999,26 kn) umjesto da isplati naknadu za korištenje (153 600,00 kn.).

Vijećnik Luka Grgurić smatra da je iznos precijenjen te da se radi o bezvrijednom zemljištu koje će se sada preplatiti više nego dvostruko, u odnosu na odabir plaćanje naknade, jer im, kako kaže, taj prostor ne igra neku ulogu i služi kao parkiralište. „Zemljište ima samo 450 kvadrata, ima šest suvlasničkih dijelova, nesređeno vlasništvo, ne smiju ništa graditi, pokraj suhe marine je i odlagališta otpada S obzirom da je intencija ionako čitavo to postrojenje i mehanizaciju izmjestiti, zašto se onda ide u kupnju? Osim toga, kupuje se po visokoj cijeni samo 4/6 terena i postavlja se pitanje hoće li sada i preostala dva suvlasnika postupiti na jednak način.“

Njegovu tvrdnju u malom duljem obrazloženju okarakterizirao je gradonačelnik Nikola Grgurić netočnom. “Istina je”, spomenuo je gradonačelnik Grgurić, “da mi kao Grad kupujemo samo 4/6 tog zemljišta, i da se cijena može činiti malo većom, ali prostor ima svoju vrijednost, posebice ako se pozabavimo mogućom budućnošću, u kojoj bi se tamo mogao graditi novi Vatrogasni dom, glede čega smo imali i neke razgovore.”

 

Sufinanciranje međužupanijske linije Rab-Lun

Vijećnik Kruno Matić, prilikom točke obrazlaganja izvršenja Konsolidiranog proračuna, napomenuo je da je pomorska linija Rab-Lun od prošle godine međužupanijska pa bi po njemu iznos od 23 000,00 kuna kojim Grad sufinancira liniju zapravo trebao biti obveza dviju županija. Gradonačelnik je istaknuo kako je iznos sufinanciranja prisutan zbog povećanja broja linija te u tom smislu ne vidi nikakav problem jer je takav interes Grada što potvrđuje i povećani promet putnika na liniji.

 

Centar malih sportova u Palitu

Vijećnik Grgurić problematizirao je i izvođenje radova na Centru malih sportova u Palitu, trenutno u izgradnji. „Ugovor je potpisan na 1,5 milijuna kuna, sa rokom do ljeta, i uz granicu prekoračenja neočekivanih troškova 10%, međutim sada je na taj iznos dodano još 440 000,00 kn što je daleko iznad 10%.“

Odgovor je pružio pročelnik Zvonko Puljar-Matić koji je naveo kako taj iznos uključuje nabavku dviju tribina koje nisu obuhvaćene radovima izvođača, te da sada još slijede završni radovi uz očekivano dovršenje projekta do kraja godine.

 

Preostali dio sjednice prošao je u mirnijem tonu. Prema predloženom dnevnom redu glasalo se tradicionalno – potvrđivanjem predloženih odluka od strane vladajuće koalicije, te uz suzdražano ili protivno glasanje oporbe.

 

Polugodišnji proračunski višak prihoda u odnosu na rashode u iznosu od 3 384 639,06 kuna

Prijedlog polugodišnjeg Izvještaja o izvršenju Konsolidiranog proračuna Grada Raba za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja o kome se raspravljalo, objasnila je pročelnica za financije Grada Raba Martina Španjol, pa su vijećnici mogli doznati da je Proračun Grada Raba u prvom polugodištu 2018. ostvaren s iznosom od 22 922 254,44 kuna dobitka. Taj iznos predstavlja 26,81% od godišnjeg plana. Istovremeno rashodi i izdaci izvršeni su s iznosom od 19 537 619,38 kuna, što je 23,14% od godišnjeg plana. Iz ovoga je razvidno, naglasila je pročelnica Španjol, da je u tom razdoblju ostvaren višak prihoda u odnosu na rashode u iznosu od 3 384 639,06 kuna. Inače ostvareni su prihodi ove u odnosu na prvo polugodište 2017. veći za 33,44%, dok su ukupni rashodi i izdaci veći za 18,51% u odnosu na izvještajno razdoblje prethodne 2017. godine.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime