logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 05 Listopad 2018 13:15

Ministar Tolušić otvorio na Rabu 23. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Ministar Tolušić otvorio na Rabu 23. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore Foto: Ivica Hodak

U kongresnoj dvorani hotela Valamar Padova ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić je, nakon kraćeg prigodnog obraćanja prisutnima, službeno otvorio trodnevni 23. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore koji se na Rabu održava od 4. do 6. listopada.

 

Ovo tradicionalno, godišnje okupljanje u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, ribarima iz različitih dijelova Hrvatske, omogućava efikasnu razmjenu iskustava, međusobno povezivanje, edukaciju kroz radionice, ali i iznošenje svojih problema predstavnicima državnih institucija koji su nadležni za sektor ribarstva.

 

Iako je službeno otvoren u petak, Susret je započeo već u četvrtak, 4. listopada, za javnost zatvorenom sastankom Organizacijskog odbora i članova Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a s pomoćnikom ministra poljoprivrede i predstavnicima Uprave ribarstva.

 

Moderator Susreta Damir Ćopić, direktor Radio Raba, koji je zajedno s portalom Rab Danas medijski pokrovitelj ovog 23. Susreta na Rabu najprije je u ime organizatora pozdravio potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, zatim pomoćnika ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelka Petrinića, predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca, pomoćnika ministra poljoprivrede Anta Mišuru, predsjednika Županijske obrtničke komore PGŽ-a i Organizacijskog odbora Dalibora Kratohvila, izaslanika župana PGŽ-a i ravnatelja Županijske lučke uprave na Rabu Nenada Debelića, gradonačelnika Raba Nikolu Grgurića i njegovog zamjenika Denisa Deželjina, predsjednika Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore Matu Oberana i sve ostale okupljene u dvorani.

 

Prvi je za govornicu izašao gradonačelnik Raba Nikola Grgurić koji je domaćinski prisutne najprije upoznao s nekoliko zanimljivijih općih informacija o otoku Rabu, poželjevši svima uz dobrodošlicu i uspješan rad koji će rezultirati osiguravanjem što kvalitetnijeg okvira za ribarenje, te zaštitu mora i podmorja.

 

Na brojnom odazivu sudionicima Susreta zahvalio se i predsjednik Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore Mate Oberan, koji je, s obzirom na profil sudionika, izrazio vjeru da će na kraju biti usvojeni pravi zaključci na putu rješavanja problematike ribara i ribarstva.

 

U nastavku prisutnima su se obratili i Dalibor Kratohvil u ulozi predsjednika Organizacijskog odbora, te predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajac, koji je naglasio kako treba razlučiti položaj ribara u Istri u odnosu na njihove kolege na jugu Dalmacije, jer su poteškoće s kojima se u svojem teškom poslu susreću različite. Iskoristio je priliku zahvaliti se ministru Tolušiću na razumijevanju i naporima da se ribarima pomogne, naglasivši kako je snaga ribarstva u zajedništvu i suradnji.

 

Tolušić je u svojem obraćanju najprije pohvalio dobar rad Uprave za ribarstvo zahvaljujući kojem su mnogi problemi riješeni, dok su ostali u fazi rješavanja.

„Rijetko se hvalimo uspjesima naših ribara i uprave ribarstva, a zbilja se imamo čime dičiti. Ribolov i akvakultura uvršteni su u djelatnosti od strateške važnosti za gospodarstvo RH, uspjeli smo Europi dokazati da su naše mjere upravljanja resursima dale najbolje rezultate i da ih je potrebno nastaviti. Odobrene su derogacije koje će omogućiti približavanje obali malim plivaricama i mrežama potegačama, a ogroman uspjeh postigli smo dogovornom zabranom ribolova u Jabučkoj kotlini. Rješavamo sve izazove redom kojim se pojavljuju, a upravo s kolegama iz drugih ministarstava intenzivno radimo na rješavanju problema ribarskih luka i iskrcajnih mjesta. Ove godine proveli smo prvi natječaj za ulaganja u modernizaciju i opremanje ribarskih luka i iskrcajnih mjesta, a na današnji dan ugovorili smo oko 46% ukupno alociranih sredstava za ovo programsko razdoblje iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, odnosno 1.194.396.185,31 kuna. U posljednje dvije godine poduzimamo sve kako bismo ostvarili dva zajednička cilja: zaštitu resursa i održivo ribarstvo. Želimo da ribari mogu pošteno živjeti od svoga rada, da Jadran ostane najbogatije europsko more i da naši potrošači imaju svježu domaću ribu u ribarnicama.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

 

Na kraju svojeg obraćanja ministar Tolušić proglasio je službeno otvorenim 23. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore, koji će završiti u subotu, 6. listopada s tri zaključna predavanja, raspravom i objavom zaključka.

 

Pročitano 2290 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

seakayakcroatia