logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1462
Ponedjeljak, 22 Listopad 2018 09:13

Na Rabu promoviran novi dječji roman Krešimira Butkovića "Bornin vremeplov 2 - Borna na Rabu"

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Na Rabu promoviran novi dječji roman Krešimira Butkovića "Bornin vremeplov 2 - Borna na Rabu" Foto: Jelena Hodak

Kako svaki pisac ima pred sobom određenu publiku, tako i ovaj nastavak Butkovićeve pustolovne priče o dječaku Borni i njegovom povrtaku u djetinjstvo vlastitog oca, premda namijenjen prvenstveno djeci, ima i svoj širi krug čitatelja. Jer nije to tek običan dječji roman namijenjen pukoj dječjoj razbibrizi, već književni uradak rođen u iznimnim trenucima duhovne sabranosti.

 

Samom promocijom, koja je održana u subotu 20. listopada u BIC-u Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab, moderirao je radijski voditelj Damir Ćopić, a u ime organizatora prva se okupljenim ljubiteljima književnosti obratila ravnateljica Gradske knjižnice Rab, dipl. knjiž. Lidija Domijan Šipovac, koja je kazala da je upravo ovom promocijom Butkovićevog dječjeg romana Gradska knjižnica započela svoj program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, najavivši i ostala druženja s književnicima i novim izdanjima kroz predstojeće dane. U ulozi domaćina, ravnateljica Osnovne škole prof. Anamari Šarin izrazila je zahvalnost što je škola mogla ponovno ugostiti Krešimira Butkovića, književnika, pjesnika, kolumnistu i logoterapeuta, i njegov novi roman "Bornin vremeplov 2 - Borna na Rabu", a pozdrav mu je uputio i predsjednik Gradskog vijeća Raba, Željko Peran, i sam pjesnik, zaželjevši svima ugodno druženje.

 

Pustolovni dječji roman “Borna na Rabu” koji je nastavak prvog “Borninog vremeplova”, premda je pisan standardnim hrvatskim književnim jezikom, a ne na rapskoj čakavštini, itekako odiše duhom Raba, kako kaže sam autor. I u ovom našem vremenu, prevlasti vanjskih utjecaja, kad nas pritišće tehnički mentalitet, ova knjiga otkriva nadu da je čovjek moguć, ostvarljiv. Ona je putokaz kako dospjeti do plemenitog ljudskog čina.

 

Prof. Gordana Ćuk Ribarić čitala je ulomke iz romana, a Hrvoje Hodak svojim je muziciranjem sve nazočne u dvorani Osnovne škole vratio u osamdesete godine. U ime nakladnika Funditus iz Zagreba govorila je Ana Klopotan, koja je uz poteškoće s kojima se danas suočavaju nakladnici, istaknula upravo lakoću uspješne suradnje s Butkovićem, čiji je roman Bornin vremeplov 2 - Borna na Rabu plasiran i na prestižnom sajmu knjiga u Frankfurtu. Prof. i dipl. knjiž. Mona Othman iznijela je svoju kratku recenziju romana u kojem se fikcija stapa sa stvarnošću uz dominantnu dijalošku formu koja čitatelja drži u stalnoj napetosti kao u natjecateljskoj igri. Kroz roman se provlače humane poruke, a socijalni angažman posebno je izražen kroz suočavanje sa sve češćom pojavnošću vršnjačkog nasilja.

 

Književnik Krešimir Butković svoju strast za pisanjem ostvaruje u pozitivnom tonu, živi punije, kreativnije, jer bez te strasti teško bi bilo začeti išta ovako živo i vrijedno. Dok je u tjelesnom vidu rast zaključen fiziologijom, duhovni rast je nesputan i neomeđem, a sam proces stvaranja ne poznaje ni dosadu, ni monotoniju. Svako jutro mu je stvoreno i svaka večer je narasla. I zato se s osmjehom sjeća svojeg djetinjstva i kartaške igre „magarca“ u svojem rapskom „kvartu“ na barbatskim Grpama gdje su mu ovdašnji dečki, naravno, namještali igru, pa je za svaki gubitak morao popiti i do pola litre vode, zbog čega, duhovito dodaje, i danas ima zdrave bubrege. Zato je mogao napisati takav roman prepun nezaboravnih avantura i nesvakidašnjih doživljaja, u kojima glavni lik dječak Borna otkriva u sebi hrabrost za koju nije ni sanjao da je ima, kao da je htio reći: “ne boj se srca – svjetiljke svoje!”.

 

Doznali smo i to da bi Butkovićev roman “Bornin vremeplov” (1), koji je rasprodan i za kojeg se u knjižnicama čeka na red, uskoro mogao biti dramaturški priređen i spreman za kazališno uprizorenje, a autor ovih dana završava knjigu “Pukovnikova ljubav”, a i knjiga “Srebrne ruke” već je pri kraju.

 

Krešimirovi roditelji sve su prisutne počastili slatkim delicijama i pićem koje su posluživali učenici Srednje ugostiteljske škole.

 

Bio je ovo posebno lijep književni susret s još jednom Butkovićevom knjigom koja u čitatelju osnažuje volju za životom, osobito kreativnim životom, pomažući mu da ustraje na tom putu koji nije uvijek lagan, stoga će ovaj pustolovni roman uzeti više puta u ruke upravo oni koji zastaju na putu, bilo zbog ljepote, bilo zbog pitanja.

Pročitano 1640 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1