logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Ponedjeljak, 29 Listopad 2018 17:29

Sozalke na stručnom usavršavanju

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

S ciljem osnaživanja i usavršavanja svojeg pjevanja te stjecanja novih iskustava i prijateljstava u klapskom svijetu, članice ženske klape Sozal zajedno sa svojim voditeljem Miljenkom Vidasom – Kerijem ovog su vikenda bile na dvodnevnom seminaru ženskog pjevanja „O-krug“ održanom u Okrugu Gornjem.

 

Seminar su organizirale članice ženske klape „Mindula“ na inicijativu njihovog voditelja Maria Markovine, uz kojeg su seminar vodili i drugi ugledni klapski stručnjaci, nagrađivani od strane FDK-a Omiš: Joško Ćaleta, Krešimir Magdìć, Antonija Tomas i Marko  Rogošić.

 

Uz naše Sozalke seminaru su prisustvovale članice brojnih klapa (Stridonne – Štrigova, Peružini – Pag, Besida – Klis, Ventula i Kolura – Split, Stivanja – Trogir, Obilanca – Zagreb, Mirabella – Omiš, Kandelora – Zemunik, domaće klape Mindula – Okrug Gornji) te nekoliko pojedinki iz Kaštela, Zagreba, Trogira, Zadra i Münchena.

 

Dva voditelja – dva pristupa

Koncept je bio da prema vlastitom izboru sudionice prisustvuju na radionici 2 različita voditelja i kod svakog uče po dvije pjesme. Članice ženske klape Sozal tako su prisustvovale na radionicama Maria Markovine i Marka Rogošića. Radionice oba voditelja bile su posebne na svoj način i dok ih je s jedne strane oduševio motivirajuć pristup s puno korisnih savjeta i informacija o različitim izričajima i stilovima pjevanja Maria Markovine, s druge strane posebnu zahvalu imaju i za Marka Rogošića koji je osim predviđene dvije pjesme, prošao u toj grupi još jednu te sa Sozalkama dodatno radio na pjesmi „Gospo ajde doma“ koju prema njegovom aranžmanu Sozalke već neko vrijeme pjevaju. Članice naše klape i njihov voditelj na ovaj su način, osim vlastitog stručnog usavršavanja, imali priliku upoznati se s različitim pristupima vođenja i rada te su se vratile bogatije za još jedno vrijedno iskustvo.

 

Nije izostalo ni zabave

Osim edukativnog dijela nije izostao ni onaj zabavni. Na kraju 1. večeri slijedilo je zajedničko druženje na kojem je bilo plesa i pjesme. Čule su se pjesme različitih žanrova, a u izvedbi 70-tak klapskih glasova to je bio poseban glazbeni doživljaj. Veselje je potrajalo do duboko u noć, ali to nije omelo sudionice da i jutro nastave radno te na kraju zatvore seminar zavidnim produkcijskim koncertom na kojem su demonstrirale naučeno.

 

Kako bi još bolje iskoristile vrijeme, između predavanja Sozalke i njihov voditelj su obišli i staru jezgru Trogira, a posebno žele istaknuti gostoprimstvo svojih domaćina, Ivice i Marije  Šanto koji su uvelike doprinijeli njihovom zadovoljstvu putovanjem. Jedina zabrinutost je bila, zbog najave loše vremenske prognoze, povratak na otok, ali unatoč jakom jugu sretno su se vratile svojim kućama i obiteljima.

 

Pročitano 1186 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1