logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Utorak, 20 Studeni 2018 09:42

Članovi UVDR Rab u koloni sjećanja 'Poginuli u mislima i srcima' u Škabrnji

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Nakon subotnjeg paljenja svijeća na rapskom Trgu sv. Kristofora i odavanja počasti žrtvama Vukovara i Škabrnje uz molitvu koju je poveo mons. Mladen Mrakovčić, članovi UVDR Rab, praćeni burom, krenuli su put Dalmacije kako bi se u nedjeljno jutro pridružili sudionicima komemoracije u Škabrnji, na obilježavanju 27. obljetnice stradanja toga ravnokotarskoga mjesta.

 

Podsjetimo, u jutro 18. studenoga 1991. srpski agresor, potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu počeo je krvavi pohod na Škabrnju. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao. U snažnim topničkim napadima uništeni su stambeni, sakralni i gospodarski objekti mještana tog ravnokotarskog mjesta.

 

Kolona sjećanja 'Poginuli u mislima i srcima', u kojoj je nekoliko tisuća građana iz cijele Hrvatske i susjedne BiH, pripadnici braniteljskih udruga, izaslanik Predsjednice Republike načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, saborski zastupnici, ministri, predstavnici Zadarske županije, krenuli su Ulicom 18. studenoga 1991. do spomen-obilježja masovne grobnice.

 

Na tom spomen-obilježju zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položilo je izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, nakon čega je u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena misa za sve stradale u Domovinskom ratu. U 12 sati krenula je hodnja do spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke gdje su čitana imena poginulih te su položeni vijenci kod spomen-obilježja za poginule u Domovinskom ratu.

Pročitano 984 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

seakayakcroatia