Home Vijesti Svečana sjednica Općinskog vijeća Lopara povodom blagdana Male Gospe i Dana Općine Lopar

Svečana sjednica Općinskog vijeća Lopara povodom blagdana Male Gospe i Dana Općine Lopar

0
Svečana sjednica Općinskog vijeća Lopara povodom blagdana Male Gospe i Dana Općine Lopar

Foto: Foto: Ivica Hodak

Uz brojne goste iz prijateljskih i susjednih gradova i općina, s početkom u 11.30h, tradicionalno, u dvorani restorana Hotelskog naselja „San Marino“ zapoćela je svečana sjednica općinskog vijeća Lopara na kojoj je sve prisutne pozdravio i prvi im se obratio predsjednik Općinskog vijeća Lopara Damir Paparić.

– Zanimljivo je, rekao je na samom početku predsjednik loparskog vijeća, najmlađa smo općina u Hrvatskoj, a već slavimo deveti rođendan.
Posebnu zahvalu uputio je svima onima koji su se odazvali pozivu na ovu svečanu sjednicu, a posebno delegaciji male slavonske općine Vladislavci s kojom Lopar ima službeno uspostavljene prijateljske odnose. Osim što je predvodnik delegacije i načelnik ove slavonske općine Marijan Tomas pozdravio svoje domaćine, on im je uručio i zanimljive prigodne poklone u kojima je dominiralo veliko licitarsko, ili kako je on naglasio, srce kakvo imaju Slavonci.

Rab danas oglas

Paparić je, između ostalog spomenuo vlastiti, ali i zadovoljstvo stanovnika Lopara u cjelini, ovogodišnjom uspješnom turističkom sezonom. Do prvog rujna, rekao je, Lopar je posjetilo 4% više gostiju u odnosu na isto vrijeme lani s kojima je ostvareno 3% više turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Nakon predsjednika općinskog vijeća prisutne je na svečanoj sjednici općinskog vijeća pozdravio načelnik općine Lopara Alen Andreškić. Čestitao je svojim sumještanima sutrašnji praznik Male Gospe i Dan općine Lopar, zahvalivši se svima koji njemu i ukupno kompletnoj lokalnoj samoupravi pomažu da se ova, kako je rekao mala, a opet po mnogočemu velika općina skladno razvija. Spomenuo je određene zahvate na lokalnoj razini kao i neke od većih „zalogaja“ koje treba u budućnosti riješiti. Tu svakako spada i izgradnja sportske dvorane izrazivši pritom i zadovoljstvo što su konačno dogovoreni radovi za uređenje u produljenje trajektne luke u Loparu. Prvi se čovjek Lopara zahvalio Hotelskom poduzeću „Imperial“ d.d. koje posljednjih godina značajna sredstva ulaže u obnovu i modernizaciju svojih objekata na području Lopara.
Ni u današnjem obraćanju načelnik općine Lopar nije zaobišao problem vlasništva na 500 tisuća kvadratnih metara zemljišta i 25 tisuća kvadratnih metara zgrada na Golom otoku. To pitanje, rekao je Andreškić, moraju kao zakoniti sljednici zajednički riješiti općina Lopar i Grad Rab.

Okupljene na svečanoj sjednici još su, između ostalih, pozdravili i obratili im se s nekoliko riječi; gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, predsjednik Privredne komore Županije Vidoje Vujić, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Plazonić, gradonačelnik Novog Vinodolskog i prvi čovjek županijskog HDZ-a, inače veliki prijatelj Lopara i Loparana, Oleg Butković, te saborski zastupnik, rođeni Loparanin Josip Borić.
Borić je spomenuo nekoliko zanimljivih podataka vezano uz Lopar. Tako je na primjer spomenuo da  se Lopar proteže na površini od 27 kvadratnih kilometara i da na tom području živi 1263 ili 48 stanovnika po kvadratnom kilometru. Činjenicu da se Lopar razvija velikim koracima potvrđuju, između ostalog i podaci koji kazuju da je na tom području 1857. godine evidentirano 454, a 1953. ili gotovo stotinu godina kasnije 978 stabovnika, dok ih danas kao što smo već spomenuli ovdje živi 1263.

U finalu današnje svečane sjednice predsjednik je općinskog vijeća Damir Paparić uručio priznanja i prigodne poklone najboljim učenicima Lopara, a osim toga iskorištena je prilika da se posebno priznanje općine Lopar dodijeli „Imperialu“ d.d.

Priznanje je uručeno predsjedniku uprave rapskog hotelijera Vladu Mišu koji se na ovom priznanju zahvalio i uputio Loparanim čestitku u povodu njihovog Dana općine.
Uspješne glazbene (pjevačke) pauze protekle su u znaku nastupa domaćih snaga: skupine Pučkih pjevača Lopara, te ženske i muške klape – „Murtelice“, odnosno „Sv. Marina“.

Događanja na sam blagdan Male Gospe

U sklopu kuluurno-umjetničkog I sportskog programa koji u povodu Dana Općine Lopar I blagdana Male Gospe u Loparu traje još od petka 4. rujna, u utorak 8. rujna, točnije na sam  na sam blagdan Male Gospe bit će služene sv. Mise u 10:00 , 15:00 i 17:00 sati u crkvi Blažene Djevice Marije, a na večer u 20 sati počinje kulturno-umjetnički program  (šator Melak). Tamo će oko 22,00 h nastupiti GIULIANO i grupa BLIC.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime