Home Vijesti Prezentirana studija izvedivosti Sustava javne odvodnje otpadnih voda na području aglomeracije Rab, Supetarska Draga i Lopar

Prezentirana studija izvedivosti Sustava javne odvodnje otpadnih voda na području aglomeracije Rab, Supetarska Draga i Lopar

0
Prezentirana studija izvedivosti Sustava javne odvodnje otpadnih voda na području aglomeracije Rab, Supetarska Draga i Lopar

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

 

Rab danas oglas

Okupljene na prezentaciji studije u Velikoj vijećnici Grada Raba, najprije je u ulozi domaćina pozdravio zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin, te u ime komunalne tvrtke Vrelo d.o.o. referent za izgradnju, održavanje i upravljanje građevinama Mate Torlak. Ovom je skupu prisustvovalo i nekoliko vijećnika Gradskog vijeća Raba na čelu s predsjednikom Željkom Peranom i njegovim zamjenikom Slobodanom Frankićem, te pročelnik za komunalne djelatnosti Grada Raba Matko Krstačić.

 

Studiju su zatim naizmjenično prezentirali stručnjaci WYG Savjetovanja d.o.o. iz Zagreba, Josip Jozić i Domagoj Nakić, nakon čijih jeizlaganja započela kraća rasprava u koju su se, vezano uz postavljena pitanja, uključili i voditelji projektnog tima Hrvatskih voda, jednog od sufinancijera budućeg projekta, Vivian Veble Šturlan i Davor Kalčić.

 

Zbog spriječenosti prezentaciji održanoj dva sata kasnije u Loparu nisu mogli prisustvovati načelnik Općine Josip Borić i njegov zamjenik Dominik Paparić, no u općinskoj vijećnici umjesto njih bili su direktor komunalne tvrtke Loparko d.o.o. Zdenko Jakuc i njezin tehnički direktor Saša Škarić, zatim vijećnici općinskog vijeća Slađan Čolić, Alen Andreškić i Dragan Borić, kao i članica užeg tima Općine Lopar, kada je riječ o ovom projektu, voditeljica Ureda načelnika Marijana Protulipac Tomičić, dok je od strane rapskog Vrela d.o.o. u Loparu bila tajnica društva Elvira Krstačić.

 

S loparske strane dano je obećanje da će vrlo skoro biti donesene predložene Izmjene i dopune prostornog plana Općine Lopar, što je neophodno kako bi bilo moguće osigurati značajna sredstva potrebna za realizaciju ovog projekta od Europskih fondova, ali i od Hrvatskih voda i Države. 


Podsjetimo, riječ je o temeljnom dokumentu potrebnom za prijavu gradnje vodno-komunalne infrastrukture pomoću novčanih sredstava iz fondova Europske unije. 

 

Sagledane tehničke varijante ukazuju na opravdano ulaganje u izgradnju sustava javne odvodnje na otoku Rabu kojim bi se povećala pokrivenost sustava odvodnje na 100% distributivnog područja obuhvata projekta, izvršila rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Rabu, te relokacija i izgradnja novog uređaja u Loparu.

 

Projektom se planira i rekonstrukcija dijela vodoopskrbnog sustava s ciljem smanjenja gubitaka i povećanja kvalitete usluge isporučitelja vodne usluge Vrelo d.o.o. Rab.

 

Planom provedbe vodno komunalnih direktiva na području Republike Hrvatske predviđeno je da se uređaj drugog stupnja pročišćavanja, u Rabu izgradi do kraja 2025. godine. Tom roku prilagođena je i dogradnja postojećeg sustava odvodnje i izgradnja uređaja u Loparu, kao i rekonstrukcija sustava vodoopskrbe.

 

Za postizanje željene priključenosti na otoku Rabu predviđena je gradnja gotovo 63 kilometra novih kanalizacijskih cjevovoda i 12 kanalizacijskih crpnih stanica te 14 km vodovodne mreže s jednom prekidnom komorom i jednom vodospremom. Istovremeno je predviđena rekonstrukcija oko 15 kilometara postojeće kanalizacije te 9 kanalizacijskih crpnih stanica i oko 31 kilometar vodovodne mreže.

 

Procijenjena vrijednost ovog ulaganja u komunalno vodne građevine iznosi oko 350 milijuna kuna. Vrijednost izrade Studijsko projektne dokumentacije je 5,3 milijuna kuna. Dosad je izrađeno 8 od planiranih 9 glavnih projekata s pripadnim elaboratima nepotpunog izvlaštenja.

 

Projekt je realiziran kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014- 2020. godina Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

 

Studiju izvedivosti izradila je zajednica tvrtka WYG Savjetovanje d.o.o. iz Zagreba koja je dio zajednice ponuditelja, a njezinu izradu sa Studijom utjecaja za okoliš ugovorilo je u lipnju 2015. godine Vrelo d.o.o..

 

Prezentacija ove Studije zapravo je uvod u točku 29. (Prijedlog Zaključka o prihvaćanju informacije o pripremi EU projekta izgradnje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Rab, Supetarska Draga i Lopar) i bit će dodatno raspravljena u nastavku XI. sjednice Gradskog vijeća Grada Raba koja je zakazana za 12. prosinca.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime