Home Vijesti Rapsko predstavljanje knjige i filma „Mit o Jasenovcu“ kontroverznog slovenskog publicista Romana Leljaka

Rapsko predstavljanje knjige i filma „Mit o Jasenovcu“ kontroverznog slovenskog publicista Romana Leljaka

0
Rapsko predstavljanje knjige i filma „Mit o Jasenovcu“ kontroverznog slovenskog publicista Romana Leljaka

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Iako je u pripremi i najavljivanju ovog događanja kod rapske javnosti bilo oprečnih rasprava, pa i protivljenja, prostor crkve sv. Križa u zakazano vrijeme bio je u potpunosti ispunjen zainteresiranom publikom.

Rab danas oglas

 

Na samom početku ovog predstavljanja u svojstvu domaćina autora su pozdravili predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Raba Duško Matušan – Čobi i rapski župnik mons. Mladen Mrakovčić.

 

Leljak kroz knjigu, i kroz svoj film, prikupivši kako je kazao 30.000 do sada nepoznatih dokumenata, nastoji dokazati da su ustaškom logoru u Jasenovcu pripisane brojne žrtve koje su svoje živote izgubile na drugim stratištima diljem tadašnjeg jugoslavenskog prostora. On tvrdi da je Jasenovac bio samo sabirni i radni logor, a ne i logor smrti, broj žrtava smanjuje za nekoliko desetaka puta, pa umjesto 80.000 do 100.000 ubijenih i umrlih u Jasenovcu, što je brojka oko koje se slažu mnogi relevantni istraživači, on navodi da je broj žrtava par tisuća.

 

Premda nastoji demistificirati „Mit o Jasenovcu“, autor ne negira zločine počinjene pod vlašću NDH s Antom Pavelićem na čelu, no nastoji raskrinkati propagandistički pisanu povijest nakon 2. Svjetskog rata, sa željom, kako je naglasio, da istraži pravu povijesnu istinu, a to, između ostalog znači i ustanovljavanje točnog broja nevino i svirepo ubijenih na „križnom putu“.

 

Leljak je prisutnima spomenuo kako će, unatoč tome što ga u njegovom istraživačkom radu ne podržava niti jedna od bivših sastavnica Jugoslavije (Hrvatska, Srbija, Slovenija…), nastaviti s istraživanjem, pa je već najavio dokumentarne filmove s naslovima „Djeca Kozare“ i „Hrvatsko pitanje“.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime