Home Vijesti U Valamar Padova Hotelu održan svečani božićno-novogodišnji domjenak Grada Raba

U Valamar Padova Hotelu održan svečani božićno-novogodišnji domjenak Grada Raba

0
U Valamar Padova Hotelu održan svečani božićno-novogodišnji domjenak Grada Raba

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Svojim stihovima na rapskoj čakavštini: “Godišća pasaju ko nevere, spurgaju se i nestaju, i samo sled pustu za sobon, nač nas spomini više put tornaju” rapski je pjesnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba Željko Peran prvi poželio dobrodošlicu svima okupljenima na domjenku. Peran je zatim zahvalio i svim gradskim vijećnicima na jednom usuglašenijem i konstruktivnijem radu u protekloj godini, te je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja tradicije ovakvog predblagdanskog druženja s ciljem održavanja i unapređivanje zajedničke suradnje i u novoj 2019. godini.

Rab danas oglas

 

Gradonačelnik Nikola Grgurić također je na početku svojeg obraćanja toplo pozdravio sve uzvanike, posebno pozdravivši predstavnike susjedne Općine Lopar predvođene saborskim zastupnikom i načelnikom Općine Josipom Borićem.

 

U daljnjem govoru Grgurić se osvrnuo na neka od najvažnijih zbivanja u Gradu Rabu kroz proteklu godinu, a značajnih događanja bilo je čitav niz počevši od proslave 50-e obljetnice prijateljstva s Republikom i Gradom San Marinom. Vrijedan je to jubilej u kojem su predstavnici Grada Raba i San Marina uzajamnim posjetama i obnavljanjem potpisivanja Povelje o bratimljenju, uspjeli osvježiti sjećanja na prethodne generacije svih onih koji su radili na uspostavi tih prijateljstava.

 

Grgurić je potom naglasio da se mnogo radilo i na važnim projektima vezanima uz komunalne i strateške odluke koje značajno utječu na kvalitetu života Rabljana, ali i na turističku vrijednost i privlačnost Raba kao destinacije. Naveo je najveće od njih: Uređenje Donje ulice čime ne samo da se postigla visoka estetska razina dostojna povijesne jezgre grada, već se tamo dovela i nova infrastruktura, elektroinstalacije i odvodnja oborinskih voda, čime se povećala i vrijednost nekretnina u toj ulici. 

 

Nakon dugogodišnjeg čekanja i Radna zona Mišnjak trebala bi biti dovršena do ljeta iduće godine, za što je potrebno još 9 milijuna kuna. Konačno je dovršeno i opremanje Doma za starije osobe koji bi trebao biti otvoren do proljeća 2019. godine. Grgurić je također izrazio nadu da će PGŽ prihvatiti prijedlog da ovaj rapski Dom bude podružnica županijskog Doma za starije i nemoćne osobe Mali Kartec na Krku. “U tom slučaju”, kazao je Grgurić, “Grad Rab je spreman sufinancirati troškove u cilju snižavanja cijene za korisnike da bi ona mogla biti na prihvatljivoj razini od 4-5 tisuća kuna mjesečno.” U istu zgradu preselilo bi se i Gradsko društvo Crvenog križa Rab, koje bi tada radio u mnogo boljim uvjetima od trenutnih te bi moglo i proširiti svoj spektar aktivnosti pomaganja sugrađanima u potrebi.

 

U suradnji s Općinom Lopar postignut je napredak i u pripremama za pretovarnu stanicu, proveden je natječaj za reciklažno dvorište, te je potrebno još gotovo 22 milijuna kuna za dovršetak sanacije deponija. Planira se i nastavak projekta uređenja plaža, a Grad Rab će se javiti na natječaje kada ih Ministarstvo turizma objavi. Također je iskazan interes za dobivanje kamena koji će se izvući tijekom radova na proširenju terminala Mišnjak, kako bi se isti mogao upotrijebiti za uređenje plaža.

 

Gradonačelnik Grgurić se pohvalio, vjerojatno jedinstvenim slučajem u Hrvatskoj, energetskom obnovom čak četiriju rapskih škola, dviju u režiji Grada Raba, u Banjolu i u Mundanijama, uz izdvajanje dodatnih 420.000,00 kn kojima Grad sufinancira Županiju za energetsku obnovu škola u Barbatu i u gradu. O ulaganju u kvalitetnije uvjete za obrazovanje govori i činjenica da se planira nadogradnja Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab za potrebe rada u jednoj smjeni, što će koštati 15-ak milijuna kuna, a Grad Rab će to sufinancirati s pola spomenutog iznosa kroz naredne tri godine.

 

Gradonačelnik je spomenuo i dovršenje igrališta malih sportova na Palitu. “Krilatica ove gradske uprave je bila ulaganje u sport kao način života, kao tradiciju, kao ulaganje u mlade,” kazao je Grgurić, priznavši pritom da su za tu investiciju ponekad dobili kritike zbog količine novca koji se izdvaja u sport, “međutim mi u Gradu smatramo da je ulaganje u sport važno ulaganje u budućnost i u dobrobit mladih, ali i rekreativaca srednje i starije dobi.”

 

Još jedan važan događaj za gospodarski i urbanistički razvoj i napredak grada Raba te izgled i kvalitetu okruženja koja utječe na sve Rabljane, ali i na dojam kojeg turisti stječu, je priprema UPU-a 1, dokumenta koji je upravo pred usvajanjem. Za UPU 1 vezani su veliki projekti, primjerice uređenje hotela Istra što je investicija vrijedna i više od 120 milijuna kuna, kao i “dućana” na ulasku u grad koja ovim dokumentom dobiva podlogu za normalno investiranje. 20. siječnja iduće godine očekuje se ponavljanje svih 4 UPU-a Supetarske Drage, pa bi do ljeta i taj dio priče mogao biti konačno dovršen.

 

Što se pak tiče upravljanja državnom imovinom, Grad Rab zauzeo je jasan stav, kaže Grgurić. Zatraženo je od Države da Gradu Rabu ustupi na korištenje ili u vlasništvo Gradsku ložu, zatim dio uvale Mag gdje bi se uredila motocross staza, BMX staza i streljana, čime bi se bolje zaštitili dijelovi otoka (Fruga, Fruška lokva, dijelovi Lopara i Premužićeva staza) koji se trenutno takvom upotrebom devastiraju.

 

Zgrada koju popularno zovu „Štampa Beograd“, koja se nalazi na ulazu u grad pokraj kružnog toka, također je predmet interesa Grada Raba, a između brojnih ideja za uporabu te zgrade jedna je da se u nju izmjesti Gradska knjižnica Rab koja bi time dobila potreban funkcionalniji prostor, te postala dostupnija osobama s poteškoćama u kretanju, a bila bi i puno bliže školi.

 

Odlukom Vlade groblje Kampor dodijeljeno je Gradu Rabu te će se nakon kupnje zemljišta napokon planirati i uređenje tog, baš kao i groblja u Supetarskoj Dragi, a sve da bi se namirila potreba za grobnim mjestima, te omogućio pristup groblju, odnosno parkiralištu. „Nadam se da ćemo kroz dvije godine imati uređena oba mjesna groblja“, rekao je Grgurić.

 

Grgurić je spomenuo i primanje nagrade na Danima turizma u Hvaru za Rabsku fjeru koja je proglašena najboljim turističkim događajem u Hrvatskoj u protekloj godini. „To je nagrada svih onih koji vrijedno volonterski rade i pridonose našem društvenom životu i kruna uspjeha svih onih 750 učesnika volontera sa preko 100 radionica. Na tome svima hvala,“ rekao je Grgurić, prisjetivši se i drugih značajnih događanja i manifestacija po kojima je Rab sve prepoznatljiviji u široj javnosti poput aktualnog Adventa, Kantuna, Rab Jazz festivala, Rapskih glazbenih večeri, te je za sljedeću godinu najavio i Festival istraživalačkog filma.

 

Na europskoj razini otok Rab je dobio prestižnu nagradu „Europski otok sporta“ te je time postao prvi europski otok s ovom titulom. Kriteriji za dobivanje ove nagrade bili su, između ostalih, broj ljudi koji se aktivno ili rekreativno bave sportom, kao i izdvajanje za sport iz gradskog proračuna koje u Rabu iznosi čak 12 % za razliku od uobičajenih 3-4% u drugim sličnim sredinama.

 

Još jedno priznanje stiglo je i rapskoj Turističkoj zajednici, i to za poposeban doprinos u razvoju i promociji nautičkog turizma, premda je Grgurić priznao “da smo tu možda na početku i da je pred nama veliki rad.“

 

Hvale je vrijedan i podatak da je Rab drugi u Hrvatskoj po količini i iznosu povučenih sredstava iz europskih fondova po glavi stanovnika, a Grgurić i to smatra tek početkom i dobrim poticajem za dalje. “Također ponovno smo podijelili božićnice svim onim našim sugrađanima koji imaju mirovinu ispod 1.500,00 kn baš kao i učeničke i đačke stipendije, a Grad se aktivno uključio, zajedno s Općinom Lopar, Županijom te Psihijatrijskom bolnicom Rab, i u sufinanciranje smeštaja liječnika specijalista koji su, uz sve ostale zdravstvene usluge koje ova bolnica pruža Rabljanima, prijeko potrebni za podizanje kvalitete života na otoku.”

 

Nakon upućenih čestitki i novogodišnjih želja druženje je nastavljeno u ugodnoj atmosferi.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime