Home Vijesti Priopćenje OŠ Ivana Rabljanina Rab vezano uz prijevoz učenika i novonastalu situaciju

Priopćenje OŠ Ivana Rabljanina Rab vezano uz prijevoz učenika i novonastalu situaciju

0
Priopćenje OŠ Ivana Rabljanina Rab vezano uz prijevoz učenika i novonastalu situaciju

Foto: RabDanas

Rab, 15. Rujna 2015.

Poštovani roditelji, 

Rab danas oglas

obraćamo vam se priopćenjem o prijevozu učenika putnika budući smo tek danas dobili tražena obrazloženja prijevoznika Autotrans Rijeka d.d. 

U ovoj školskoj godini došlo je do izmjena u načinu prijevoza učenika putnika koji svoje pravo na prijevoz ostvaruju prema čl. 69. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, odnosno koji su polaznici razredne nastave a stanuju na udaljenosti od škole većoj od 3 km ili su polaznici predmetne nastave, a stanuju na udaljenosti od škole većoj od 5 km.
Ugovoreni prijevoznik za ovu i sljedeću školsku godinu je Autotransport Karlovac d.d. koji je sa povoljnijom ponudom izabran u postupku javne nabave provedenom od strane Primorsko-goranske županije, osnivača škole.

Temeljem Zakona o otocima i Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu ostvarivanja prava na besplatni javni otočni cestovni prijevoz pravo na besplatni prijevoz imaju također i oni učenici razredne nastave koji žive unutar 3 km od škole i učenici predmetne nastave koji žive unutar 5 km od škole. To pravo ovi učenici ostvaruju korištenjem mreže autobusnih linija, odnosno voze se redovitim linijama koje održava Autotrans Rijeka d.d. dok se učenici putnici prema čl. 69. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi voze posebnim linijskim prijevozom koji od ove školske godine održava Autotransport Karlovac d.d. i tom linijom ne mogu se koristiti redoviti putnici.

Učenici putnici dobivaju iskaznice ovisno da li pravo koriste prema Zakonu o otocima ili Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. 

Učenici koji pravo besplatnog prijevoza ostvaruju po Zakonu o otocima i koji imaju otočnu iskaznicu prijevoznik Autotrans će nastaviti prevoziti kao i ranijih godina redovitim linijama, a to znači linijama kojima se prevoze srednjoškolci i ostali građani i koje su usklađene sa početkom i završetkom nastave, odnosno koje također omogućavaju praćenje izborne nastave i dolazak na predsat ili ostanak na sedmi sat. Pravo na otočnu iskaznicu i ovako organiziran prijevoz imaju i učenici polaznici glazbene škole bez obzira što to pravo ostvaruju i prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i po toj osnovi imaju iskaznicu prijevoznika Autotransport Karlovac. 

U nepovoljnoj i nepravednoj poziciji su učenici putnici koji imaju stvarnu potrebu za organiziranim prijevozom (čl. 69. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi) budući njima Autotrans ne može izdati otočne iskaznice i ne mogu koristiti redovne linije bez plaćanja karte. Ovi učenici za prijevoznika Autotrans su putnici kao i svi ostali putnici na kojima se primjenjuju tarife sukladno tarifnim pravilima definiranim Pravilnikom i njihov prijevoz trebale bi sufinancirati jedinice lokalne i regionalne uprave. Škola je o problemu upoznala Ministarstvo regionalnog razvoja, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Grad Rab, Općinu Lopar i osnivača i zatražila hitno rješenje nastale situacije kako bi svi učenici imali ravnopravni status. Škola će nastojat privremeno rad prilagoditi nastalim okolnostima, a to znači organizirati održavanje izborne nastave u područnoj školi mjesta stanovanja ili u matičnoj školi unutar rasporeda sati. Molimo roditelje za razumijevanje. 

S poštovanjem,

Anamari Šarin, ravnateljica

REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA PRIMORSKO-GORANSKA 

OSNOVNA ŠKOLA IVANA RABLJANINA RAB 

HR-51280 Rab, Banjol 10 

Tel/Fax: 051-724-036 

E-mail: osrab@os-irabljanina-rab.skole.hr

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime