Home Vijesti SLAVEN BUZA – Rapski majstor tuninga i brzina na putu do trofeja

SLAVEN BUZA – Rapski majstor tuninga i brzina na putu do trofeja

0
SLAVEN BUZA – Rapski majstor tuninga i brzina na putu do trofeja

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 Razgovarao: Hrvoje Hodak

 

Rab danas oglas

Unatoč nedostatku adekvatne financijske potpore, Rabljanin koji je dosad osvojio niz nagrada u zemlji i regiji, nema namjeru stati, dapače, planira dići snagu motora preko 500 KS, a slaže i pogone na sva 4 kotača. Za sada postiže 12,5 sekundi do 0 do 402 metra, s izlaznom brzinom od 210 km/h u toj duljini

Slavenova ljubav prema automobilima i predanost tom poslu stavljaju ga u red traženijih mladih automehaničara na otoku Rabu, no ima u njemu i ono nešto što ga dodatno izdvaja, ona rijetko viđena kreativna genijalnost i strast uz pomoć koje je u stanju iz vrlo skromnih uvjeta, uz malenu pomoć svojih prijatelja, doseći vrhunske rezultate.

 

A sve je počelo, kako to obično biva, najprije na dva kotača, no nakon jednog žešćeg udesa s motorom u dobi od 17 godina, Slaven je odlučio prijeći na nešto sigurnija 4 kotača, pa je, kada se ukazala povoljna prilika, kupio Golfa 3 GTI.

 

 

Fast & Furrios manija

Sve je počelo od Golfa 3 GTI koji je kupio sa 17, a kako je do punoljetnosti i stjecanja prava na vozačku imao još vremena, odmah ga je počeo prepravljati po vlastitom guštu

 S obzirom da sam do punoljetnosti i stjecanja prava na dobivanje vozačke dozvole imao još nešto vremena, odmah sam počeo prepravljati automobil po vlastitom guštu. U samom početku ‘Tuning’ se zasnivao na sitnim doradama, poput mijenjanja felgi, igranja s visinom automobila i manjim prepravcima u i oko motora, no s vremenom mijenjali su se afiniteti i krenuo sam u detaljnije i opsežnije prepravke i dorade.

Budući da originalni motor nije zadovoljavao moje potrebe, odlučio sam ugraditi drugi, naravno odmah s ‘kemijom’ (ručnim radom). Bio je to 1.8 ccm – G60 motor iz VW Corrada, kojeg sam odmah preradio na 2.0 ccm uz pregršt drugih preinaka. U to vrijeme bila je aktualna “Fast & Furrios” manija, pa sam se htio okušati i u utrci ubrzanja. Već 2013. na utrci u Žminju osvojio sam 3. mjesto u klasi 13, što je definitivno bio dobar poticaj za dalje. Dizala se snaga, slagalo se svašta, posjećivao sam evente, natjecanja u glasnoći automobilskih audio sustava, sudjelovao na Street Race utrkama…

 

Bio si nagrađivan i u kategorijama za izgled automobila i glasnoću muzike, no srce te je ipak najviše vuklo k utrkama?

Okušao se Slaven još i na Grobniku kao Formula Driver, a posjećivao je i neke od automobilskih evenata na kojima je, zajedno s nekolicinom svojih prijatelja iz Udruge Tuning Crew Rab, skupljao nova neophodna iskustva za izvrsnu organizaciju 3. Custom Car Show Rab

Tako je i upravo u tu svrhu složio sam 1.8 20V turbo motor s puno prerada i okušao se u puno utrka. Osvojio sam i nekoliko nagrada. Osobito mi je draga ona za osvojeno 2. mjesto u klasi, na utrci u Sinju.

Ipak, novi izazovi tražili su nova poboljšanja pa sam opet otvorio motor i učinio ga snažnijim. Složio sam 2.0 20V turbo motor, s pojačanim kovanim dijelovima koji mogu trpjeti tu snagu. 

Većina dijelova na motoru ručno su rađeni, centrala motora koji razvija 490 KS također je posebna. Mjenjač (getriba) je od Golfa V GTI, 6 brzina, a i ostatak automobila prilagođen je snazi motora.

 

 

Pokorio regiju

Iako sezona 2018. nije započela najbolje, završila je izvrsno?

Već 2013. na utrci u Žminju osvojio sam 3. mjesto u klasi 13, što je definitivno bio dobar poticaj za dalje. Dizala se snaga, slagalo se svašta, posjećivao sam evente, natjecanja u glasnoći automobilskih audiosustava, sudjelovao na Street Race utrkama

– Da, prva utrka bila je u Osijeku, no na žalost već prvog dana motor me izdao i ostao sam u kvaru. Zahvaljujući prijateljima automobil je kamionom prebačen u Zagreb gdje sam ga, kroz dva vikend putovanja na relaciji Rab – Zagreb, uspio osposobiti za nove utrke. 

Na Street Race-u na Grobniku isprobavao sam auto i na kraju tamo osvojio 3. mjesto u klasi 13 po sekundama i 2. mjesto u PH FWD – Prvenstvu Hrvatske u prednjem pogonu. Sve ovo prepoznao je Josip Pahljina iz tvrtke Perductor d.o.o. , te mi omogućio korištenje kamiona za prijevoz automobila (vučna služba). Zahvaljujući njemu moja su naredna putovanja bila jednostavnija i sigurnija.

Kako bih se okušao i na međunarodnom planu otputovao sam u Beograd gdje je vikend protekao iznenađujuće dobro. Osvojio sam 1. mjesto u klasi 13, te 2. mjesto u Prvenstvu Hrvatske prednji pogon baš kao i u Prvenstvu regije prednji pogon (Hrvatska, BiH i Srbija). 

Odlučio sam nedugo zatim otići i u Mostar gdje sam proveo vruć i nezaboravan vikend. Unatoč već lošim gumama na kraju sezone, osvojio sam 1. mjesto u klasi 13 i 3. mjesto PH u prednjem pogonu.

 

 

Nedostaju sponzori

Okušao se Slaven još i na Grobniku kao Formula Driver, a posjećivao je i neke od automobilskih evenata na kojima je, zajedno s nekolicinom svojih prijatelja iz Udruge Tuning Crew Rab, skupljao nova neophodna iskustva za izvrsnu organizaciju trećeg Custom Car Show Rab, na kojeg je ove godine stiglo čak 160 oktanskih ljepotana iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Češke, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Mađarske, Italije.

 

 

Znanje, vještina i rezultati su tu, gdje ste sponzori?

– Na žalost u nedostatku adekvatne financijske potpore, sve spomenuto realizirao sam u vlastitoj režiji i uz pomoć prijatelja i društva. Ipak na tri planirane utrke nisam mogao otputovati.

Unatoč svemu nemam namjeru odustati, da pače, planiram dignuti snagu motora preko 500KS, a slažem i pogone na sva 4 kotača. Za sada je vrijeme koje postižem 12,5 sekundi od 0 do 402 metra, dok je izlazna brzina koju automobil stvori u toj duljini 210 km/h.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime