Home Vijesti Više od stotinu parova u tradicionalnoj povorci draških Belih Maškara

Više od stotinu parova u tradicionalnoj povorci draških Belih Maškara

0
Više od stotinu parova u tradicionalnoj povorci draških Belih Maškara

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Za razliku od novovjekih karnevalskih događanja u gradu Rabu koja će nakon velike nedjeljne Dječje redute, završiti na mesopusni utorak suđenjem rapskom zlotvoru Juri Piškancu, draški Beli maškari – baš kao i Loparski maškari, imaju daleko dulju tradiciju ukorijenjenu u narodne običaje, rekao nam je, između ostalog rapski čakavski pjesnik i književnik, a uz to i Dražanin, Josip Fafanđel, i dodao: „U ono staro vrijeme u Beli maškari išli su samo muškarci. Žene su se priključile u novije vrijeme. Nekada se tijekom čitavog dana obilazilo i posjećivalo svako domaćinstvo u mjestu, a domaćini bi maškare darivali najčešće jajima.“

Rab danas oglas

 

Posljednjih desetljeća povorka Belih maškari zaustavlja se na nekoliko unaprijed odabranih punktova po draškim zaseocima, i to s obje strane draške vale, i Gornje i Donje, gdje također bivaju lijepo počašćeni od strane domaćina.

 

Od 80-ih godina prošlog stoljeća na ovamo, na završnom okupljanju, uglavnom na prostoru ACY Marine u Supetarskoj Dragi, izvodi se satirično mirenje „Dva pokaranih“ na izvornoj draškoj čakavštini, koje je svojevremeno inicirao upravo Josip Fafanđel.

 

 

Mirenje „Dva pokaranih“, koje je bilo i glavnim povodom brojnijem okupljanju mještana u ACY Marini, vrhunski su i ovoga puta odigrali Dolinac Miljenko Tariba u ulozi KACAMARINA, Gorinac Željko Dumičić u ulozi KAMPANALA te Martina Kordić koja je briljirala u ulozi Gorinčeve supruge.

Doista kvalitetan i dobro uigran draški tim karnevalskih scenarista i glumaca, i na ovaj je način pokazao puni smisao suživota jedne male zajednice u kojoj svatko svakoga poznaje, te da je moguće s mjerom, a opet s puno duha, britkog domaćeg humora i uz zavidnu razinu scenskog izraza do suza nasmijati publiku.

 

Gospodin Fafanđel nam je kazao i to da se draški Beli maškari mogu lako prepoznati po bijeloj odjeći, šeširu na glavi i marami, bez dodatnih „piturivanja“, a u tradiciji je da se među Belim maškarima u manjem broju provuku i tzv. grubi (ružni) maškari radi dodatnog uveseljavanja publike. U ovom slučaju svoj doprinos očuvanju tog dijela tradicije dali su i nadaleko poznati „Rapski gubavci“.

 

I ovogodišnju organizaciju Belih maškari, a time i čuvanje ove lijepe draške karnevalske tradicije, potpisuju vrijedni članovi SRK „TUNERA“ iz Supetarske Drage, dok Josipa Fafdanđela raduje i činjenica što je u ovogodišnjoj povorci draških Belih maškari nabrojao više od stotinu parova.

 

Zanimljivo je spomenuti da je dolazak maškarane povorke u ACY Marinu i izvedbu satiričnog komada „Dva pokarani“, po prvi je puta na svojem YouTube kanalu uživo prenosio i RAB TV Live streaming u produkciji Video studija Piloto.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime