Home Vijesti Usvajanjem Izvješća za 2018. godinu zaključena još jedna vrlo uspješna loparska turistička godina

Usvajanjem Izvješća za 2018. godinu zaključena još jedna vrlo uspješna loparska turistička godina

0
Usvajanjem Izvješća za 2018. godinu zaključena još jedna vrlo uspješna loparska turistička godina

Foto: Izvor: TZO Lopara

 

U 2018.g. prihodi TZO Lopar realizirani su u iznosu od ukupno 3.136.750,01 kn, što je 10% više od izvornog Plana i 2% više od Rebalansa. Najbrojniji u strukturi gostiju po zemljama su Nijemci sa 40%, a slijede ih Austrijanci sa 12%, Mađari sa 10%, Slovenci sa 7%, te Hrvati i Česi sa po 6 %

Rab danas oglas

U 2018. godini na području Općine Lopar ostvaren je ukupno 98.041 dolazak (3% više nego prošle godine) i 766.826 noćenja (1% više nego prošle godine kada je ostvareno 755.518). U TN San Marino ostvareno 121.198 noćenja (4% manje nego lani), u hotelu Epario 3.413 (3% manje), u AC San Marino 277.410 (4% više), u kampu IRC RAB 10.418 (3% više). U obiteljskom smještaju ostvareno je ukupno 354.387 noćenja (1% više) od čega su 40.906 nekomercijalna noćenja (paušal, vikendaši i prijatelji), a 313.481 komercijalna noćenja (identično kao i lani).

Iznajmljivači u paušalu bilježe smanjenje broja ostvarenih noćenja od 1%, a obrtnici iznajmljivači povećanje od 6% (prošle godine je bio obrnuti slučaj).

 

Izvještajna statistika ukazuje i na to da je ukupan broj dana popunjenja u loparskim hotelima je 117 dana (prošle godine 122), u kampovima 79 dana (prošle godine 75), a u privatnom smještaju 61 dana (prošle godine 59). Kod obrtnika iznajmljivača popunjenost je 76 dana (lani 71), a kod paušalaca 66 dana (lani 67). Prosječna duljina boravka iznosi 7,8 dana (lani 7,9), od čega u hotelima 6,1 dana (prošle godine 6,6), u kampovima 8,4 dana (prošle godine 8,6), a u privatnom smještaju 8,2 dana (lani 8,1 dana).

 

Najbrojniji u strukturi gostiju po zemljama su Nijemci sa 40%, a slijede ih Austrijanci sa 12%, Mađari sa 10%, Slovenci sa 7%, te Hrvati i Česi sa po 6 %

 

U protekloj godini prihodi TZO Lopar realizirani su u iznosu od ukupno 3.136.750,01 kn, što je 10% više od izvornog Plana i 2% više od Rebalansa. Najznačajniji prihod (77 %) čine prihodi od boravišne pristojbe koji su ostvareni u iznosu od 2.417.852,48 kn, dok su prihodi od članarine 148.845,42 kn (4,7 % ukupnih prihoda). Prihodi od BP u nautičkom turizmu iznose 117.359,53 kn (indeks 235 u odnosu na Plan). Ukupno je uprihodovano 419.739,04 kn raznih sufinanciranja, sponzorstava i donacija što čini više od 13% ukupno ostvarenih prihoda. 

 

Velika medijska popraćenost svih kulturno-zabavnih manifestacija

Ured TZO Lopar u 2018. godini glavninu svojih aktivnosti usmjerio je u promociju destinacije (nastupi na sajmovima, prezentacije, online i oglašavanje, udruženo oglašavanje sa TZG Raba, Imperialom i drugim turističkim subjektima, prijem studijskih grupa i novinara, tiskanje promotivnih materijala, suradnja sa PR agenturama, oglašavanje putem LED ekrana na Rtiću, konstantan rad na Facebook stranici, web stranici, mobilnoj aplikaciji, google remarketingu…). Isto tako, samostalno ili u suradnji sa drugim subjektima, odrađen je čitav niz kulturno-zabavnih manifestacija (karnevalski program, uskršnji doručak, ribarske fešte, nastupi folklora, koncerti ozbiljne glazbe, Festival sambe, Loparska noć, Mala Gospa), gastro manifestacija (Dani šparoga, Dani otočne janjetine, Krumpirfest, Pumidorfest…), sportskih manifestacija (MTB utrka „4 Islands“, teniski turnir Rab Open, malonogometni turnir Mala Gospa, Rab Island Trail), ekoloških manifestacija (Neka školji budu bolji, akcije čišćenja pristupa plažama i loparskih uvala, subvencionirana prodaja sadnica cvijeća), te ostalih manifestacija (Festival skulptura u pijesku), kao i potpora manifestacijama u organizaciji dugih institucija i udruga (Smotra klapa, Eko-etno fest, Moto susret…).

Sve manifestacije su medijski bile izuzetno dobro popraćene, osobito Festival skulptura u pijesku za kojeg je angažiana PR agencija, a posjetio ga je i sam ministar turizma, Gari Capelli. Festival sambe posjetio je direktor GU HTZ-a, Kristjan Staničić, a Loparskoj noći nazočio je predsjednik Sabora RH, Gordan Jandroković.

 

Tijekom godine odrađen je prijam za dvadesetak uglavnom stranih novinarskih grupa od kojih su neki predstavnici vrlo renomiranih novinarskih kuća poput britanskog tabloida The Sun, francuskog Mademoisellee de Voyage, danske redakcije za putovanja Politiken, talijanskih magazina In Viaggio, Caravan e Camper…).

 

U suradnji sa Općinom Lopar, KTD Lopar Vrutak i udrugama s područja Općine Lopar odrađene su aktivnosti na uređenju pristupa plažama, nabavci urbane opreme, dječjih i športskih igrala (pametna klupa, jarboli za zastave, 2 vaterpolo igrališta…).

 

U mjesecu travnju osnovana je Udruga iznajmljivača obiteljskog smještaja, izabrano je vodstvo, te su pokrenute aktivnosti oko registracije iste. Udruga se uz Ured TZ angažirala oko Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) koja je stupila na snagu krajem svibnja. Za iznajmljivače je također prije turističke sezone održana edukacija na temu internetskog oglašavanja i fotografije, te Zbor iznajmlivača.

 

Rajska plaža najbolja u PGŽ

Petu godinu zaredom angažiran je „Tajni kupac“ i to u dvije kategorije. U prvoj kategoriji ocjenjivali su se pružatelji usluga smještaja u odgovaranju na telefonske i e-mail upite, a u drugoj kategoriji ocjenjivali su se objekti koji pružaju usluge (agencije, restorani, barovi, trgovine…). Krunom uspješne turističke godine može se smatrati proglašenje Rajske plaže najboljom u PGŽ i uvrštenje među 3 najbolje u RH, te nagrada Branku Papariću za najboljeg vodiča u PGŽ.

 

Kako doznajemo od direktora TZO Lopara Marina Mušća, pripreme za turističku 2019. su u završnoj fazi, sajamska sezona je uglavnom odrađena, uređenje mjesta također, a kalendar događanja posložen i usuglašen. Već sljedećeg vikenda (6. travnja) bit će održana eko-akcija Neka školji budu bolji, zatim  je 11. travnja na rasporedu MTB utrka “4 Islands”, te nakon toga uskršnjim doručkom i otvaranjem AC-a San Marino, u Loparu i službeno započinje još jedna, nadamo se, uspješna turistička sezona.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime