Home Vijesti Riječju, glazbom i predstavom promovirana slikovnica “Priča o zelenom otoku” Snježane Turković

Riječju, glazbom i predstavom promovirana slikovnica “Priča o zelenom otoku” Snježane Turković

0
Riječju, glazbom i predstavom promovirana slikovnica “Priča o zelenom otoku” Snježane Turković

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Ovu djeci prilagođenu adaptaciju spjeva hrvatskog renesansnog pjesnika Jurja Barakovića o Dragoj, rapskoj pastirici, kćeri gospodara istočnog dijela otoka, Barbata, u koju se zlosretno zaljubljuje pastir Kalifront, na scenu Kina Rab prvi su donijeli učenici Područne škole Banjol u doista prekrasno postavljenoj predstavi. Bio je to i najbolji mogući uvod u promociju čarobne „Priče o zelenom otoku“.

Rab danas oglas

 

Naime, dva desetljeća nakon „Igre“, također rapske autorice Milene Grce, i Snježana Turković poseže za poznatom rapskom legendom da bi, u nakladi „Zaklade OTOK BRAČ – negdje između mora i zvijezda“, bogatstvo rapske baštine utkala u živote upravo onih najmlađih Rabljana, s kojima svakodnevno radi, koje svakodnevno podučava i, da se poslužimo riječima same autorice, od kojih svakodnevno uči.

 

Ova je promocija bila doista posebna, ne samo po dojmljivoj uvodnoj predstavi, već i po tome što je i autorica promociju otvorila nastupom sa svojom klapom Anima Arbae. Moderator ove lijepe književne večeri bio je Damir Ćopić, a o Snježani i njezinoj slikovnici govorile su doc. dr. sc. Saša Potočnjak sa Filozofskog fakulteta u Rijeci, Gordana Ćuk Ribarić, prof., učiteljica hrvatskog jezika u OŠ Ivana Rabljanina, Ana Skušek Paparić, dipl. graf. dizajnerica, autorica prekrasnih ilustracija slikovnice, te posredno, putem pisma, lektorica izdanja Vedrana Domačinović Pičuljan, prof. pedagoginja Dječjeg vrtića Pahuljica.

 

Od docentice dr. Saše Potočnjak doznali smo mnoge zanimljive detalje o satirima i vilama, antičkim bogovima i božicama, o svijetu čarolija i neobičnim preobrazbama u zapadnoeuropskoj književnosti, kao i o povijesti nastanka spjeva „Draga, rapska pastirica“ kojeg je Baraković usmjerio na proslavljanje Raba, opisujući brojne lokalitete i plemiće, dotaknuvši svojim stihovima i povijesne momente rapske prošlosti te vrijeme nastanka djela.Između ostalog, doc. Potočnjak je pohvalila i spremnost Snježane Turković da u ovo vrijeme opće opsjednutosti virtualnim svjetovima i digitalnom tehnologijom, posegne za tradicijom te da aktualizirajući lokalnu legendu, prvi puta objavljenu prije 130 godina, iznova usmjeri djecu prema kreativnom svijetu mašte, u kojem kroz igru uče o bogatstvu vlastite književne baštine.

Na iznenađenje sviju, a osobito Snježane Turković, doc. Potočnjak darovala je autorici raritetno izdanje “Djela Jurja Barakovića” iz nakladničkog niza “Stari pisci Hrvatski” objavljeno 1889. godine.

 

Vedrana Domaćinović Pičuljan, s obzirom da je bila spriječena prisustvovati promociji, svojim se pismom osvrnula na značaj ovoga uratka u razvoju djece predškolske dobi.

Ovu je slikovnicu pisala osoba bliska djeci koja je u moru tema odabrala onu blisku njima, onu koja će im omogućiti da bolje upoznaju svoj otok i njegovu baštinu. Sadržaj prate divne ilustracije majstorice Ane Skušek Paparić te se stječe dojam kao da su njih dvije, zajedno s urednikom izdanja Robertom Barilom, u stvaralačkom zanosu i sinergiji kreirale pravo malo remek djelo, zaključila je Domaćinović.

 

Gordana Ćuk Ribarić je izrazila iskreno očaranje predivnim ilustracijama koje čitatelja naprosto uvuku u priču i prije samoga čitanja, te je govorila o karakteristikama slikovnice, ističući istovremeno njezin odgojni, poučni, informativni, spoznajni i zabavni karakter.

Slikovnica „Priča o zelenom otoku“ autorice Snježane Turković nadilazi definiciju slikovnice, budući da je osim djece mogu čitati i odrasli, otkrivajući pritom ponešto o sebi i svome zavičaju, da bi u konačnici, vrlo konkretno, znali odgovoriti na pitanje: „Što predstavljaju kamena fontana i pored nje u bronci saliven kip na rapskom Trgu sv. Kristofora?“, kazala je Ćuk Ribarić.

 

Ana Skušek Paparić, samozatajna autorica hvaljenih ilustracija, uz aplauze publike, kratko je pozvala sve u dvorani da sami uzmu slikovnicu u ruke i zavire u izmaštani svijet „Priče o zelenom otoku“.

 

Vidno dirnuta Snježana Turković se od srca zahvalila svima koji su pomogli njezin rad i organizaciju ove promocije, počevši od malenih glumaca, vrijednih učenika PŠ Banjol i njihovih roditelja, koji su čak i u vrijeme proljetnih praznika dali sve od sebe da na scenu donesu „Priču o zelenom otoku“. U tome su im pored autorice pomogle i njihove učiteljice Nikolina Tvrtković Gušćić i Suzana Brozović. Uz zahvalu svim sudionicima promocije, pristigloj publici, Gradu Rabu kao glavnom sponzoru te svim ostalim donatorima bez kojih slikovnice nebi bilo, posebnu zahvalnost na bezrezervnoj podršci Snježana je iskazala svojim roditeljima.

 

Za sam kraj autorica je publici predstavila i najavljene goste iznenađenja, Miljenka Matušana i Gorana Ćuka koji su izveli pjesmu „Nisan te sriće“, za koju je stihove napisala rapska pjesnikinja Snježana Perić. Raspjevani duo na mandolini i gitari prvi je puta javno nastupio i tako dodatno uljepšao ovu nezaboravnu večer.

 

Nakon promocije koja je održana u organizaciji Gradske knjižnice Rab, publika je uz prigodnu prodaju slikovnice, mogla uživati u prekrasnom domijenku u predvorju Kina Rab.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime