logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Nedjelja, 28 Travanj 2019 18:51

Nakon „Križi“ predsjednica Grabar Kitarović posjetila Dom za starije, OŠ Ivana Rabljanina i Psihijatrijsku bolnicu Rab

Autor:
Ocijeni sadržaj
(9 glasa/-ova)
Nakon „Križi“ predsjednica Grabar Kitarović posjetila Dom za starije, OŠ Ivana Rabljanina i Psihijatrijsku bolnicu Rab Foto: Hrvoje Hodak

Nakon prijepodnevnog sudjelovanja u hodočašću za „Križima“ i svečanom misnom slavlju, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je nešto iza 13.00 sati, u društvu gradonačelnika Raba Nikole Grgurića i suradnika, županijske delegacije predvođene županom Zlatkom Komadinom te saborskog zastupnika i načelnika Općine Lopar Josipa Borića, najprije kratko obišla novouređeni rapski Dom za starije i nemoćne koji bi, kako je najavljeno, 8. svibnja konačno trebao otvoriti svoja vrata budućim korisnicima.

 

Nakon novih ulaganja u njegovo dovršenje i opremanje, te prihvaćanja inicijative Grada Raba prema Županiji, dom na Rabu djelovat će kao rapska ispostava Doma Mali Kartec s otoka Krka, a moći će primiti 35 korisnika o kojima će skrbiti 11 zaposlenika.

 

Ponosni na postignuća GDCK Rab 

U dijelu izdvojenih prostorija rapskog doma za starije djelovat će i jedno od najuspješnijih Gradskih društava Crvenog križa u Hrvatskoj - GDCK Rab. Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović tamo su srdačno dočekali ravnatelj društva Ivo Kordić i Zvonimir Španjol-Pandelo, dr. med., spec. interne medicine, a s njima je bio i tim mladih GDCK Rab koji je na nedavno održanom XI. međužupanijskom natjecanju u Puli osvojio 1. mjesto, ostavivši iza sebe čak 9 ekipa. Gradonačelnik Grgurić spomenuo je kako će čitav spektar humanitarnih aktivnosti ovog vrijednog Društva, među kojima je i nezaobilazan doprinos brojnih rapskih dobrovoljnih darivatelja krvi, preseljenjem u zgradu Doma za starije još više dobiti na važnosti i biti od neprocjenjive koristi čitavoj zajednici.

 

Veseli doček u školi

Posebno veselo predsjednica je dočekana od djelatnika, učenika i članova roditeljskog vijeća Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab koja je nedavno uređena u sklopu programa energetske obnove škola u Primorsko-goranskoj županiji. Riječ je naime o projektu kojim su obnovljene čak četiri škole na otoku Rabu - matična škola Ivana Rabljanina u gradu, te područne škole u Barbatu, Mundanijama i u Banjolu, a u čijem je programu obnove Grad Rab participirao sa cca 2.200.000,00 kn.

Predsjednici je na dolasku najprije od srca zahvalila ravnateljica škole Anamari Šarin. Ona je ukratko predstavila rapsku osnovnu školu koja nastavu osim u matičnoj zgradi u Rabu izvodi i u šest područnih škola diljem otoka. Riječ je o drugoj po redu najvećoj školi na kvarnerskim otocima koja posljednjih godina bilježi trend rasta broja učenika. Predsjednica je zatim u ležernijem tonu porazgovarala s učenicima, a izvrsni plesači Dječje sekcije Folklornog društva „Rapski tanac“, pod vodstvom gospođe Milice Faflja, zatancali su uz zvuke miha.

 

Obilazak Psihijatrijske bolnice Rab

Nakon posjete Osnovnoj školi Ivana Rabljanina Rab, predsjednica je obišla i Psihijatrijsku bolnicu Rab pred kojom su je dočekali župan Primorsko goranske županije Zlatko Komadina, dožupanica Marina Medarić, Marin Lazarić predsjednik Upravnog vijeća Psihijatrijske bolnice Rab, ravnateljica bolnice Vesna Šendula Jengić te djelatnici i pacijenti bolnice.

Predsjednica je posjetila jedan od bolničkih odjela i razgovarala s pacijentima nakon čega je razgledala prostore za integrativnu rehabilitaciju, upoznala terapijskog psa Arona te se upisala u knjigu dojmova. U svojem obraćanju predsjednici, ravnateljica bolnice izv. prof. dr. sc. Vesna Šendula Jengić predstavila je ukratko bolnicu, njezinu povijest i sadašnjost, naglasivši u svemu ljudsku i humanu komponentu. Završila je molbom predsjednici da učini što je u njezinoj moći da se naši liječnici i naš zdravstveni kadar zadrži u Hrvatskoj.

Pročitano 4110 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1