logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Ponedjeljak, 29 Travanj 2019 08:56

Humanitarna bicilkijada “gRab the Bike and Ride for Pinokio” po arheološkim lokalitetima Kalifronta

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Humanitarna bicilkijada “gRab the Bike and Ride for Pinokio” po arheološkim lokalitetima Kalifronta Foto: Petar Lupić

Na Rabu je u subotu 27. travnja održano treće izdanje humanitarne bicilkijade “gRab the Bike and Ride for Pinokio” u organizaciji Biciklističkog kluba Mag Rab, uz pokroviteljstvo TZG Raba, te asistenciju i sponzorstava od strane Giant Hrvatska, Valamar Loves Bike, Šumarskog fakulteta Zagreb, Šumarije Rab, Dječjeg vrtića Pahuljica, Policijske postaje Rab, Konzuma Plus. Za ukusnu hranu - rapske šurlice sa šparogama, pobrinuli su se djelatnici Imperiala Rab managed by Valamar, dok su Karlovačka i Zagrebačka pivovara, osigurale piće na zoni za okrijepu.

 

Sa starta na Trgu sv. Kristofora po ugodnom vremenu krenulo je 60-ak biciklista, no uplaćenih startnina namijenjenih humanitarnoj donaciji za Udrugu roditelja djece sa invaliditetom i teškoćama u razvoju Pinokio bilo je 97, pa je iznos do sada prikupljenih donacija 4.000,00 kn

 

U grupi koja je krenula na ovogodišnju biciklijadu bili su uglavnom otočani, ponešto biciklista iz Rijeke, dok su od stranaca bili zastupljeni Slovenci i Talijani.

 

Kao i u prva dva izdanja ove humanitarne i poučne biciklijade duge 24 km, s visinskom razlikom od 308 m, vozilo se pretežno šumskim stazama Kalifronta, pa biciklistima uopće nije bilo dosadno. Naime, ovaj najzeleniji i najočuvaniji dio otoka Raba, nepresušan je izvor zanimljivih priča i lokaliteta, a naglasak ovogodišnje rute stavljen je na do sada slabo istražena arheološka nalazišta.

Sudionici biciklijade tako su imali priliku posjetiti ostatke crkvice sv. Mavara, srednjovjekovnu plemićku kuću na lokalitetu Jara i crkvicu sv. Margarete u uvali sv. Mara.

 

Brojne podatke i do sada široj javnosti nedovoljno poznate priče o ovim lokalitetima na vrlo zanimljiv način biciklistima je ispričao je prof. Ranko Starac, kustos Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog Primorja Rijeka. Prof. Starac, inače odličan poznavatelj povijesti Raba, sudjelovat će uskoro i na okruglom stolu pod nazivom Rab Archeological (T)races, koji će se u petak 3. svibnja, s početkom u 19 sati, održati u Velikoj vijećnici Grada Raba, pa smo uvjereni da će organizatori biciklijade „gRab the Bike and Ride for Pinokio“ uz obilje novih podatka o tajanstvenim rapskim arheološkim lokalitetima, naći pregršt motiva za čitav niz novih zanimljivih ruta.

Pročitano 1030 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1