Home Vijesti Na Rabu otkrivanjem spomen ploče i znanstvenim skupom obilježena 444. obljetnica pomorske bitke kod Lepanta

Na Rabu otkrivanjem spomen ploče i znanstvenim skupom obilježena 444. obljetnica pomorske bitke kod Lepanta

0
Na Rabu otkrivanjem spomen ploče i znanstvenim skupom obilježena 444. obljetnica pomorske bitke kod Lepanta

Foto: Foto: Ivica Hodak

Sve je započelo okupljanjem gostiju i domaćina ovog obilježavanja ispred zgrade Ureda Turističke zajednice Grada Raba, gdje je na kamenom pročelju otkrivena spomen ploča koja nas dvojezičnim natpisom, na hrvatskom i engleskom jeziku, podsjeća na značaj datum 7. listopada 1571., kada je u najvećoj pomorskoj bici svih vremena, kod Lepanta izvojevana ta za kršćansku Europu značajna pobjeda Svete lige.

Da podsjetimo, u tom najvećem pomorskom borilo se i 6 galija iz naših krajeva, krčka galija Cristo Ressussitato pod zapovjedništvom soprakomita Ljudevita Čikute, cresko-osorska galija Sveti Nikola vođena soprakomitom Ivanom Dražićem i rapska galija Sveti Ivan kojom je zapovijedao Ivan de Dominis. Njima treba pridodati još dvije galije iz istočnojadranskih gradova u čijim su posadama sudjelovali i Hrvati, galiju Sv.Trifun iz Kotora i Lava iz Kopra. Papa Pio V u namjeri da zaustavi prodor Osmanlija i njihovo širenje Mediteranom osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, koja je trebala zaustaviti osmansku dominaciju na Sredozemlju. Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija, šest galeaca i 28 transportnih brodova od kojih su većinu činili oni dubrovački. Na brodovima je bilo 80.000 ljudi, a među njima 30.000 vojnika te 50.000 mornara i veslača.

Otkrivena spomen ploča i položeni vijenci u more

Rab danas oglas

Prije otkrivanja spomen ploče prisutnima se s nekoliko uvodnih riječi obratio kapetan Mario Babić, predsjednik Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana. 

Nakon toga dipl. ing. pomorskog prometa i inspektor sigurnosti plovidbe Marko Sandalić, u maniri sjajnog domaćina i još boljeg voditelja čitavog programa, s posebnim je zadovoljstvom pozdravio goste pristigle na Rab iz Kotora, kao i delegaciju sa susjednog otoka Krka.

Sandalić je zatim postrojio skupinu Rapskih samostreličara koji su se skupa s pristiglim gostima uputili na rapsku Novu rivu, gdje su u počast poginulima u toj davnoj pomorskoj bici, položili vijence u more. 

U ime Kotora vijenac u more je položio kapetan Anton Palma, u ime Krka to je učinio gospodin Mladen Bastijarić, kapetan Mario Babić učinio je to u svojstvu predsjednika ZHUPK-a, dok je u ime Udruge pomorskih kapetana otoka Raba vjenac poližio njezin predsjednik, kapetan Branko Pahljina.

Nakon svečane mise održane u rapskoj katedrali, svi su se sudionici programa obilježavanja ove obljetnice okupili u Velikoj vijećnici Grada Raba u kojoj je održan Povijesno-znanstveni skup o ovom događaju.
Cijena pobjede u ovoj pomorskoj bici bila je velika. Kada govorimo o Rabljanima, naglašeno je na ovom skupu, ali i u knjizi prof. Ive Barića, od njih osam stotina koji su se borili kod Lepanta, čak se pet stotina nije vratilo na Rab.

Inače, prije službenog otvaranja znanstvenog skupa, sve prisutne je u ime organizatora pozdravio Marko Sandalić, uputivši pozdrave najprije, kako je rekao dragim gostima: Maji Parentić, ravnateljici Centra za kulturu grada Krka, Mileni Pejaković Vujošević, direktorici Pomorskog muzeja u Kotoru, Ljiljani Zekovič, direktorici Muzeja umjetnosti Crne Gore, don Antonu Belanu, generalnom vikaru Kotorske biskupije, Mariju Babiću, predsjedniku ZHUPK-a, Branku Pahljini, predsjedniku Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, prof. Ivi Bariću, autoru brošure „Bitka kod Lepanta 1571.“, Draganu Andriću, direktoru Rapske plovidbe, Nikoli Grguriću, gradonačeniku i Denisu Deželjinu zamjeniku gradonačelnika Raba te Zdenku Antešiću, zamjeniku ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

Znanstveni skup podići na državnu razinu

Nakon toga, skupu su se obratili i pozdravili sve prisutne, kapetan Branko Pahljina u ime Udruge pomorskih kapetana otoka Raba i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što je upravo Rab izabran za proslavu ove značajne obljetnice.

Znanstveni je skup posebno pozdravio i zamjenik ministra pomorstva Zdenko Antešić, koji je, između ostalog, predložio da se ovaj znanstveni skup u svojim sljedećim izdanjima podigne na državnu razinu, što će on, rekao je, svesrdno podržati. Inače, Antešiću je pripalo zadovoljstvo da ovaj skup službeno proglasi otvorenim.

Uslijedila su vrlo zanimljiva izlaganja, primjerice gospodina Nikice Vučenovića, koji je nazočnima objasnio način gradnje i upoznao ih s materijalima iz kojih se gradile tadašnje srednjovjekovne galije, kao i s činjenicom da samo na hrvatskim galijama veslači nisu bili robovi, okovani lancima.

Mons. dr. sc. Leonardo Beg promovirao knjigu prof. Ive Barića ”Bitka kod Lepanta 1571”

Isto tako puno je važnih detalja o ovoj bici i ulozi Rabljana u njoj iznio prof. Ivo Barić u svojoj knjizi ”Bitka kod Lepanta 1571.” koju je na ovom skupu promovirao mons. dr. sc. Leonardo Beg, biskup Starokatoličkog generalnog vikarijata sv. Metoda za Hrvatsku i regiju koji je posebno naglasio ulogu izviđača Nikole Spalatina Rabljanina presudnu za pobjedu kršćanske Lige. Istaknuo je i da smo po učešću dalmatinskih galija odavna dio Europe u koju smo morali ponovno ući 01.07.2013. godine. Osvrnuo se na ono bitno u knjizi a to je njena jasnoća i jezgrovitost te čestitao Bariću na ovoj njegovoj već četvrtoj knjizi koju je poklonio Rabu.

Prema svemu sudeći čini se da je organizator ovoga skupa, Udruga pomorskih kapetana otoka Raba uspjela u svojem naumu da obilježavanje ovog datuma dovede na razinu povijesno znanstvenog skupa koji će se baviti proučavanjem bitke i dokumentiranjem povijesnih činjenica, a sve s ciljem odavanja počasti našim precima koji su položili svoje živote na Lepantu.

Treba spomenuti i to da su u Velikoj vjećnici Grada Raba bile izložene i dvije prekrasne slike (ulje na platnu) s temom bitke koje je prigodno za 444. obljetnicu bitke kod Lepanta naslikao kapetan Danilo Travalja, inače profesor u Pomorskoj školi u Bakru.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime