Home Vijesti Rapska plovidba uplovljava u 57. godinu održavanja trajektne linije kopno – otok Rab

Rapska plovidba uplovljava u 57. godinu održavanja trajektne linije kopno – otok Rab

0
Rapska plovidba uplovljava u 57. godinu održavanja trajektne linije kopno – otok Rab

Foto: RabDanas

 

M/b ĆUTIN najstariji trajekt na Jadranu

Od 1963. godine do današnjih dana trajekti Rapske plovidbe prevezli su u oba pravca blizu 33 milijuna putnika i blizu 10,5 milijuna vozila svih kategorija

Rab danas oglas

Nakon uspostave linije Crikvenica – Šilo, koja je krenula s plovidbom 1959. godine, i Orebić – Korčula 1961., trajektna linija kopno – otok Rab našla se među onim linijama koje su uspostavljene 1963. godine. Zanimljivo je reći da je motorni brod “Ćutin”, koji je izgrađen kao ribarski brod 1947. godine u Malom Lošinju, zapravo najstariji trajekt na Jadranu, stariji i od “Bodulke” koja je počela liniju Crikvenica – Šilo, a koja je izgrađena 1952. godine u Šibeniku kao desantni brod.

 

Poslije “Ćutina” generacije pomoraca i djelatnika Rapske plovidbe, zaključno s trajektom “Četiri zvonika”, izgrađenim u Kraljevici prošle godine, nabavile su ili izgradile 10 trajekata, a trajekt “Četiri zvonika” sada je najmlađi u trajektnoj floti među 24 državne trajektne linije koje povezuju hrvatske otoke sa kopnom.

 

Od 1963. godine do današnjih dana trajekti Rapske plovidbe prevezli su u oba pravca blizu 33 milijuna putnika i blizu 10,5 milijuna vozila svih kategorija.

 

U 2018. prevezeno je u oba pravca blizu 900.000 putnika, odnosno preko 365.000 vozila, a kako kod putnika tako i kod vozila trajekti Rapske plovidbe imaju veću stopu rasta u odnosu na 2017. godinu nego što je prosjek rasta prevezenih putnika i vozila kod ukupno svih 24 državnih trajektnih linija.

 

Po starom dobrom običaju i ove će godine 01.06.2019. Rapska plovidba kao domaćin darivati prigodnim darom od strane zapovjednika trajekta “Barbat” vozača prvog automobila koji će se tog dana ukrcati na prvu liniju u Stinici.

 

Osim državne trajektne linije kopno – otok Rab, Rapska plovidba još od 1974. godine održava brodsku liniju Rab – Lun, pa je ove godine 45-a obljetnica. Sada na liniji plovi brodica “Maslina”, a od 01.07.2017. linija ima status međužupanijske linije jer povezujući ove dvije luke zapravo povezuje Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju.

 

Na Mišnjaku nove rampe – na Stinici ništa novo

 Osim trajekata i pomoraca koji se svakodnevno dokazuju ploveći na liniji kako po bonacama,  i prkoseći svim olujama i poznatim podvelebitskim burama, za dobro funkcioniranje linije potrebne su i trajektne luke opremljene sve zahtjevnijom pratećom infrastrukturom, da bi u zajedništvu činili most na zadovoljstvo svih koji dolaze i odlaze sa otoka.

U trajektnom pristaništu Mišnjak pred završetkom su radovi na novim utvrdicama i rampama koji radovi bi tijekom lipnja trebali biti završeni i stavljeni u funkciju, te će dati novu kvalitetu i poticaj za nove novogradnje u povezivanju otoka sa kopnom, pa je to svojevrstan doprinos ŽLU Rab ovogodišnjoj 130-toj obljetnici bavljenja otočana sa turizmom.

Što se pak tiče Stinice, bilo da je riječ o samom izgledu trajektnog pristaništa koje predstavlja vrata otoka Raba, ili pak o činjenici da još nije riješeno pitanje gradnje sanitarnog čvora, nove rampe i ostalog, stanje je zapravo isto kao što je bilo 2012. godine kada je pristanište pušteno u promet. Poradi toga nezadovoljstvo i primjedbe putnika su opravdane i svakodnevne.

 

Djelatnici i pomorci brodara mogu biti ponosni na do sada odplovljena putovanja i razvoj svojega brodara, čime pridonose kako demografiji, tako i održivom razvoju otoka. U ovim svečanim trenucima prisjećanja na stvarno bogatu povijest Rapsla plovidba izražava dobrodošlica svima koji koriste i koji će koristiti usluge brodara u trajektnom prijevozu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime