logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Subota, 22 Lipanj 2019 14:18

Prekrasna poetska večer na predstavljanju knjige ''Vremenom dodavajući ljubav'' rapske poetese Maje Tomulić Kurelić

Autor:
Ocijeni sadržaj
(6 glasa/-ova)
Prekrasna poetska večer na predstavljanju knjige ''Vremenom dodavajući ljubav'' rapske poetese Maje Tomulić Kurelić Foto: Jelena Hodak

Da je vremenom znala dodavati ljubav, kako svojim životnim pregnućima, tako i stihovima ostruganima od nikad potrošenih snova, potvrdili su rapskoj pjesnikinji Marici (Maji) Tomulić Kurelić brojni prijatelji i ljubitelji poezije koji su, okupljeni na promociji njezine treće po redu zbirke pjesama „Vremenom dodavajući ljubav“, u potpunosti ispunili terasu Lounge bara Conte Nero smještenu u atriju Kneževog dvora u gradu Rabu.

 

Promociju je otvorio izvrstan rapski glazbeni duo, Goran Ćuk i Miljenko Matušan, potaknuvši tako pjesmom uz pratnju gitare i mandoline opuštenu atmosferu u toplo rapsko predvečerje. Moderatorica, Ajka Ševerdija pročitala je jednu od te večeri nekoliko pročitanih pjesama iz promovirane zbirke, a u ime Grada Raba, jednog od glavnih sponzora zbirke, obratio se zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin koji je između ostalog zahvalio pjesnikinji što je na tako divan i nesebičan način otvorila svoju dušu. Dotaknuo se i ozračja na terasi "Conte Nera" naglašavajući kako ovako brojna publika potvrđuje poetsku i kulturnu snagu jednog malog otoka.

 

O Majinoj poeziji kratko je govorio književnik i novinar, te autor predgovora knjige, Krešimir Butković ističući pjesničku jednostavnost Maje Tomulić Kurelić, koja ne želi hermetički zatvoriti put do svoje duše brojnim poklonicima poezije koji se broje u stotinama na njezinom profilu društvene mreže.

Istaknuta je Majina dnevnička, svakodnevna poezija, taj zadivljujući kreativni ritam kojim piše o svim stvarima koje ju dotaknu. Maja svojom poezijom liječi i sebe i nas, a odlučna je doprijeti u dubinu naših duša otvoreno pišući o prolaznosti, neostvarenim ljubavima, o sudbinskim kamenčićima koji ju bodu u pjesničkom hodu, no ona će pjevati i o rapskim vedutama, tim kamenim čipkama, kako ih ona zove, o cvrčcima, personifikaciji ribe, o budućnosti, prošlosti i svojim putovanjima. U odličnim interpretacijama njezinih pjesama iskazali su se i Majini prijatelji; Gordana Ćuk - Ribarić i rapski čakavski pjesnik Josip Fafanđel.

 

Stihove zaodjenute je u topli kolorit draškog sutona, na 400-tinjak stranica bogato opremljene zbirke, prati i desetak probranih fotografija koje autorski također potpisuje Maja Tomulić Kurelić.

 

U kratkim odmorima od poezije, biranim glazbenim ukrasima dotakli su nas još i Tamara Galović uz klavirsku pratnju Julije Dumić, te rapski kantautor Hrvoje Hodak. Autorica je pročitala i svoju naslovnu pjesmu ''Vremenom dodavajući ljubav'', a u kratkom obraćanju, odgovarajući na nekoliko pitanja, prisjetila se svojih poetskih početaka u djetinjstvu, brojnih časopisa u kojima je objavljivala svoju poeziju i književnih krugova kojima je pripadala, a u kojima su ju podržavali brojni poznati književnici. Zaključila je kako bi i rapski književni krug trebao imati okupljanja i organizirati veća književna druženja.

 

Na kraju, slijedile su zahvale sponzorima te zaključna pjesma dua Ćuk-Matušan koji je izveo pjesmu "Nisan te sriće" još jedne poznate rapske pjesnikinje Snježane Perić. Tako je završila ova predivna poetska večer koja je dotakla sve okupljene. Uslijedila je bogata okrjepa u režiji slastičarnice Conte Nero.

 

Marica (Maja) Tomulić Kurelić ima još na stotine pjesama koje čekaju svoje tiskano izdanje pa se s pravom nadamo nekoj novoj promociji. Do tada, pratimo ju na njenom profilu na Facebooku uz svakodnevnu poeziju.

 

Pročitano 2550 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1