logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Utorak, 25 Lipanj 2019 10:42

Svečano proslavljena 28. obljetnica od proglašenja državne neovisnosti i suverenosti

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Obilježavanje Dana državnosti na Rabu započelo je jutarnjim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, za sve poginule i umrle rapske branitelje. Vijence je delegacija Grada Raba položila najprije kod središnjeg križa na gradskom groblju, a potom i kod spomenika braniteljima u spomen-parku Boškopini, nakon čega je u rapskoj katedrali služena Sveta misa za Domovinu.

 

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Raba održanoj u do kraja ispunjenoj Velikoj vijećnici Grada Raba, prisutnima su se obratili i sve ih pozdravili Željko Peran, predsjednik Gradskog vijeća Raba i Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba.

 

Obojica su na početku posebne pozdrave uputili prisutnim članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja, te hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata, koji su, kako je to naglasio Nikola Grgurić, dali nemjerljiv doprinos u stvaranju Domovine, a zatim su pozdravili okupljene učenike Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab i Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab, koji su svoje školovanje završili odličnim uspjehom, te njihove roditelje, razrednike, nastavnike i ravnateljice obiju škola.

 

Bila je to prigoda s govornice još jednom ukazati na značenje 25. lipnja 1991., dana kada je Hrvatski sabor na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991., donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, čime je potvrđena hrvatska neovisnost i sloboda, uz iskazivanje dužne počasti svim onim Rabljanima koji su se nesebično stavili Domovini na raspolaganje kada je to bilo najpotrebnije.

 

Čestitke rapskim odlikašima

U nastavku sjednice Željko Peran i Nikola Grgurić najprije su četrnaestorici učenika završnog osmog razreda Osnovne škole Ivana Rabljanina podijelili medaljone za njihov odličan uspjeh ostvaren u svih osam godina školovanja. Imenom i prezimenom medaljone su zavrijedili učenici: TARA BABIĆ, MARISA BUTORAC, DOMINIK DUMENČIĆ, ADAM KURELIĆ, DAVID DUJE PAHLJINA, NORA RIBARIĆ, VERONIKA KARLIĆ, MARIJA IVIĆ, LARA ŠPANJOL-PANDELO, AMELIE BEG GRUBIŠIĆ, VITO RENIĆ, LAURA STANIČIĆ, ROKO STANIČIĆ i LAURA BATISTIĆ.

 

 

Također odlične učenice kroz čitavo školovanje, srednjoškolke SARA BRMBOTA, CHIARA DEBELIĆ, MARGARITA FAFANĐEL, ANTONINA KRIŠKOVIĆ, MIRTA MITROVIĆ, ANDREA MONTAN, MARIJA SOKOLIĆ i LORENA ŠĆERBE zavrijedile su novčanu nagradu u iznosu od po tisuću kuna.

 

 

Nikola Karlić pobjednik viteškog turnira povodom Dana državnosti

Obilježavanje Dana državnosti nastavljeno je u večernjim satima kulturno-zabavnim programom na Trgu sv. Kristofora, tijekom kojega su, nakon nastupa prve postave i skupine mladih Folklornog društva Rapski tanac, vitezovi Udruge rapskih samostreličara odmjerili snage na tradicionalnom viteškom turniru u gađanju samostrijelom, a svoje su umijeće pokazali i topnici i plesači i bubnjari ove vrijedne udruge. Najprecizniji među devetoricom samostrijelaca koji su odapeli svoje strelice, ovoga je puta bio vitez Nikola Karlić, drugo mjesto osvojio je vitez Josip Barčić, dok je treća strijela najbliža centru bila ona viteza Ivice Macolića. Karliću je pored medalje knez rapski Vladimir Dumić dodijelio i zlatnu pločicu s ugraviranim datumom turnira, poklon TZG Raba, a po proglašenju pobjednika, za kraj večeri, u 21.45 uslijedila je koncertna poslastica, nastup splitske Klape Contra.

 

Pročitano 1912 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia