Home Vijesti Glazbena suradnja Buenos Airesa i Raba na “valovima” klapske pjesme

Glazbena suradnja Buenos Airesa i Raba na “valovima” klapske pjesme

0
Glazbena suradnja Buenos Airesa i Raba na “valovima” klapske pjesme

Foto: RabDanas

 

Lipanjska „Matica“ posvećena otoku Rabu

Tom će prigodom ujedno biti predstavljeno i lipanjsko izdanje mjesečnog časopisa “MATICA”, koji se svojom tradicijom od 1951. godine izlaženja i nazočnošću u hrvatskim iseljeničkim zajednicama diljem svijeta svrstava među najstarije hrvatske ilustrirane revije. Lipanjska „Matica“ posvećena je otoku Rabu. Na šesnaest stranica predstavljene su povijesne i prirodne osobitosti, te ličnosti i događaji vezani za otok.

Rab danas oglas

Predstavljanju će nazočiti glavna urednica časopisa Ljerka Galic te predstavnik Hrvatske matice iseljenika, dok će se za glazbeni dio večeri pobrinuti Ženska klapa Valovi iz Buenos Airesa i njihove rapske glazbene gošće.

 

Glazbene gošće koncerta Ženska klapa Anima Arbae 

Dvotjednom gostovanju Ženske klape Valovi u Hrvatskoj početkom srpnja, koncertima koje će održati u Zagrebu, Rabu, Zadru, Omišu, Bolu, Šibeniku, Splitu, Kučinama, veliku podršku daje Matica iseljenika, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Argentini i brojni sponzori te ljubitelji hrvatske glazbene baštine u iseljeništvu. Budući da su gotovo sve članice klape Valovi baštinile hrvatske korijene, bit će ovo prilika da se prvi put susretnu sa svojom djedovinom tj. izvornom hrvatskom kulturom, tradicijom, običajima, ljepotom, ali i svakodnevicom. Koncertu koji će se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab održati na Rabu, pokrovitelj je Grad Rab i Turistička zajednica grada Raba, a gošće koncerta bit će Ženska klapa Anima Arbae iz Raba.

 

Nino Kordić poveznica između Raba i Argentine

Za ovo nesvakidašnje gostovanje klape iz Argentine zaslužan je naš Rabljanin Nino Kordić koji svoju ljubav prema glazbi, a osobito dalmatinskom klapskom pjevanju iskazuje i na ovaj način:

„Moj prvi susret sa Ženskom klapom „Valovi“ bio je prilikom mojeg devetomjesečnog boravka u Buenos Airesu, kada sam imao priliku i veliko zadovoljstvo raditi s njima. Plod našeg rada bio je korizmeni glagoljaški koncert, prvi takvog karaktera u Argentini u kojem smo uspjeli na jedinstven način promovirati jedan predivan dio naše kulturne baštine, našeg identiteta. Iznimno sam sretan što će klapa doći i na Rab i što ćemo imati priliku čuti i vidjeti makar mali dio naše iseljene Hrvatske.“

 

O Ženskoj klapi Valovi

Ženska klapa Valovi dolazi iz Buenos Airesa, glavnog grada i najveće luke Argentine. Početak ove klape seže još u daleku 2002. godinu i od tada djeluje kao vokalna skupina koja je usmjerena k očuvanju hrvatske i argentinske kulturne baštine. Klapa je proizašla iz Zajednice Hrvata iz Buenos Airesa koja već dugi niz godina gaji tradiciju očuvanja hrvatske kulturne baštine kroz pjevanje, ples i sviranje. Tradicija pjevanja na hrvatskom jeziku u Argentini najviše je očuvana zahvaljujući Zboru „Jadran“ koji je prošle godine proslavio 70 godina od svojega osnutka. Upravo iz tog zbora iznjedrile su se, najprije Muška klapa BA, a potom i Ženska klapa Valovi.

Kao jedina ženska klapa u Argentini, tijekom dugih godina bavljenja klapskom pjesmom daleko od njenog izvora, snimaju dva nosača zvuka. Prvi nosač zvuka snimaju uživo, na koncertu pod nazivom „Valovi uživo“, dok drugi snimaju u studiju pod nazivom „Dobre djevojke“.

Trenutno u klapi pjeva 9 žena, od kojih je 8 druga generacija Hrvata iseljenika koji su rođeni u Argentini. Osim što su u obiteljima i zajednici Hrvata u Buenos Airesu uspjele očuvati hrvatski jezik, uz veliki su trud uspjele i u očuvanju hrvatske baštine i to s radošću prenose i na svoju djecu.

Jedna članica je Argentinka koja se pridružila klapi iz ljubavi prema pjevanju. Najveći dio repertoara klape čine obrade izvornih napjeva čime se daje veliki naglasak upravo na očuvanju kulturne baštine. Veliku ulogu u stvaranju repertoara ima i dugogodišnji voditelj maestro Javier Zentner koji i sam piše obrade pojedinih izvornih napjeva upravo za klapu Valovi, čime klapi daje mogućnost da jedine pjevaju neke napjeve upravo u tim obradama.

Osim izvornih napjeva na repertoaru možemo pronaći također i popularne pjesme, skladane pjesme te pjesme na engleskom i španjolskom jeziku.

Veliku ulogu u glazbenom stasanju klape imaju voditelji koji su tijekom godina oblikovali zvuk i repertoar ove klape. Uz ranije navedene voditelje tu još nalazimo i imena kao što su: Ivo Puches, inače voditelj Muške klape BA, Leticia de Luca te Gabriel Apromiano. Klapa je imala priliku kroz kratke radionice raditi i s maestrom Joškom Ćaletom te Ninom Kordićem.

 

O gostovanju Ženske klape Valovi u Hrvatskoj Nino Kordić ističe:

„Nastupaju u svim važnijim kulturnim ustanovama u Argentini, ali ipak volio bih istaknuti kako su u suradnji s klapom BA 2017. godine organizirali „Prvi susret klapa u Argentini“. Tu su se povezali posebno s Ženskom klapom Dišpet iz Zagreba i nekako nakon tog susreta dobile još jači poticaj za radom i želju za prvim odlaskom u Hrvatsku. Ta želja se ostvaruje ove godine i osim nastupa na Rabu, klapa ima nastupe u Zagrebu, Zadru, Omišu, Bolu, Šibeniku, Splitu, Kučinama. Povezale su se s brojnim klapama s kojima će i raditi koncerte. Zahvaljujući brojnim sponzorima, Matici iseljenika te brojnim dobrotvorima klapa Valovi napokon ostvaruje svoj san i dolazi u svoju i našu Hrvatsku. Ovim putem zahvaljujem i klapi Anima Arbae, koje su radosno primile poziv na suradnju za rapski koncert.“

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime