Home Vijesti Ipak nema krize vlasti u Loparu

Ipak nema krize vlasti u Loparu

0
Ipak nema krize vlasti u Loparu

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Sve je tada upućivalo na moguću opstrukciju rada Vijeća većeg broja vijećnika, međutim, ponovnom sazivu 19. sjednice, još uvijek u zakonskom roku, u ponedjeljak 15. srpnja, uredno se odazvalo svih 11 vijećnika, a o razlozima odgađanja sjednice, ovoga puta nije bilo govora. Štoviše aktualni sat kao i daljnji tijek sjednice prema usvojenom dnevnom redu, prošli su u tolerantnoj raspravi, a s obzirom na prihvaćanje izvješća o izvršenju dosad rekordnog proračuna Općine Lopar za 2018. i prijedloga istih financijskih akata za 2020., odnosno 2021. godinu, izgleda da lokalna samouprava u Loparu nema problema s nastavkom svojeg funkcioniranja.

Rab danas oglas

Naime, u 2018. godini ukupni prihodi i primici u proračunu Općine Lopar ostvareni su u iznosu od 18,541.764,99 kn, što u odnosu na planiranih 20,739 .916,06 kn predstavlja izvršenje od 89,4%. Istovremeno rashodi općinskog proračuna u prošloj su godini dosegli iznos 17,419.509,17 kn, odnosno 87,8% od planiranog iznosa. Najznačajniji rashodi u ukupnom iznosu od 7,507.640,39 kn, ili gotovo pola proračuna utrošeni su na realizaciju projekata sportske dvorane, groblja, ceste u radnoj zoni, kao i programe komunalne infrastrukture, javna rasvjeta, itd.

Inače, u 2018. godini u Općini Lopar ostvaren je višak prihoda i primitaka u odnosu na rashode i izdatke u iznosu od 1,122.255,82 kn. Tim je viškom pokriven manjak iz prethodnih godina u iznosu od 893.280,32 HRK, a prenesenih 228.975,50 HRK bit će raspodijeljeno u Izmjenama i dopunama proračuna tijekom 2019. godine.

 

Pod drugom točkom dnevnog reda usvojene su I. izmjene i dopune proračuna za 2019. godinu kojima se predlaže povećanje prihoda i primitaka, te rashoda i izdataka za iznos od 640.700,00 kn ili za 2,49%, pa bi novi izmijenjeni proračun Općine Lopar iznosio 26,329.700,00 kn. Vezano uz Proračun, načelnik Općine Lopar Josip Borić najavio je mogućnost donošenja još jednog rebalansa do kraja godine.

 

Nešto dulja rasprava vođena je oko prijedloga skidanja statusa nerazvrstane ceste prometnici koja vodi do „Loparskog gušća“ i to zbog bolje protupožarne preventive, o čemu je stručno obrazloženje dao Milivoj Ličina, zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Rab. Prijedlog skidanja statusa nerazvrstane ceste na kraju rasprave prihvaćen je s 5 glasova za, 3 protiv i 2 suzdržana glasa.

 

Jednoglasno je međutim prihvaćeno imenovanje, i to u drugom mandatu prof. Tonke Kavran ravnateljicom izuzetno aktivnog Centra za kulturu Lopar, koji kao proračunski korisnik Općine Lopar ima usvojen proračunski plan na iznos prihoda i primitaka, te rashoda i izdataka u iznosu od 641.300,00 kuna. Ipak, prijedlogom izmjena i dopuna plana Centra za kulturu Lopar, radi povećanih prihoda, tj. ostvarene pomoći od strane ministarstva i PGŽ za prijavljene programe i za realizaciju novih programa do kraja 2019. godine, u CZK Lopar planiraju gotovo dvostruko veće prihode i primitke, te rashode i izdatke, u iznosu od 1,256.800,00 kn.

 

Poznata imena dobitnika općinskih priznanja

Nakon nešto dulje rasprave i novih prijedloga, jednoglasno su prihvaćena i imena dobitnika općinskih priznanja koja će laureatima biti uručena na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana Općine Lopar.

Nagrade Općine Lopar primit će pročelnica rapskog područnog odjela Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov Rijeka, profesorica solfeggia i harmonike Danijela Škarić i učiteljica u PŠ Ivana Rabljanina Rab u Loparu Tatjana Pećarina, dok će Zahvalnice Općine Lopar biti uručene Milivoju Ličini, Karate klubu „Rab-Enpi“, Dejanu Pičuljanu, Ivanu Tomičiću, Tinu Čoliću, Reneu Boriću, Zari Paparić, Jadroliniji d.o.o. Rijeka te G&V Line Iadera d.o.o. Zadar.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime