Home Vijesti Proslava punoljetnosti Rabske fjere u godini obilježavanja 130. obljetnice organiziranog bavljenja turizmom na Rabu

Proslava punoljetnosti Rabske fjere u godini obilježavanja 130. obljetnice organiziranog bavljenja turizmom na Rabu

0
Proslava punoljetnosti Rabske fjere u godini obilježavanja 130. obljetnice organiziranog bavljenja turizmom na Rabu

Foto: Foto: Petar Lupić

Premda bi se slobodno moglo reći da je turizam na Rabu stariji od 130 godina, jer to potvrđuju, primjerice, zapisi neumornog putnika iz 1774., pa profesora iz 1811. u kojem on spominje vrlo dobar smještaj kod gostioničara , ipak, kao službeni početak organiziranog bavljenja turizmom na Rabu usvojen je datum kada je Općinsko vijeće Raba, na prijedlog tada uglednog bečkog balneologa profesora i profesora iz Graza, prihvatilo inicijativu za intenzivniji razvoj turizma na otoku.

 

Rab danas oglas

Premda bi se slobodno moglo reći da je turizam na Rabu stariji od 130 godina, jer to potvrđuju, primjerice, zapisi neumornog putnika Alberta Fortisa iz 1774., pa profesora Germara iz 1811. u kojem on spominje vrlo dobar smještaj kod gostioničara Demarisa, ipak, kao službeni početak organiziranog bavljenja turizmom na Rabu usvojen je datum 16. svibnja 1889. kada je Općinsko vijeće Raba, na prijedlog tada uglednog bečkog balneologa profesora Schroettera i profesora Frischaufa iz Graza, prihvatilo inicijativu za intenzivniji razvoj turizma na otoku. Oni su tada predložili uređenje i izgradnju hotela, cesta, parkova i ukazali na neophodnost boljeg prometnog povezivanja Raba s Rijekom, Zadrom, Lošinjom i Pulom.

 

I mada se na ispunjenje nekih od spomenutih želja tadašnjih inicijatora razvoja turizma na otoku Rabu još uvijek čeka, 130-godišnje domaćinsko iskustvo Rabljana u turizmu urodilo je bogatim plodovima. Jedan od njih je svakako i Rabska fjera, manifestacija osmišljena i obnovljena na povijesnom uzoru, satkana od emocija, doživljaja i srednjovjekovne priče koja budi znatiželju.

 

 Za buđenje znatiželje pobrinut će se više od sudionika razvrstanih u stotinjak maštovito osmišljenih umjetničkih i zanatskih radionica, a uz srednjovjekovnu glazbu, žongler i vitezove, neće uzmanjkati ni domaćih gastro-delicija, ni klapske pjesme do kasno u noć po rapskim kantunima.

Fjera je u prošlosti trajala 14 dana, kada je stanovništvo otoka slavilo moći sv. Kristofora kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja, a temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti.

 

I upravo povodom svečane obljetnice novovjeke punoljetnosti Rabske fjere, organizatori su i ove godine pripremili raznolik program koji će svima koji na Fjeru dođu omogućiti nezaboravno iskustvo. Za buđenje znatiželje pobrinut će se više od 700 kostimiranih sudionika razvrstanih u stotinjak maštovito osmišljenih umjetničkih i zanatskih radionica, a uz srednjovjekovnu glazbu, žongler i vitezove, neće uzmanjkati ni domaćih gastro-delicija, ni klapske pjesme do kasno u noć po rapskim kantunima.

 

Program 18. izdanja Rabske Fjere:

 

Na blagdan sv. Jakova, u četvrtak, 25. srpnja:

  • Predstavljanje gostiju „Rabske fjere“
  • Press konferencija i prijem uzvanika (Prostor sv. Ivana Evanđeliste u 20,00 sati)
  • Svečanost otvaranja „Rabske fjere“ 2018 (Trg sv. Kristofora u 21,30 sati)
  • Svečana parada sudionika „Rabske fjere“ do Gradske lože te izložba tradicijskih zanatskih vještina

 

Na blagdan sv. Ane, u petak 26. srpnja:

  • Izložba tradicijskih zanatskih vještina (Stari grad Rab od 21,00 do 01,00 sati)
  • Stari zanat ribarenja i jedrenja (Luka Rab i „ispod Pjacete” od 21,00 sati)

 

Na blagdan sv. Kristofora, u subotu, 27. srpnja: 

  • Tradicionalne „Rapske viteške igre“ Svečana parada i nadmetanje u strijeljanju samostrelom „Udruge rapskih samostreličara“ (Trg sv. Kristofora u 21,00 sati)
  • Izložba tradicijskih zanatskih vještina (Stari grad Rab u 21,00 do 23,30 sati) 
  • Svečano zatvaranje „Rabske fjere“ (Trg Municipium Arba u 23,50 sati) 
  • Vatromet (Gradska luka u 00,00 sati)
  • Zabavni program (Trg Municipium Arba do 04,00 sata)

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime