Home Vijesti Svečanim otvaranjem proslavljena punoljetnost novovjeke Rabske fjere

Svečanim otvaranjem proslavljena punoljetnost novovjeke Rabske fjere

0
Svečanim otvaranjem proslavljena punoljetnost novovjeke Rabske fjere

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Ovogodišnja fjerska događanja započela su simboličnim iskazivanjem dobrodošlice svim uvaženim gostima Fjere, uzvanicima i predstavnicima medija na primanju upriličenom u prekrasnom okruženju ostataka crkve sv. Ivana Evanđelista podno istoimenog zvonika u samom srcu grada Raba.

Rab danas oglas

Ovaj lijepi uvod u svečanost otvaranja Rabske fjere uveličali su kostimirani članovi Udruge rapskih samostreličara i Federazione Balestrieri Sammarinesi, kao i predstavnici brojnih udruga sudionica Fjere, a prvu fjersku večer svojim je nastupom otvorila mlada rapska mandolinistica Hana Klančnik.

 

Brojni gosti i uzvanici

Okupljenim gostima, uzvanicima i fjeristima prigodno su se obratili; u ime domaćina gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, zatim Kristjan Staničić, direktor Glavnog Ureda Hrvatske turističke zajednice, ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te Josip Borić, zastupnik u Hrvatskom saboru, načelnik Općine Lopar i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Pored trojice spomenutih govornika primanju i nešto kasnijem svečanom otvaranju 18. Rabske fjere prisustvovali su još Mirjana Hrga, savjetnica predsjednice RH, Bernardica Makšijan, opunomoćena ministrica vanjskih poslova u Švedskoj, Njegova Ekselencija Dong Chan Kim, veleposlanik Republike Koreje u Hrvatskoj, Zlatko Komadina, župan PGŽ, Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine, Miljenko Domijan, dugogodišnji glavni državni konzervator pri Ministarstvu kulture i predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, ujedno izaslanik ministrice kulture gđe. Nine Obuljen Koržinek, Christopher Marcich, ravnatelj Hrvatskoga audiovizualnog centra, te Dragica Marač, pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade PGŽ.

 

No prava svečanost otvaranja Rabske fjere uslijedila je nešto kasnije na Trgu sv. Kristofora, popularnom Varošu, na kojeg se s Bobotina slila živopisna povorka kostimiranih sudionika Fjere, predvođena vlastelom i dičnim rapskim samostreličarima. Uslijedio je prigodni glazbeno-plesni i žonglerski program koji je okupljene na Trgu uveo u duhovno ozračje Fjere, a nakon što su uz taktove Stipišićeve „Ode Rabu“ u izvedbi Mješovitog zbora „Refuli“, rapski samostreličari na stijeg podigli zastavu Rabske fjere, trobmunjeri ispalili svoj plotun, rapsko srednjovjekovno trodnevlje službeno je proglasio otvorenim gradonačelnik Raba Nikola Grgurić. Na kraju ceremonije, na zapovijed kneza rapskoga, s kule Smjelih, osamnaestu godinu zaredom, prolomio se gromoglasan pucanj topa.

 

Osamnaesta Rabska fjera i ove se godine odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te u organizaciji Grada Raba, TZ Grada Raba i Pučkoga otvorenog učilišta Rab, ali i uz svesrdnu pomoć brojnih i vrijednih rapskih udruga, pojedinaca te rapskih prijatelja diljem Hrvatske i iz Rabu prijateljskih gradova. Kompleksan je to projekt koji se pripremao tijekom cijele godine, a svoju puninu iskazat će kroz tri dana trajanja.

 

Domaćinski duh Fjere 

Nakon svečanog otvorenja, prošetali smo ulicama grada skupa s desetak tisuća posjetitelja Fjere, Krenuli smo laganim tempom najprije kroz vrevu Gornje ulice, svratili do Vile bana Perovića, zavirili kod sv. Ivana i stigli do dječice iz Dječjeg vrtića Pahuljica koja su se smjestila u čarobni perivoj Mahačeve vile.

 

Da bi se bolje uklopile u rapski srednjovjekovni vremeplov, djevojke su se već na Pjaceti ukrašavale cvjetnim vjenčićima kod ljubaznih domaćih cvjećarica. A dolje podno gradskih zidina, na more, mamili su romantični proplamsaji vatre i dimom nošeni mirisi ribe s gradela. Ipak puni doživljaj ribarske večeri pod gradom zakazan je za drugi dan fjere.

 

Zvuci žive srednjovjekovne glazbe pratili su vatrom umivene žonglera, a zvuk roga nagovijestio bi svako toliko dolazak posebno atraktivnih i neobično vitalnih rapskih gubavaca. S Pjacete sve nas je vuklo dalje put Kaldanca, pored Velog zvonika sve do katedrale.

 

Nezaobilazni članovi Folklornog društva Rapski tanac prizivali su nas da uđemo u prostor Galerije Pik, u starinske sobe ispunjene pjesmom i veseljem, a dalje prema katedrali vukli su nas glasovi klape. Svud naokolo Testenovih stuba mirisala je lavanda, a s morske strane katedrale, tko je htio, mogao je hitit’ na buće na improviziranom boćalištu tik do kipa sv. Kristofora i usput, u dobrom društvu veselih Kamporaca, kušat domaće vino.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime