Home Vijesti Ponos nadvladava tugu nad grobovima branitelja i na spomen obilježjima Domovinskog rata

Ponos nadvladava tugu nad grobovima branitelja i na spomen obilježjima Domovinskog rata

0
Ponos nadvladava tugu nad grobovima branitelja i na spomen obilježjima Domovinskog rata

Foto: RabDanas

 

Bolna sjećanja s ličkog ratišta

Nedjelja 4. kolovoza bila je rezervirana za organizirani komemorativni odlazak u Liku, točnije u Gospić, Ljubovo i mjesta stradanja rapskih branitelja. Među stotinjak Rabljana, ponajviše članova braniteljskih udruga otoka Raba i njihovih obitelji, u Lici su bili i predstavnici Grada Raba i Općine Lopar, predvođeni čelnim ljudima, gradonačelnikom Nikolom Grgurićem i načelnikom Josipom Borićem.

Rab danas oglas

U ime delegacije rapskih branitelja i Grada Raba uz Središnji križ na gospićkom gradskom groblju, za sve poginule u Domovinskom ratu, vijence su položili i svijeću zapalili Željko Peran, Nikola Grgurić i Denis Deželjin.

Na grobu jednog od junaka „Oluje“, legendarnog zapovjednika 118. domobranske pukovnije Ivana Čanića – Baje, u ime delegacije branitelja otoka Raba isto je učinio i predsjednik UDVDR – Ogranak Rab Joško Deželjin – Bepo.

U Ljubovu je rapska delegacija, skupa s majkom poginulog Krešimira Ćatića, gospođom Rozikom, položila vijenac i zapalila svijeće kod spomenika braniteljima Zbornog područja Gospić koji su poginuli tijekom “Oluje“. Na ovom spomeniku, simboličnog imena „Pobjednik“, koji je svečano otkriven prošle godine, među 69 imena stoji uklesano i ime rapskog branitelja Krešimira Ćatića.

Uslijedio je posjet mjestima pogibije rapskih branitelja Krešimira Ćatića, u Lipovoj Glavici nedaleko Perušića, i Slavka Deželjina u Ramljanima.

 

Primanje za rapske branitelje te obitelji i rodbinu poginulih i umrlih branitelja u Domovinskom ratu

Na sam Dan pobjede, u ponedjeljak 5. kolovoza, delegacija Grada Raba predvođena gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, njegovima zamjenikom Denisom Deželjinom te predsjednikom Gradskog vijeća Raba Željkom Peranom, položila je vijence i zapalila svijeće u spomen na prvog predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana i na sve Rabljane pale u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske – najprije uz Središnji križ na Gradskom groblju, a potom i u spomen-parku „Boškopini“. Nakon mise zadušnice služene u rapskoj eks-katedrali, župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marijine, u Velikoj vijećnici Grada Raba upriličen je tradicionalni prijem za rapske branitelje te obitelji i rodbinu poginulih i umrlih branitelja u Domovinskom ratu.

Nakon intoniranja “Lijepe naše” te minutom šutnje odane počasti svima koji su dali svoj život u stvaranju neovisne i slobodne Hrvatske, sve prisutne u vijećnici prvi je pozdravio i čestitao im državni praznik, predsjednik GV Raba Željko Peran, zamolivši zatim za riječ admirala Davora Domazeta Lošu, koji je u svojem kratkom i vrlo emotivnom obraćanju naglasio da je “Oluja”, unatoč sve učestalijim i sve perfidnijim nastojanjima mijenjanja naše memorije, ostala najčišća vojna operacija u povijesti ratovanja.

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić u svojem se obraćanju posebno zahvalio braniteljima, hrvatskim ratnim invalidima iz Domovinskog rata te obiteljima poginulih i umrlih branitelja, te je dodao:

– Iako ovaj datum neminovno priziva u sjećanja teške trenutke stradavanja najmilijih, prijatelja i suboraca, danas za mene ipak nije dan tuge, već dan ponosa i pobjede na kojega svi možemo i moramo biti ponosni, poručio je među ostalim Grgurić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime