Home Vijesti Kako nastaje “rapsko zlato” – osnovnoškolci u uljari “Matić”, vrtićari kod “Dočića”

Kako nastaje “rapsko zlato” – osnovnoškolci u uljari “Matić”, vrtićari kod “Dočića”

0
Kako nastaje “rapsko zlato” – osnovnoškolci u uljari “Matić”, vrtićari kod “Dočića”

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Deset godina uljare “Matić”

Za to vrijeme mi smo u razgovoru s dijelom obitelji Matić dobili informaciju da uljara ove godine obilježava jubilarnu desetu obljetnicu postojanja. 

Naime, uljara “Matić” je kao prva moderna uljara na otoku Rabu otvorena 25. listopada, po urodu maslina rekordne, 2005. godine.

Rab danas oglas

Puna dva mjeseca te godine, rekla nam je gospođa Marija Matić, uljara je radila danonoćno u dvije smjene. “Pet godina kasnije s dvije novonabavljene miješalice udvostručili smo brzinu prerade”, rekla nam je gospođa Marija.

Nažalost, posljednji dobar urod maslina na otoku bilježi se 2012. godine kada je u uljari “Matić” prerađeno oko 230 tona maslina, rekao nam je Krešimir Matić.

“Neočekivano”, dodao je Krešimir, “ova je godina ugodno iznenadila i urod maslina je relativno dobar, tako da je rad u uljari organiziran na način da tijekom poslijepodneva svakog dana, koristeći i noćne sate, prerađujemo dnevni prihvat maslina.

Djeca naslijedila posao

Inače, o radu uljare danas brinu djeca vlasnika uljare Stanka Matića – Maloga, sin Krešimir i kćerke Danijela i Martina, a posebno je simpatično bilo vidjeti trogodišnju unučicu Katju u odjevenu u radnu uniformu. Zanimljivo je i to što je kćerka Martina završila Pomorsku školu pa je ljeti susrećemo i kao kapetana očeve koće i izletničkog broda „Beba“, no i taj pomorski posao, uz Martinu, po potrebi mogu obavljati Krešimir i Danijela.

„Krijesnice“ posjetile najstariju aktivnu rapsku uljaru “Dočić”

U dijelu godine kada je započela prerada maslina u maslinovo ulje 20-ak polaznika rapskog Dječjeg vrtića „Pahuljica“, skupine pod imenom „Krijesnice“, vođenih svojim odgojiteljicama, posjetilo je najstariju aktivnu rapsku uljaru obitelji Ribarić, poznatiju pod imenom uljara “Dočić”.

Tradicionalna prerada prešanjem

Riječ je o uljari otvorenoj sada već davne 1971. godine, danas u vlasništvu Zdravka Ribarića – Pavice, u kojoj se masline prerađuju na tradicionalan način – prešanjem i to s pomoću dviju presa (Verachi i Pieralisi Simplex D.400). Na taj način moguće je, koristeći obje prese, preraditi cca 600 kg maslina na sat.

Fritule za kraj

Osim što su polaznici Vrtića razgledali postrojenje i s velikim zanimanjem promatrali tetu Natašu kako iz bazena vadi prerađeno “rapsko zlato”, naučili su i ponešto o maslinama i njihovoj preradi, a Ribarići su svoje male goste na kraju sureta poslužili toplim fritulama.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime