Home Vijesti U trajektnoj luci Lopar otvoreni radovi prve faze produljenja pristaništa

U trajektnoj luci Lopar otvoreni radovi prve faze produljenja pristaništa

0
U trajektnoj luci Lopar otvoreni radovi prve faze produljenja pristaništa

Foto: Foto: Ivica Hodak i Rijekaprojekt d.o.o.

Vrijednost ukupne investicije, napomenuo je uvodno okupljenim gostima, Vanja Debelić, ravnatelj Županijske Lučke uprave – Ispostave u Rabu je gotovo 8 milijuna i 700 tisuća kuna. Vrijednost prve faze radova je 3 milijuna i 200 tisuća kuna. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture za prvu je fazu osiguralo glavninu od 3 milijuna, dok su preostalih 200 tisuća kuna zajednički osigurali Primorsko goranska županija i Županijska lučka uprava.

Projektnu dokumentaciju izradila riječka tvrtka Rijekaprojekt d.o.o., a izvođač radova je riječka Sun Adria d.o.o..

Okomito ukopani piloti do dubine od 36 metara

Rab danas oglas

Zanimljivo je da će se za produljenje pristaništa od 43,25 metra u prvoj fazi radova u more okomito ukopati do 36 metara dubine bušeni piloti promjera 1 metra.

U drugoj fazi radova neophodni prekidi trajektne veze Valbiska – Lopar

Druga i završna faza radova započet će 15. siječnja i potrajati do 1. travnja, rekao nam je Vanja Debelić i dodao da će kod tih radova određeni problem biti prekid trajektne veze Valbiska – Lopar i obratno.

Drugu fazu radova sufinancirat će Primorsko goranska županija sa 1,5 milijuna kuna, Županijska lučka uprava pridodat će 500 i općina Lopar 680 tisuća kuna, dok će preostalih oko dva milijuna i 800 tisuća kuna osigurati Ministarstvo pomorstva, napomenuo je, između ostalog zamjenik ministra Zdenko Antešić, koji se također obratio prisutnima. A među prisutnima su, između ostalih bili; pomoćnik u Ministarstvu pomorstva Igor Butorac, načelnica u istom ministarstvu Nina Perko, pročelnik županijskog ureda Goran Petrc, pročelnica upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Županije Nada Milošević, Kruno Fafanđel, dipl. ing. građ. (Rijekaprojekt d.o.o.), Marko Čičin-Šain, dipl.oec., član Uprave Jadrolinije, zamjenik načelnika Općine Lopar Frane Gabrić i direktor tvrtke „Sun Adria“ d.o.o. Radojko Brnčić.

Preispitati kriterije po kojima je samo u 2014. godini Jadranska magistrala zatvarana čak 70 puta

U razgovoru s novinarima zamjenik ministra Zdenko Antešić spomenuo je još nekoliko zanimljivih pojedinosti. Jedna od njih kazuje da je Ministarstvo pomorstva u posljednje tri i pol godine iz sredstava za pomoć županijskim lučkim upravama u poboljšanje infrastrukture uložilo oko 30 milijuna kuna. Osim toga spomenuo je i naručenu projektnu dokumentaciju koja bi trebala pokazati da li je bilo opravdano po sadašnjim kriterijima čak 70 puta samo u 2014. godini zatvarati promet Jadranskom magistralom što stvara velike probleme u prometnom povezivanju Raba s kopnom. Mnogi sumnjaju i u kvalitetu tih kriterija, pa i njih vrijedi preispitati.

Treća traka od Senja do Žute Lokve i zaobilaznica oko Novog Vinodolskog?

Slična studija naručena je vezano uz moguću izgradnju treće trake prometnice od Senja o Žute Lokve radi priključenja i silaženja s autoceste kao i mogućnosti izmještanja prometa Jadranskom magistralom kroz grad Novi Vinodolski.

Nakon svega u salonu trajekta „Krk“ ugovor o gradnji danas otvorenih radova na produljenju trajektnog pristaništa u Loparu potpisali su – u ime Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture zamjenik ministra Zdenko Antešić, a u ime Županijske Lučke uprave, Ispostave u Rabu, njezin ravnatelj Vanja Debelić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime