Home Vijesti Izvrsnim koncertima dive Radojke Šverko i Vasil Hadžimanov Banda otvoren 4. Rab Jazz Fest

Izvrsnim koncertima dive Radojke Šverko i Vasil Hadžimanov Banda otvoren 4. Rab Jazz Fest

0
Izvrsnim koncertima dive Radojke Šverko i Vasil Hadžimanov Banda otvoren 4. Rab Jazz Fest

Foto: Foto: Hrvoje Hodak


Nakon što je prošlogodišnji RJF otvorila čudesna Gabi Novak u društvu Matija Dedić trija, ove su godine Rabljani na otvaranju imali čast ugostiti još jednu divu hrvatske glazbe, kazališta, filma, ali i Jazz-a – jedinstvenu Radojku Šverko. Popevši se na pozornicu okruženu diskretno osvjetljenimm zelenilom parka Dorka, svojim decentnim šarmom i veličanstvenom pojavom odmah je zagospodarila rapskom kasnoljetnom večeri.

 

Rab danas oglas

Uvevši nas u nostalgični repertoar šezdesetih i sedamdesetih, izvodeći pjesme s posljednjeg i za Porina nominiranog albuma ”As Time Goes By”, oduševila je publiku koja dobro poznaje jazz. Očekivanja su bila velika i Šverko je iz pjesme u pjesmu potvrđivala svoj visoki status u regionalnim okvirima. Skromna, kakva je, nije se previše osvrtala na sitne tehničke probleme, već se, još nadahnutije, unijela u koncert. Svaka izvedba popraćena je burnim pljeskom, odobravanjem, ushitom, zviždukom oduševljenja, klicanjem.


Kad smo već pomislili da će ”Parole, parole” biti vrhunac večeri u kojem se i publika priključila pjevanjem, diva, u prekrasnom bijelom i blistave ljepote, digla je sve na noge vrhunskom izvedbom ”Cabareta” iz istoimenog filma.

 

Nemojmo zaboraviti i odlične glazbenike koji su također pobrali ovacije za svoje nadahnute izvedbe: na klaviru, profesor Vladimir Babin, na bubnjevima Tonči Grabušić te na kontrabasu Henri Radanović. U publici je viđen i saborski zastupnik Goran Aleksić te i druga poznata imena. Valja spomenuti da je i ove godine novinarsku i prijateljsku podršku festivalu dao poznati jazz-novinar i kritičar Davor Hrvoj. Ovaj vrsni poznavatelj dobrog muziciranja zasigurno ne bi ustrajao na dolascima da nije riječ o jednom od najboljih jazz festivala na Jadranu koji uvijek iznenadi odličnim odabirom ambijenata za koncerte.

 

Gđa Šverko svoj je vrhunski nastup završila širokogrudnim večernjim zagrljajem njene uspješnice ”Kud plovi ovaj brod’‘, a publika, poštujući satnicu festivala, nije inzistirala na bisu iako bi on bio zasigurno zazivan idućih pola sata.

 

Veličanstvena večer festivala koji će potrajati do 8. rujna preselila se na Pjacetu, gdje je, uz prijenos na Hrvatskom radiju 2, održan koncert ”kralja balkanskog jazza” Vasila Hadžimanova i njegovog benda.

 

Nažalost, ove godine neće biti i čuvenih rapskih jam sessiona u Beach baru Banova Villa te Moderato Caffeu, no nadajmo se da dogodine loše vrijeme neće prijetiti te da će osvanuti ono lijepo kakvo nam uvijek donose uvijek nasmiješeni idejni začetnici festivala Marin Javoran i Goran Ćuk.

 

Čestitke festivalu i veselimo se nastavku odličnog programa 4. Rab Jazz Festa.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime