Home Vijesti Koncert pod zvijezdama klape B.A. i njihovih rapskih gostiju oduševio brojnu publiku

Koncert pod zvijezdama klape B.A. i njihovih rapskih gostiju oduševio brojnu publiku

0
Koncert pod zvijezdama klape B.A. i njihovih rapskih gostiju oduševio brojnu publiku

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Klapa B.A. osnovana je 1998. godine, kada je grupa mladih Hrvata iz Argentine odlučila pjesmom odati počast svojem poginulom prijatelju u Domovinskom ratu. Kako je većina pjevala u zboru Jadran, tako nije bilo previše premišljanja oko toga hoće li nastaviti s radom i nakon prvog okupljanja. Od tada do danas klapa neprekidno radi na očuvanju i promicanju kulturne baštine kao pioniri klapskog pjevanja u Južnoj Americi. Snimili su 2 nosača zvuka, prvi, “Klapa BA” 2007. godine, te prošle godine i drugi nosač zvuka pod nazivom “Furešti”. U klapi djeluje deset pjevača druge i treće generacije Hrvata iz Argentine. Repertoar je sastavljen od tradicionalnih klapskih “a capella” pjesama, pjesama uz instrumentalnu pratnju, argentinskih i internacionalnih tradicionalnih i skladanih pjesama, te pjesama hrvatskih skladatelja iz Argentine. Klapa je u svojih 20 godina djelovanja zabilježila brojne nastupe diljem Argentine i cijele Južne Amerike. Klapu B.A. koju mnogi smatraju ponajboljom izvan Hrvatske čine: Marko Frković, Nicolas Rukavina, Branimir Nadinić, Daniel Detelić, Adrian Barišić, Enrique Terrazas, Nicolas Ferinović, Francisco Tomas Trošelj i Jose Carlos Martinović, dok je umjetnički voditelj klape Ivo Puches.

Rab danas oglas

 

Kao i kod ranijeg gostovanja ženske klape Valovi, inicijator održavanja koncertnog nastupa klape B.A. u gradu Rabu bio je Rabljanin Nino Kordić, inače vrsni klapski bariton i stručni voditelj u klapskom pjevanju, kojemu su u pripremi gostovanja klapa iz Buenos Airesa značajnu organizacijsku i pokroviteljsku potporu dali Grad Rab, Pučko otvoreno učilište Rab i TZ Grada Raba, a važno je istaknuti i izvrsnu suradnju sa župom Uznesenja BDM Rab koja je otvorena srca primila i ugostila klapu. Nino Kordić svoju je ljubav prema dalmatinskom klapskom pjevanju, nosio sa sobom i u Argentinu gdje se tijekom svojeg devetomjesečnog boravka u Buones Airesu upoznao i sa ženskom klapom Valovi i muškom B.A.  pripremajući ih za njihov prvi korizmeno-glagoljaški koncert.

 

Gosti rapskog koncerta klape B.A. bile su dvije rapske klape – klapa Krijanca (m), koju za nastupe priprema voditelj Sveto Popović, i nedavno oformljena klapa Mandrigola, koju vodi i u njoj pjeva ranije spomenuti Nino Kordić.

 

Uoči početka koncerta brojnoj okupljenoj publici pozdravno su se obratili direktorica Ureda TZG Raba Ivana Matušan i rapski gradonačelnik Nikola Grgurić. Oboje su istaknuli da je ovaj koncert jedno od brojnih događanja kojima se tijekom rujna obilježava za turistički Rab posebno važna obljetnica – 130 godina organiziranog bavljenja turizmom na otoku, a gradonačelnika je oduševilo i to što se sredinom rujna, poradi klapske pjesme, u prostor sv. Ivana, slila tako brojna publika.

 

U svojem prvom pojavljivanju pred Rabljanima, argentinski su Hrvati izveli četiri skladbe; „Projden kroz pasike“, „Proplakat će me zora“, „Kad bi se moga rodit“ i argentinsku pjesmu posvećenu jednom starom samotnjaku „El viejo Matias“ (Stari Matija)

 

Nakon njih publici su se po prvi puta predstavili članovi novoosnovane muške klape „Mandrigola“, koju čine: Tonči Španjol i Dario Pende (tenori), Nino Kordić (bariton) i Antonio Šarin i Marino Pende (basovi).Oni su najprije, zajedno s klapom B.A. izveli pjesmu „Marijo, Marijo“, a zatim samostalno izveli skladbe „Spava moj Rab“ i „Sjaj miseče“.

 

Drugi gost večeri na ovom koncertu bila je domaća klapa Krijanca koju čine; Renato Matušan (tenor), Sebastian Debelić i Joško Maračić (drugi tenori), Nereo Krunić i Antonio Gabrić (baritoni), te Josip Matušan i Sanjin Debelić (basovi). Klapa Krijanca izvela je dvije skladbe; „Dobro jutro ča se ne javiješ“ i podosta zahtjevnu „Nemoj šiti stara majko“.

 

Članovi obiju rapskih klapa izvrsnim su izvedbama još jednom potvrdili da je Rab otok koji i brojem i kvalitetom svojih pjevača na najbolji mogući način čuva tradiciju klapskog pjevanja, a publika je i Mandrigolu i Krijancu nagradila dugotrajnim aplauzima.

 

I u svojem drugom, završnom, izlasku pred publiku članovi klape B.A. oduševili su izvedbama pjesama; „Poruka Domovini“, argentinskim tangom pripremljenim za njihovu izvedbu pod naslovom „El diaque me quieras“ te skladbe „Čekala je majka sina“ i pjesmom koja je dobila najdulji aplauz publike – „Zvona moga grada“. Na traženje publike kao dodatak maestralno su izveli uglazbljenu molitvu „Oče naš“.

 

Na samom kraju koncerta članovima klape B.A. prigodne poklone zajednički su uručili direktorica Ureda TZG Raba Ivana Matušan i gradonačelnik Nikola Grgurić, dok im je u ime Eko centra Natura Rab iz Barbata, paletu autohtonih rapskih proizvoda poklonio Matija Kaštelan. Da ne bi koncert završio bez pjesme, sve tri klape, na radost publike, zajednički su izvele Stipišićevu obradu svima znane “Jute san se zaljubija”.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime