Home Vijesti Krčki biskup mons. Ivica Petanjak posvetio novi oltar obnovljene crkve sv. Bernardina u Kamporu

Krčki biskup mons. Ivica Petanjak posvetio novi oltar obnovljene crkve sv. Bernardina u Kamporu

0
Krčki biskup mons. Ivica Petanjak posvetio novi oltar obnovljene crkve sv. Bernardina u Kamporu

Foto: RabDanas

 

Sve okupljene, neposredno prije početka misnog slavlja, pozdravio dosadašnji gvardijan franjevačkog samostana u Kamporu u čijem se sastavu nalazi crkva sv. Bernardina, fra Ivan Gavran. Posebne pozdrave uputio je gostima; arhitektici i višoj stručnoj savjetnici – konzervatorici za nepokretna kulturna dobra riječkog Zavoda Liliani Stošić, inžinjerki Kristini Vlašić, voditeljici izvođenja konzervatorskih i restauratorskih radova tvrtke Neir d.o.o. iz Splita, delegaciji Grada Raba u kojoj su bili gradonačelnik Nikola Grgurić, zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin, predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran i direktorica Ureda TZG Raba Ivana Matušan, zatim prof. dr. Vesni Šenduli Jengić, ravnateljici Psihijatrijske bolnice u Kamporu kao i predstavnicima Crkve; fra Andriji Bilokapiću, provincijalu franjevačke provincije sv. Jerolima iz Zadra, kojoj pripada i samostan u Kamporu, fra Stjepanu Žužiću iz samostana na otoku Košljunu te bivšim župnicima i samostanskim predstojnicima; fra Nedjeljku Jerkanu i fra Josipu Vidasu, župnicima i svećenicima otoka Raba na čelu s dekanom vlč. Mladenom Mrakovčićem, te te na kraju biskupu mons. Ivici Petanjku i njegovom tajniku vlč. Saši Ilijiću.

Rab danas oglas

 

Biskup je zatim, na svoj uvijek jednostavan i zanimljiv način – prije samog čina posvećenja novog oltara – održao dojmljivu propovijed propitujući s kojim ciljem stječemo i koji smisao dajemo materijalnim dobrima koja su nam dana na upravljanje u ovozemaljskim životima. Govorio je o opsjednutosti materijalnim bogatstvom koje čovjeka na kraju najčešće ostavlja usamljenim i jadnim, suprotstavljajući mu bogatstvo življenja puninom kršćanskog života, jer ne može se, zaključio je biskup, istovremeno služiti i Bogu i bogatstvu.

 

Nakon što mu je na propovijedi u ime svih zahvalio provincijal fra Andrija Bilokapić, biskup je svetim uljem obavio posvećenje i pomazanje novog oltara, a zatim je, uz pomoć franjevaca Ivana Gavrana, Stjepana Žužića i provincijala fra Andrije Bilokapića, pričestio okupljeno mnoštvo vjernika.

 

Misno slavlje zaključeno je zahvalom dosadašnjeg gvardijana franjevačkog samostana u Kamporu fra Ivana Gavrana, na uspješnom dovršenju dvogodišnje obnove crkve i posvećenju novog oltara, koju je uputio najprije gospodinu Bogu od kojeg nam dolazi svako dobro, jer uzalud bi se mučili graditelji, ako Gospodin kuću ne gradi, veli sv. Pisac, poručio je fra Gavran. Zatim je zahvalio Upravi franjevačke Provincije sv. Jeronima, koja je moralno i materijalno podržavala projekt obnove crkve, Ministarstvu kulture RH na sufinanciranju ovog projekta, kao i HRZ-u iz Zagreba i Konzervatorskom i restauratorskom Zavodu u Rijeci na stručnoj pomoći, Gradskoj upravi Grada Raba, izvođaču radova, tvrtki za konzervatorske i restauratorske radove Neir d.o.o. iz Splita na dobro i kvalitetno izvedenim radovima, Župnom pastoralnom vijeću na suradnji i pomoći tijekom cijele obnove, te na kraju, kako je kazao, svima vama dragi župljani koji ste nas pratili i pomagali tijekom obnove. Posebnu zahvalu, naravno, uputio je mons. Ivici Petanjku, krčkom biskupu na posveti novog oltara i predvođenju ovog slavlja.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime