Home Vijesti Živimo u oblacima

Živimo u oblacima

0
Živimo u oblacima

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Kad su nam već izbori za Sabor donijeli posvemašnju nestabilnost, barem je anticiklona postojana i uporno se obnavlja pa ćemo eto, još neko vrijeme živjeti u polju visokog tlaka.

Za tako stabilnih anticiklonalnih noći bez vjetra hladni zrak s obronaka brda i planina “klizi” prema nižim točkama u reljefu, pa one brzo postanu hladnije od uzvisina nad njima. Pojava je to poznatija kao temperaturna inverzija.

Advekcijska magla sve gušća

Rab danas oglas

U suradnji sa spomenutom temperaturnom inverzijom ovih nas je dana prekrila tzv. advekcijska magla za čije je nastajanje zaslužno pristizanje tople zračna mase nad hladniju površinu mora. More naime tijekom dana isparava, a zbog prisutne temperaturne inverzije, prizemni sloj zraka se miješa s gornjim slojevima, pa vlaga ostaje uz površinu mora. Kako nema vjetra da je rastjera, sa svakim novim danom količina vlage se samo povećava pa je i magla sve gušća.

Rab nestao u oblaku

Zahvaljujući takvom vremenu, na Rabu smo na trenutak ostali bez sva četiri zvonika, a s Nove rive nije se vidio niti hotel Padova, a otočić Školjić tek se diskretno nazirao. Nastojali smo dio maglovitih impresija fotografski donijeti i do vas.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime