Home Vijesti Održana 21. sjednica Općinskog vijeća Lopara

Održana 21. sjednica Općinskog vijeća Lopara

0
Održana 21. sjednica Općinskog vijeća Lopara

Foto: Foto: Ivica Hodak

{gallery}21 sjednica OV Lopara{/gallery}

 

Rab danas oglas

Aktualnom satu, koji je na ovoj sjednici potrajao tek nekih petnaestak minuta, prethodilo je Izvješće o učincima ovogodišnje turističke sezone u Loparu koje je pred općinskim vijećnicima podnio direktor Ureda Turističke zajednice općine Lopar Marin Mušćo.

 

Zadovoljstvo rezultatima protekle turističke sezone

Protekla turistička sezona bila je u najmanju ruku poprilično turbulentna, kazao je na početku svog izlaganja direktor Ureda TZO Lopar Marin Mušćo, i dodao: Startalo se nešto slabije od očekivanja, uglavnom zbog rekordno kišovitog svibnja. Uslijedio je odličan lipanja, pa su došli problemi s tzv. „srpanjskom rupom“, no unatoč svemu uspjeli smo dostići rezultate ostvarene u rekordnoj 2018. godini, ili točnije, zabilježena je posjeta od 97 tisuća turista što je za samo 1% manje u odnosu na prošlu godinu, a ti su turisti ostvarili 757 tisuća noćenja što je na razini prošlogodišnjeg ostvarenja, naglasio je Mušćo.

Fizički bi pokazatelji bili još bolji da s Autokampom, uglavnom zbog loših vremenskih prilika u svibnju, nije zabilježen minus od 5% u odnosu na prošlogodišnje ostvarenje, rekao je Mušćo, naglasivši da je i u takvim okolnostima prošlogodišnji prihod Turističke zajednice od 3 milijuna kuna, ove godine dostignut već krajem rujna i računa se da će u konačnici biti ostvaren s nekih 3.370.000 kuna.

Mušćo je spomenuo brojna atraktivna događanja kojima je obogaćen boravak turista u Loparu, destinaciji koja u odnosu na većinu drugih ima tu privilegiju da raspolaže s čak 22 prelijepe pješčane plaže, a na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma načelnik Lopara Josip Borić imao je čast primiti priznanje kojim je upravo „Rajska plaža“ u Loparu proglašena najboljom u Hrvatskoj.

Uz spominjanje brojnih prezentacija turističke ponude Lopara na turističkim sajmovima diljem Europe, koje su ostvarene u vlastitoj režiji ili u suradnji s TZ Grada Raba, TZ Kvarnera, Imperial Rivierom d.d. ili Hrvatskom turističkom zajednicom, Mušćo je napomenuo, da će se u pripremi naredne turističke sezone morati više poraditi na još ljubaznijem pristupu gostima i kvalitetnijem nuđenju dodatnih usluga. To su segmenti, naglasio je, gdje se malo zakazalo. Tome bi trebala pomoći i jedna tematska sjednica o pripremi turističke sezone, koju je predložio vijećnik Slađan Čolić.

 

Kako je već spomenuto, aktualni je sat „odrađen“ za samo 15-ak minuta, a u nastavku je, uglavnom jednoglasno, prihvaćeno svih pet predloženih zaključaka vezanih uz određene prodaje i kupovanja i nabave, dok je po prvoj točki dnevnog reda prihvaćen prijedlog donošenja Odluke o visini paušalnog poreza za djelatnost iznajmljivanja i smještaja u turizmu. Kako taj porez po tom prijedlogu ostaje isti kao i do sada, prijedlog je prihvaćen jednoglasno i bez rasprave.

 

Vodoopskrba u Loparu

Drugi i završni dio 21. sjednice prošao je u znaku tematskog dijela u kojem se govorilo o vodoopskrbi Općine Lopar. U tom dijelu sjednice u glavnoj je ulozi bio direktor komunalne tvrtke Vrelo d.o.o., Ivan Lušić.

Iz njegovog se opsežnog izlaganja moglo zaključiti da žitelji Lopara vodoopskrbom svoje općine mogu biti zadovoljniji u odnosu na ostala mjesta na otoku na kojem je prošle godine zabilježena potrošnja od 1,114.342 m3 vode. S potrošnjom od 233.778 m3 vode (20,98%), Lopar je u odnosu na ostala mjesta na otoku najveći potrošač vode.

Taj je podatak još zanimljiviji ima li se u vidu da od ukupno 6.981 vodovodnih priključaka na čitavom otoku, na Lopar otpada 823 ili 11,7%.

 

Bez obzira na te pokazatelje u Loparu, kada je riječ o vodoopskrbi, postoje određene kritične točke, kao što je snabdijevanje vodom naselja „Andreškići“, „Ćućići“, te opskrbna linija Okno „Vrutak“ – Ambulanta, koja se zbog čestih kvarova (pucanja) mora mijenjati. To je za Lopar toliko važno da je na ovoj sjednici načelnik Josip Borić ponudio, ako zatreba, u financiranju pomoć Općine Lopar.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime