Home Vijesti GK Rab – Živopisno predavanje o Velebitu fotografa i spisatelja Krunoslava Raca

GK Rab – Živopisno predavanje o Velebitu fotografa i spisatelja Krunoslava Raca

0
GK Rab – Živopisno predavanje o Velebitu fotografa i spisatelja Krunoslava Raca

Foto: Foto: GK Rab

U lijepo ispunjenom prostoru Gradske knjižnice Rab, ovaj uvaženi fotograf i autor dviju knjiga ”Velebit – Iskustvo planine” te ”Zemlja vuka i vjetra”, koja je i 2014. predstavljena u ovoj knjižnici, odlično se snašao u promociji svoje velike ljubavi prema planini što se izdigla nad jadranskim uzmorjem.

Rodom iz Đakova, ovaj fotograf National Geographica Hrvatska, već godinama istražuje prirodu, a 15 godina svoje profesionalne karijere posvetio je Velebitu. Velebit ima tu mističnu privlačnost kojom osvaja pisce, pjesnike, umjetnike, ljubitelje prirode, ali i avanturiste.

Rab danas oglas

 

U polumraku knjižnice izmjenjivale su se predivne slike prirode upotpunjene živopisnom naracijom Krunoslava Raca. Poseban osvrt posvetio je endemskom bilju na Velebitu i bioraznolikosti flore i faune. Predavanje je upotpunio s dogodovštinama sa svojih planinarenja po ovom magičnom masivu. Zgode s divljim životinjama i razumijevanje same divlje prirode nasmijale su i oduzimale dah publici. Tako smo mogli čuti dogodovštine o tome kako mu pitomo pristupa mala lisica, kako se u noći našao u opasnoj situaciji jer je stao na put medvjedici s mladuncima i jedvice izbjegao sukob, te kako se družio s čoporom vukova koji su ga prihvatili i dopustili da ih fotografira.

 

 

Ljubav prema prirodi spisatelja Raca tako se tu večer pretočila na sve nazočne otvarajući nam svima nove vidike i spoznaju o prirodi, zaštiti iste i bogatstvu koje postoji na korak od nas. Vjerujemo da ćemo drugi put, čim prijeđemo trajektom na kopno, Velebit gledati nešto drugačijim pogledom prepunim oduševljenja, jer, koliko god opasan bio on je baština koju trebamo zaštititi od nas samih, čuvati ga i divit se svakoj stopi tog prirodnog bogatstva kraj kojeg olako prolazimo.

 

Krunoslav Rac živi s obitelji u Svetom Jurju kraj Senja, a svoje iskustvo stekao je i u volontiranju u poznatom utočištu za medvjede u Kuterevu. Vjerujemo i nadamo se njegovom skorom dolasku s novim zanimljivim zgodama s Velebita i prekrasnim fotografijama kojima je ispunio i ovu jesenju rapsku večer. 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime